論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我的印姐姐係9月26日放假飛番印尼, 佢雖然10月11日返香港, 但10月12日因應佢要求我地都比佢放假

其中9月28日係星期日係佢既休息日, 我地無計到入年假; 10月1日及10月7日係公眾假期, 我地亦無計入年假

於是我地計佢14日年假如下:

9月26, 27, 29, 30日共4日

10月2, 3, 4, 5(星期日), 6, 8, 9, 10, 11, 12(星期日)共10日

個印姐姐而家話我地計得唔岩, 佢話因為9月28日同10月5日係星期日係佢既休息日, 佢係印尼放唔到假, 所以我地要補多兩日假比佢, 我地理解係除非公眾假期或年假與休息日重叠先要補, 另外佢要工作7日先可以有一個休息日, 所以呢兩日我地係唔使補比佢

請問熟悉勞工法例既朋友, 我地咁理解岩唔岩?請指教.

[ 本文章最後由 blueblueclub 於 08-11-4 09:38 編輯 ]

大宅

超!

洗乜同她講數! 佢無資格, 叫她去勞工暑問, 若勞工暑話要計既咪計比佢攞! 但不是衰印講就係, 要衰印提供有勞工暑証明或發出的書信指引.

你話佢知, 唔係你地班豬印話乜就係乜.
你講就係! 比個官佢做啦! 無D身份!
:;pppp:

複式洋房

原文章由 monster_zoo 於 08-11-4 09:45 發表
洗乜同她講數! 佢無資格, 叫她去勞工暑問, 若勞工暑話要計既咪計比佢攞! 但不是衰印講就係, 要衰印提供有勞工暑証明或發出的書信指引.

你話佢知, 唔係你地班豬印話乜就係乜.
你講就係! 比個官佢做啦! 無D身份! ...

岩岩打去勞工署熱線問, 佢話我計得唔岩, 佢話10月5日及10月12日係佢休息日, 所以唔可以計入年假, 要補番比佢, 佢話7日有一日休息日係講緊employment period唔係講working day.

我地香港人計年假都唔係咁計, 星期六日都要計入年假, 但佢地居然唔係咁計, 唯有感慨香港法例真係幫外不幫內, 唉....

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

樓主, 工人放年假係唔包括休息日和勞工假的....

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

樓主, 我地香港人 take annual leave also not court day off . e.g. off on Sat & Sunday, then annual only deduct for Monday to Friday only.

原文章由 blueblueclub 於 08-11-4 09:55 發表

岩岩打去勞工署熱線問, 佢話我計得唔岩, 佢話10月5日及10月12日係佢休息日, 所以唔可以計入年假, 要補番比佢, 佢話7日有一日休息日係講緊employment period唔係講working day.

我地香港人計年假都唔係咁計, 星期 ...

[ 本文章最後由 GiCa 於 08-11-4 19:06 編輯 ]
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

珍珠宮

原文章由 blueblueclub 於 08-11-4 09:55 發表
我地香港人計年假都唔係咁計, 星期六日都要計入年假, 但佢地居然唔係咁計, 唯有感慨香港法例真係幫外不幫內, 唉.....

似乎你之前做嘢俾人揾咗笨喎!所有人都係咁計假個喎!

大宅

我地香港人計年假都唔係咁計, 星期 ...

星期六計入年假是正確,但星期日及勞工假就不能計入年假,這是香港勞工法例.

首頁

尾頁

跳至