醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

AhC 發表於 16-8-14 21:17
你的姐姐是海外的嗎?有冇其他國家工作經驗?
可以説廣東話嗎?
我的工人姐姐係印印,一定要識廣東話,否則不能與我父母溝通,她是海外的,不過是上年在香港完約後返左印印尼,所以agent話咁都屬於海外喎,除了香港外,佢都曾在新加坡工作過
您, 是我一個遙遠的夢~~~

珊瑚宮

Mao..Mao.. 發表於 16-8-14 22:45
我的工人姐姐係印印,一定要識廣東話,否則不能與我父母溝通,她是海外的,不過是上年在香港完約後返左印印 ...
問下你姐姐要否比6個月人工做佣?
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 16-8-15 20:46
問下你姐姐要否比6個月人工做佣?
唔明,你意思是否話她要還錢6個月?

珊瑚宮

Mao..Mao.. 發表於 16-8-15 22:01
唔明,你意思是否話她要還錢6個月?

如工人在hk 約滿 or 斷約........又簽到新僱主......不用比佣
返印尼後才再找新工, 要比3-6個月人工做佣(香港有人欽點就 3 個月)

大概係咁

玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 16-8-15 22:14
如工人在hk 約滿 or 斷約........又簽到新僱主......不用比佣
返印尼後才再找新工, 要比3-6個月人工做佣( ...
我只知道佢要還錢還4個月,其他的我唔過問

珍珠宮

Mao..Mao.. 發表於 16-7-31 22:51
家母患有腦退化,行動不便,要坐輪椅,最近還要插上尿喉,大便失禁,要人幫助梳洗清潔,還好的是可以自己進 ...
我老公個亞婆, 以前要兩個工人姐姐. 一個人搞唔掂. 因為佢行動不便, 工人姐姐未必夠力, 有無排護老院? 護老院會專業D. 我老公個亞婆宜家在慈氐. 因為護老院都要排, 你可以申請左先

公爵府

回覆 Mao..Mao.. 的帖子

樓主之前的安老院收費如何? 我奶奶老人痴呆, 但仍可以自理, 不過行得唔好超過20呎要坐輪椅.
我地的情況係 : 原本有工人, 後來排到政府老人院, 因為收費唔費. 所以keep 住個工人每天朝9晚7在老人院陪住我奶奶.

如 : 癩尿唔洗等姑娘可以即刻換, 又可以睇住佢去toilet, 可以陪佢傾下計, 出下街, 飲下茶咁.

我地就放假去接更.

工人晚上回家可以好好休息, 而沖涼果d工作亦是老人院負責的, 所以工人只係陪佢等佢舒服d.

如您要兩個工人, 不如keep 佢在老人院加一個工人每天去照顧, 大家的壓力都無咁大. 老人院人多又有姑娘, 工人唔敢蝦婆婆, 相反您日日有工人來, d姑娘, 嬸嬸亦唔敢蝦婆婆的.

複式洋房

想問樓主而家個工人有冇啲姊妹完左約又鐘意照顧老人家?因為我都物色緊

男爵府

我爸媽情況,亦是兩個工人,冇咁辛苦

首頁

尾頁

跳至