自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

呢個幾星期 老公D偏頭痛又發作 晚晚見佢痛到瞓唔到 好心痛 >.<食藥都止唔到痛!
大家有無D咩方法止到偏頭痛?
話時話老公D偏頭痛好似年年都咁上下發作喎!

大宅

我有個同事都是偏頭痛的,現在他食的藥是醫生比的,叫 PONSTAN TABLET 500mg
黃色的。有排裝及散裝,佢話排裝藥性好D

佢常常偏頭痛架,佢話這隻都OK,常常叫我買完拿上國內給他的,你可以參考一下。
盲目的愛他們 8-)

禁止訪問

大宅

有無試過大魚頭燉天麻, 對頭痛幾好喎!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我只係知道我同事每個星期六回來都話個頭好痛,痛到咩都想不了。有時打針好1-2小時,但之後又痛番。 他常說睇醫生都係短時間...

現在他不看醫生,只食這款藥囉..
盲目的愛他們 8-)

男爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我都有偏頭痛, 時好時差, 平時吾痛就煲下天麻魚頭, 或者睇下中醫, 同埋吾好飲甘多架啡, 食朱古力等, 不過痛起上黎食咪都無用, 我會立刻睇醫生打針, 之後返屋企入房拉埋窗簾, 周圍要好寧靜 , 開少少冷氣睡覺, 呢d係西醫教ge

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 大眼肥妹 於 08-11-4 16:42 發表
樓主,

如果你老公真係痛得咁犀利, 咁你叫佢去睇醫生, 等醫生開d鬆馳藥佢, 食左佢就瞓到. 我自己都有偏頭痛, 痛起上黎真係想死嫁, 雖然男人比起女人患呢個病既人數係小d, 之但係痛起上黎男人會痛得犀利過女人嫁. 我 ...

你真係講得百份百全對~ 對眼趺落黎 ~ 真係好貼切, 仲有食藥黃金期, 我上次就係食得遲, 以為會就甘痛死左, 後來食左必xx 超勁先好d, 真係痛到講吾到野, 生仔都無甘辛苦

男爵府

原文章由 大眼肥妹 於 08-11-4 16:57 發表
我自己本身都有偏頭痛, 我成日形容自己係彊屍, 因為一見光就死, 仲要即死果隻, 死未?

偏頭痛成因有好多, 有d係因為緊張, 有d係因為經期, 亦有d係因為食左d食物誘發到, 有一d係唔夠休息, 有一d係因為天氣轉, 總之就 ...

所以我隨身有副太陽鏡, 吾好以為扮明星, 而係一晒吓就好容易頭痛

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我早兩日都偏頭痛, 今日叫好返,
嘩, 果種痛真係唔識形容, 直情"撐"唔大對眼,
有時仲痛到嘔, 係真係嘔果隻喎,
連食藥都唔得, 我就會諗, 係咪會就甘痛死左

大宅

畀面勳章 陪月勳章

I've suffered this disease for over 20 yrs. I'd tried many methods and I felt Chinese is the most useful. I took Chinese medicine with 針灸 and the 針灸 is really works and the pain disappear immediately. Your husband should try.

Hope your husband get well soon.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都係成日偏頭痛的,
之前睇醫生, 寫左過藥名比我,
我去藥局問過, 但超貴,
只有3粒 同 6粒裝賣,
每位唔記得$68,定$70一粒.
最後我無買,因為我好厲害時,
每日食3-4粒.

我表姨在澳門做護士,幫我在醫院攞藥,
唔駛錢.

不過放鬆心情都好重要.

男爵府

我都有試過,飲寶礦力+暖水對我來講係唔得,
最初食特效必理痛,都可以OK,
但之後食左都唔得,仲要嘔理,痛到想死,咸左出來,
所以而家真係好驚唔幾時再痛.

大宅

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章

我以前都有偏頭痛, 又係痛到嘔, 又眼花花..真係想c. 有次我跟家姐去睇趺打, 本來係諗著鬆背脊, 但師傅話我頸骨有d歪, 重壓著條血管所以我經常頭痛. 之後幫我做幾次治療就好左好多, 都幾年無再痛喇. 不過近年唔知係咪坐月時補得唔好, 個人好易攰, 間中都頭痛. 但係食過必利痛就ok.

男爵府

我之前都係成日偏頭痛的, 又係痛到嘔。
有次驗身時發現血壓高咗少少,醫生開咗隻好輕分量的血壓藥俾我,佢話仲可以預防偏頭痛的。食咗藥尼兩三個月真係少咗發作,同埋發作時都係好輕微的頭痛。

男爵府

冬日勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我響藥房買過一隻叫"偏痛寧片" 約$9x 國內產品

豆腐果苷片Helicid Tablets

專治神經官能症引起的頭痛、頭昏、睡眠障礙

本品系從山龍眼科植物蘿蔔樹( Helicid essatia Hook )的果實中提取的有效成份製成的口服片劑。本品的化學結構與天麻素有相似的單體糖苷,但其鎮靜、安眠、止痛的作用強於天麻素,對神經官能症引起的頭痛、頭昏、睡眠障礙的治療作用顯效快。本品對原發性頭痛也有一定的治療作用。
〔適 應 症〕 適用於緩解神經官能症的頭痛、頭昏及睡眠障礙,輔助治療原發性頭痛。
〔用法與用量〕 口服,一次25-75mg,一日3次。重症者可在睡前加服25-50mg。或遵醫囑。 一個月為一療程。

伯爵府

好早期, 約十幾年前, 有個研究報告指出, 冬菇(細隻的)對防治偏頭痛好有幫助.

詳細不妨在雅虎輸入"偏頭痛 冬菇"找尋一下.

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我係一到北風天就開始頭痛

首頁

尾頁

跳至