自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

電磁爐清潔好方便但唔係咩煲都用得,唔知點揀好呀

大宅

電平過煤氣同埋煮嘢冇咁熱,但買煲係煩啲!

公爵府

電磁爐好處係可以較時間制關火,買爐具係初頭比較煩,要買曬不銹鋼煲,你可以揀電陶爐,電陶爐就乜野爐具都得,但關火時不會即時唔熱。

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我一路用開電磁爐,最近我買咗凹面的電磁爐,可以用到圓底的不銹鋼或生鐵鑊,亦可以用平底的不銹鋼煲,炒餸有煤氣爐一樣的鑊氣,比平面電磁爐好好多,我而家分開兩個爐,一個平面,一個凹面

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我之前搬屋都諗咗好耐要咩爐好,最後用煤氣爐,夠鑊氣又易控制

珊瑚宮

睇你喜愛cooking 否

如求其煮得熟,不計較........電磁

如要求高....gas

玩具萬歲!

珊瑚宮

電磁........個pot 入面滾緊, pot 邊竟然是凍的

經常下面熟上面生
玩具萬歲!

禁止訪問

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

用電陶爐好D

男爵府

鐘意煤氣爐多D

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

煤氣, 電陶爐, 電磁爐 << 三樣我都用過....

電磁爐....
而家好多電磁爐都會送廚具.... 係瓦煲有電磁底既
就唔多覺有得送....
買的話就唔好買打邊爐個種, w 數低唔夠力就會出現
JM 所講既唔夠鑊氣....
滾瀉, 煲乾水會自己熄機, 有時間制長時間煲湯
炆嘢唔怕唔記得熄火

電陶爐其實同用煤氣一樣夏天煮食時一樣都係咁熱...

大宅

對住電磁爐同煤氣爐係兩個世界,成個厨房都無甘熱。

男爵府

環保接龍勳章

電磁爐好用, 清潔方便煮食時又無咁熱

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

轉貼

我們住的小區沒有煤氣管,各家有的用石油氣,有的用電,鄰居的太太說,如果懷孕了,大概就不能用電磁爐了,怕輻射。我聽見以後也害怕,我家也用電磁爐,如果這東西有輻射,那麼我老婆也首當其衝。我抓抓頭說,喝咖啡吧,聽說印度巴巴原子研究中心發現,實驗室老鼠在注射了高劑量放射線後,再注射咖啡因,有70%在二十五天後仍然存活,而未接受注射的老鼠則全數死亡。鄰居太太搖頭,說咖啡因可能對胎兒有影響,過量的咖啡因還會造成不育,她說的也是,不過這方面有兩派意見,另一派說,只要每天不多過三杯,就不會有影響,但她為了安全,情願不喝。

電磁爐會惹禍嗎?我查了一下資料,發現輻射有很多種:磁輻射、熱輻射、微波輻射……電磁爐的磁絕大部分在鍋底,所產生的磁場強度,以電磁爐邊緣為標準,最高強度為160毫高斯,手機所產生的信號磁場接近1600毫高斯,是電磁爐爐面邊緣磁場的10倍!所以如果孕婦要提防家居電器的輻射,不如提防手機。電磁爐邊緣以外的磁場非常微弱,只有百分之零點零幾,基本接近於地球的磁場。資料又說,「家用電器的輻射大都是在人體能夠承受的範圍內」,看來電磁爐基本可信。孕婦在看電視機時離遠一點、電腦少用一點,信不過的是微波爐,微波輻射會把食物中的生機殺死,微波爐在使用的時候,要離開遠一點。

嚴浩
電郵 :[email protected]

http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20111026/15740640

大宅

睇你要唔要獲氣

象牙宮

回覆樓主:

煤,火猛快熟快熱,有鑊氣

男爵府

煤氣, 明火健康D.

公爵府

我決定了再裝修時會用兩個電陶爐. 唔煮食時收埋一個, 咁個廚房可以多d位, 又易清潔.

原因, 係我老公經常不在港. 多數星期六日先煮飯. 如用媒氣, 個個白交費好唔抵, 又有時會怕危險.

所以用電陶燼, 火力都好夠, 又慳位, 又可以較時間, 唔洗睇火.

公爵府

一朵雲 發表於 16-8-3 01:49
電磁爐清潔好方便但唔係咩煲都用得,唔知點揀好呀

睇你要求 我要健康唔熱舒服 電磁爐
以前石油氣 易控制 但抹死又熱

首頁

尾頁

跳至