自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

成日話驚航班取消既人, 自己有無打過去AIRLINE?

朋友都係2/8 早上機出發去旅行,
今朝一早已經打左去航空公司問情況(非CX/KA而係出名差既HX) ,
人地AIRLINE 主動OFFER 俾佢地全家人 (唔係1-2個機位) 改坐今日下午既機提早出發!
佢只係需要立即搵多晚酒店已經解決到明天會遇到既難題!!!
我都好替佢一家人開心, 至少唔會成個TRIP TOTAL LOSS~~

O的人成日O係度問問問, 根本呢度就唔會有人答到你班機飛唔飛到, 會唔會CANCEL, 會唔會DELAY, 會DELAY到幾時! (從來飛機升降都唔係單靠睇幾多號風球囉!)

與其O係度等等等仲要話希望有咩李氏力牆頂住, 自己有無做好兩手準備?!

有無嘗試打去所屬AIRLINE問下, 萬一發生狀況可以點算?

究竟O係機場等消息? 定可以在家等通知?

要自己上官網CHECK住消息? 定系統會自動發SMS/EMAIL通知幾點去機場報到?

與其O係BK等運到, 不如趁未正式打風, 問清楚情況啦!

到打得成先打去HOTLINE問點算, 有可能打得通嗎?!

大把人唔岩聽以上既說話, 但呢個係事實~
咁多間AIRLINE一日咁多班機, BK既JM有咁叻講到你班機點算, 咁佢係大臣啦!
自己打去問清楚了解清楚, 今晚咪有覺好訓囉~!

patpat234    發表於 16-8-1 22:25
rebecky162    發表於 16-8-1 14:33
熱狗媽    發表於 16-8-1 13:44

大宅

回覆:成日話驚打風會影響航班取消延誤既人............

我好欣賞你朋友嘅做法,並唔係坐以待斃咁等airline公布消息

wcpcelia    發表於 16-8-1 13:50
davywm    發表於 16-8-1 12:41

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lucccy 發表於 16-8-1 12:03
我好欣賞你朋友嘅做法,並唔係坐以待斃咁等airline公布消息

所以好替佢開心改到,
但剛剛又話今日6至10點8号~~~

祝佢好運

琥珀宮

回覆樓主:

珊瑚宮

BK Milk勳章

brbaby2007 發表於 16-8-1 09:30

珊瑚宮

BK Milk勳章

lucccy 發表於 16-8-1 12:03

果d咪淨係識係度嘈嘈嘈

伯爵府

(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

男爵府

brbaby2007 發表於 16-8-1 12:09
所以好替佢開心改到,
但剛剛又話今日6至10點8号~~~

但天文台考慮今晚6-10改掛8號風,真的要祝你朋友好運!

侯爵府

brbaby2007 發表於 16-8-1 09:30

寧願轉今日下晝?

我仔今日下晝飛,我宜家等緊airline聽電話,我寧願cancel都唔想危險。

子爵府

畀面勳章

HX出名差咩? 反面依加係大家都話CX同KA 冇服務可言喎, 因為大排冇交代, 但HX都算OK呀! 好過UO啦!
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:成日話驚航班取消既人, 自己有無打過去AIRL

原帖由 brbaby2007 於 16-08-01 發表

講得啱……最好自己打去 airline 問

大宅

國泰出左資料話停飛時間啦

(好似係1/8-下午10點至2/8下午2點)

wcpcelia    發表於 16-8-1 13:50

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我有朋友都係明日飛回台灣,今早打去airline問可否改今日機,airline已幫她們改了今日下午17:00機,希望一切順利

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆 brbaby2007 的帖子

非常認同你講法,呢度d人成日咩都係度問問問,唔舒服急病又問,小朋友返學應該著咩帶咩又問,銀行政策又問,其實邊有人識答同答得准確呢?唔舒服就睇醫生,學校問題就問學校,銀行野就問返銀行啦!而家d人太依賴網絡世界了

珍珠宮

講得好!

琥珀宮

引用:+本帖最後由+brbaby2007+於+16-8-1+09:33+

原帖由 brbaby2007 於 16-08-01 發表

照機場網站都有d資料

伯爵府

替佢開心改到

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:成日話驚打風會影響航班取消延誤既人............

正常做法! 你朋友做得啱,
航空公司情願你早走,都唔想你之後塞爆機場!
祝你朋友好運,順利起飛!

大宅

我係 C . X.... 只得一個 SMS 話 cancel 機, 打左半個鐘電話, 打唔通, 打通左, 冇任何主動野 OFFER, 我話可唔可以改今日下午機, 冇位, 我話加錢轉其他 CLASS, 又係冇位

原來坐 HK EXPRESS 仲好...

首頁
12345...7

尾頁

跳至