在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇呢個板都好耐,成日都見到呢個話題,今日終於到我有呢個感覺(強烈),好攰,bb就黎9個月,日日早上起身煲粥,訓陣再餵奶,家務xxxxxxxxxxx......突然心情好唔好,好想去行街,好想有工人幫下我手做家務,手好累了。。。但如果請工人我就要出去工作幫補, 有時全願做野番下工,做番自己好過,但有時望住呀女一日一日長大又係開心事。。。 我係咪精神分裂啦…?!究竟自己想點 。。呀………(呻完

禁止訪問

翡翠宮

做FTM真係唔容易架,如果屋企經濟壓力唔大,等BB大D再做返嘢

男爵府

其實你心身疲累, 心情也不會好, 這樣對著 BB, BB也未必開心. 計算一下, 你外出工作, 然後請姐姐是否划算, 若 OK 的話, 嘗試找一份輕鬆一點不用加班的工作, 那你下班後一樣可以陪 BB, 照顧和跟 BB 玩, 這樣的親子時間才是優質的.

別墅

我仔就黎3歲喇,都一直ftm,宜家慢慢我都開始想出黎做返野。第一,想減輕下c6壓力喇,第二,對得個仔耐左開始覺得佢好煩,講極都唔聽,可能短暫分開下都好,第三,我奶奶都鵝緊我要我返工,其實之前無返係因為唔放心俾佢湊,加上都覺得呢個決定係正確既,始終自己小朋友自己親力親為落力d同埋我地後生d反應會快d。其實每日睇住佢大睇住佢叻左識多左野係非常開心既,所以我宜家都開始好好珍惜日對夜對既時光

大宅

回覆:突然又好想番工

我明白,所以我搵part time, 反3日,一開始覺得好正,但而家覺得3日真係頂哂龍,好掛住bb,佢岩岩8個月。

大宅

Sachiyingoldie 發表於 16-8-5 15:11
我明白,所以我搵part time, 反3日,一開始覺得好正,但而家覺得3日真係頂哂龍,好掛住bb,佢岩岩8個月。

...

3日都ok 我到時都可能會掛住,好啦…等佢大小小就試下搵下partime...

大宅

Shirleyss 發表於 16-8-4 23:41
我仔就黎3歲喇,都一直ftm,宜家慢慢我都開始想出黎做返野。第一,想減輕下c6壓力喇,第二,對得個仔耐左開 ...

:mother::mother:

男爵府

我女歲半,真係經常想返工,但同家人有共識呀女返K1先再諗搵工,始終呀女呢刻最需要媽媽!

大宅

回覆:突然又好想番工

我都好想返工, 一來幫輕下c6, 二來有返d空間同社會接觸, 唔想好似好脫節咁。。。。想係附近搵pt返少少中, 但又搵唔到(d時間好難), 又唔想返太長因為可以睇住佢成長真係超超幸福同開心既事!!

其實有冇乜野工係可以帶埋bb返工既呢?

水晶宮

就係冇果樣想個樣囉,好似我返得耐工又想唔返工,到想返工咪再搵工囉~哈哈

大宅

she007 發表於 16-8-11 15:58
就係冇果樣想個樣囉,好似我返得耐工又想唔返工,到想返工咪再搵工囉~哈哈

yes..

大宅

Sachiyingoldie 發表於 16-8-5 15:11

...

我都怕自己好掛住個仔

複式洋房

我都有諗過想出來做野,原來唔係淨係我會咁諗,有時我都會down down地,覺得自己比以前有做野既生活好折墮,買少少野都要諗過度過,一來再出來做野又唔知做到咩,二來就算再出來做野人工少一半,三來再請姐姐既話,又走返以前咁,所以其實人生真係好矛盾,唯有學下多點感恩,即使事情好差好懷,都要好變態地感恩比個機會我去磨練。大家都加油啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

引用:我都有諗過想出來做野,原來唔係淨係我會咁

原帖由 Bermarmic 於 16-08-26 發表
我都有諗過想出來做野,原來唔係淨係我會咁諗,有時我都會down down地,覺得自己比以前有做野既生活好折墮 ...
人生既矛盾又變態

我而家把心一橫要從新出發做full time job, 如期日日為功課同女嘈,寧願出去揾錢,大家唔洗咁辛苦

自己湊只係比較安全但不一定優質,嘈得太多,我都係去返工算,家務交比工人,學業比返佢自己,畢竟真係唔可以參與太多

禁止訪問

別墅

完全明白,我囝3個幾月,我都成日咁諗。請工人驚佢地有問題,搵奶奶睇佢又唔多肯被綁而且唔太想阿囝跟佢果套。以前自己做野好aggressive又搵到啲,可以洗得輕鬆啲。宜家自己果份唔講,係幾乎零消費,但阿囝個份我都就住洗。雖然我明白BB好快大唔使買咁多野,不過有時候真係想買少少靚野比佢。
未生之前都quit咗份勁多人事鬥爭嘅工諗住休息幾個月。順便做下生意仔。當時我好有衝勁架,賺到啲錢。點知好快有咗,仲作小產。所以一切都慢落嚟。宜家3個幾月啦,自己又好唔捨得出去。試過搵奶奶幫手睇一個下午,我已經好掛住,趕番屋企。仲可以餵6點個餐kiss goodnight佢先瞓。我知老公壓力都唔細,自己又絶對有能力搵錢。宜家只好訂住個小小目標,做番慢咗嘅生意warm up下自己。起碼自由啲控制做幾多先啦!心情仍然好掙扎架。

子爵府

引用:我明白,所以我搵part+time,+反3日,一開始

原帖由 Sachiyingoldie 於 16-08-05 發表

...
有咩工係番3日?我好想搵!

複式洋房

回覆樓主:

係回想以前返工開心過凑仔

首頁

尾頁

跳至