醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

家母患有腦退化,行動不便,要坐輪椅,最近還要插上尿喉,大便失禁,要人幫助梳洗清潔,還好的是可以自己進食,不過好睇心情,喜怒無常,很令身邊的照顧者沮喪…

原先已安排她入住護老院,不過住落實在覺得他們…太多不足,所以決定請工人姐姐,如果媽媽與工人姐姐夾到的話,就會將她接回家。

現在我還等工人姐姐到來,但已經擔心佢頂唔頂得順我媽媽,願唔願意埋身做清潔工作,如果工人姐姐做得到,加佢人工留住佢又何妨?

您, 是我一個遙遠的夢~~~

複式洋房

你咁的情況,建議請多兩個,一個清潔煮飯,一個照顧母親,我有朋友的父親中風,也是請兩個的,我見請一個工人照顧老人家的,那老人都有自理能力的。

大宅

好媽媽勳章

Mao..Mao.. 發表於 16-7-31 22:51
家母患有腦退化,行動不便,要坐輪椅,最近還要插上尿喉,大便失禁,要人幫助梳洗清潔,還好的是可以自己進 ...

這個程形住護老院比較好D,有時間多D 去睇她。

珊瑚宮

如痴呆加大大失禁,如在家生活,要2個人才攪得掂,仲要好熟手

如要工人陪老人睡,工人肯定無得睡,晚上老人多數睡不好,時常醒

工人是否湊慣老人?工人初來,先朝九晚五六去老人院陪及學下野

吾識廣東話又是大鑊

我見好多老人院老人有工人陪

不過工人都是在玩電話及玩電腦過日辰

玩具萬歲!

珊瑚宮

有些工人,在家服侍開有病老人,老人入醫院, 探病時清潔喂食,熟手到不得了,看得出又有愛心.

不要擔心, 工人到步,看情況吧
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 16-8-1 09:37
如痴呆加大大失禁,如在家生活,要2個人才攪得掂,仲要好熟手

如要工人陪老人睡,工人肯定無得睡,晚上老人多數 ...
其實都是還爸爸的心願⋯⋯
這個星期接了媽媽回家小住,晚上睡覺還算安好,但要爸爸和我夾手夾腳"稱"佢去沖涼,結果換來我和爸爸而家腰骨痛...

亦是因為希望媽媽可以回家,所以今次是我首次請工人姐姐,我揀了印印,和agent講明要大隻和照顧開老人家嘅,這個姐姐前都是在香港照顧老人的,希望我媽媽不會嚇走她

大宅

好媽媽勳章

Mao..Mao.. 發表於 16-8-1 12:22
其實都是還爸爸的心願⋯⋯
這個星期接了媽媽回家小住,晚上睡覺還算安好,但要爸爸和我夾手夾腳"稱"佢去沖 ...

加油

珊瑚宮

大隻工人=大肥人, 可能論盡大食兼牙渣,入到廁所身都轉不到.........三思

買張扶手可放下的有輪浴椅兼便椅,(最近見QE小賣部有張新款全不秀鋼 千幾元) 從床上扶抱一轉就上椅,一車車入廁所洗頭沖涼

沖好樓毛巾推番房換衫

不用稱的

此椅又可在家中推來推去, 平時放床邊做便椅
睡房換定冷暖氣机
玩具萬歲!

珊瑚宮

you tube 有好多扶抱技巧學
玩具萬歲!

男爵府

Mao..Mao.. 發表於 16-7-31 22:51
家母患有腦退化,行動不便,要坐輪椅,最近還要插上尿喉,大便失禁,要人幫助梳洗清潔,還好的是可以自己進 ...
我朋友的媽媽都是行動不便,她請了兩個工人,一個負責日,一個負責夜;另外一些共同進行的工作。
她爸爸負責買餸。
聽她說,雖然有兩個工人,但他們都不是肯樂意做的,都覺得辛苦!

大宅

多謝大家的意見和鼓勵,明天要去接工人姐姐了,到時見步行步吧,看看我媽媽有冇工人命啦。

大宅

一個工人唔係唔得,而係點安排工作。工人工作可以主力在床邊護理,其他家頭細務盡量簡化。床邊主要換片、抺身、換衣服、餵食。而沖涼可安排在有其他家庭成員在的情況下用沖涼椅去洗手間沖,如果無人協助姐姐就床上抹身。

男爵府

Mao..Mao.. 發表於 16-8-2 12:36
多謝大家的意見和鼓勵,明天要去接工人姐姐了,到時見步行步吧,看看我媽媽有冇工人命啦。 ...
工人來了多天,順利嗎?

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:Mao..Mao..+發表於+16-8-2+12:36+多

原帖由 AhC 於 16-08-13 發表
工人來了多天,順利嗎?
講真很多工人姐姐寧願被僱主24小小CCTV 睇實湊B, 都勁唔願意照顧患病老人的,就算加到佢地7000元/月都唔肯。

珊瑚宮

有人出7000元, 大把工人爭住做

服侍床上老人最 like
玩具萬歲!

珊瑚宮

喜做老人 or 嬰兒, 好個人意願
玩具萬歲!

男爵府

貓貓6299 發表於 16-8-14 14:12
講真很多工人姐姐寧願被僱主24小小CCTV 睇實湊B, 都勁唔願意照顧患病老人的,就算加到佢地7000元/月都唔肯 ...
今天剛經過Agent,閒談間,
佢話現在好多僱主都比多D人工,
尤其揍兩個。
但姐姐係鍾意老人!

大宅

AhC 發表於 16-8-13 19:42
工人來了多天,順利嗎?
工人姐姐來了剛剛兩星期,很感恩,媽媽對她沒有抗拒,雙方都夾得來,餵藥沒有大問題,反而有時唔認得我這個女兒…而工人姐姐都很落力,初時護理的工作我會示範一次俾佢睇,跟住佢都能夠做得到,爸爸透露,平時換片抹pat pat放尿袋,工人姐姐自己一手一腳搞掂,只是上落輪椅有時要爸爸扶一下… 至於推去廁所沖涼,還是要我在埸做主力,工人姐姐在旁幫手,而我返工的日子,只能用少少沐浴露開水抹身
暫時來看,這個工人姐姐我會俾good喇

大宅

fitfish 發表於 16-8-14 14:20
喜做老人 or 嬰兒, 好個人意願
我個工人姐姐明言鍾意照顧老人家,不喜湊細路,因為佢話怕男仔百厭,女仔又要同佢哋扮靚…
我問佢覺唔覺得我媽媽麻煩,佢話唔會,老人家係咁㗎啦

男爵府

Mao..Mao.. 發表於 16-8-14 15:38
工人姐姐來了剛剛兩星期,很感恩,媽媽對她沒有抗拒,雙方都夾得來,餵藥沒有大問題,反而有時唔認得我這個 ...
你的姐姐是海外的嗎?有冇其他國家工作經驗?
可以説廣東話嗎?

謝謝!

首頁

尾頁

跳至