夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大廚勳章

離婚對於長期處於比男人精神虐待同先生有第三者係一種解脫,唔需要再睇人面色,亦唔需要顧及男家既人感受,亦唔需要再照顧多個麻煩友,寧願自己對住仔囡辛苦啲都好過對住啲衰人,大家不如分享下點解離婚同離婚後生活點?有無覺得後悔?又或者覺得好慶幸?

複式洋房

熱血勳章

我前夫有第三者,完全無後悔離婚,我覺得決定離婚係我最正確嘅決定,因為其實一直我都好遷就佢,但佢唔識珍惜我,我離婚後好開心,仲識左而家未婚夫,準備移民去外國同佢團聚

wcpcelia    發表於 16-8-18 16:39
Conbee    發表於 16-8-11 15:46
Kaseylau    發表於 16-8-10 04:23
keroppi_pororo    發表於 16-8-5 10:56

洋房

引用:我前夫有第三者,完全無後悔離婚,我覺得決

原帖由 piglet11 於 16-08-03 發表
我前夫有第三者,完全無後悔離婚,我覺得決定離婚係我最正確嘅決定,因為其實一直我都好遷就佢,但佢唔識珍 ...
你離婚後幾耐識到現任㗎?點識㗎?

男爵府

大廚勳章

Over_over 發表於 16-8-3 20:48

係嚕,我都想知,我常常都覺得單親在識男朋友會比較難

男爵府

回覆:單親們,入嚟分享下現在生活如何

我都覺得離婚比以前好,無人工的阿四,仆心仆命為頭家,換來佢J痕搵小三。
依家同兩個仔生活好開心,唔使理嗰個人,又多咗一個可靠的男人照顧我地三仔乸~
好開心!

瑪瑙宮

一年之前 (2013) 我問過佢點, 佢話唔變, 好似而家咁, 咁我信佢.
一年之後 (2014 ) 佢話會同我離婚, 但要等佢老媽子仙遊先攪, 開始就十日八日唔見人, 無電話返, 唔問下我都唔使問下個仔點? 無比家用話無工開, 每個星期返黎同我食餐飯, 我重要果日收到電話先知佢同我食飯, 有老公=冇老公, 搵我食飯係等自己好過 d ? 等 ex 99 c 等到幾時? 我都比佢 dump 左幾個月, 日日放工瞓响梳化唔知點, 後黎我決定叫佢唔使返黎, 讓一切結朿.

無後悔, 再唔離重後悔.

wcpcelia    發表於 16-8-4 15:57

複式洋房

熱血勳章

Over_over 發表於 16-8-3 20:48

我離婚之後學習自己一個人同女女生活,我同ex一齊13年,要習慣同佢分開,都需要一啲時間,我離左婚兩年後開始諗想搵返個知己朋友,我份工識唔到人,於是我上交友網想試下識人,但識啲人一係唔認真,一係溝通唔到,我都無左興趣再識人,點知呢個時候有個中國樣嘅男人喺網上識我,佢喺荷蘭出世同長大,識講少少廣東話,流利荷蘭文,離左婚,有兩個女跟前妻,前妻紅杏出牆,我同佢背景好似,大家都怕比人呃,初時我都怕佢唔認真,只有FaceTime,見唔到真人,覺得咁嘅溝通有啲唔習慣同奇怪,但佢用時間同真誠打動我,又寄禮物比我同女,做左好多野證明佢鐘意我,識左6個月,佢泥左香港見我,見埋我屋企人,而家暑假我泥荷蘭陪佢一個半月,試下喺度生活。呢個就係我同佢相識嘅經過,希望答到你問題啦

男爵府

大廚勳章

piglet11 發表於 16-8-4 20:54
我離婚之後學習自己一個人同女女生活,我同ex一齊13年,要習慣同佢分開,都需要一啲時間,我離左婚兩年後 ...

嘩好利害祝您們幸福快樂
可以擺脫衰男人係一種新開始

複式洋房

熱血勳章

IceCream12 發表於 16-8-4 22:01
嘩好利害祝您們幸福快樂
可以擺脫衰男人係一種新開始

多謝你呀!我都希望我地會繼續幸福快樂,天主閂我度門,但開返隻窗比我,我真係好感恩!你都要開心快樂開始新生活呀!

男爵府

離婚後真心開心,relax 左,笑多了,不用再受佢氣,不用看男家面色,不用因為他的財政煩惱. 做返自己,非常開心

男爵府

我離左婚差不多5年, 都仲未搵到個好男人...
之前遇過個d都講大話話離左婚, 其實都冇離, 有老婆...呃人!!!
有個好好, 不過唔係香港人, long d 左一段時間, 但到最尾都keep唔到....
我幾時先遇到個好男人??

複式洋房

beautytiny 發表於 16-8-9 07:35
離婚後真心開心,relax 左,笑多了,不用再受佢氣,不用看男家面色,不用因為他的財政煩惱. 做返自己,非常 ...

同我一樣

男爵府

離開左先過返啲屬於自己同開心嘅生活

瑪瑙宮

YYKY1585 發表於 16-8-10 13:03
離開左先過返啲屬於自己同開心嘅生活

我 25 歲結婚, 我 d 細佬 4x 歲先結婚, 唔知佢地有無後悔結婚呢, 睇個樣有

男爵府

Nancy20090615 發表於 16-8-10 13:19
我 25 歲結婚, 我 d 細佬 4x 歲先結婚, 唔知佢地有無後悔結婚呢, 睇個樣有 ...

經歷過一次其實真心怕,就算有下一段出現已經有抗拒

瑪瑙宮

YYKY1585 發表於 16-8-10 13:45
經歷過一次其實真心怕,就算有下一段出現已經有抗拒

可能您後生, 對於下一段有好大期望, 因為講緊重有幾十年一齊行, 點都會對 '揀錯' 有担心.

我年紀大, 就算搏錯左, 都無所謂, 又變番一個人之麻.

大宅

引用:離婚對於長期處於比男人精神虐待同先生有第

原帖由 IceCream12 於 16-08-03 發表
離婚對於長期處於比男人精神虐待同先生有第三者係一種解脫,唔需要再睇人面色,亦唔需要顧及男家既人感受, ...
長期處於比男人精神虐待。。。講得好

大宅

Ccccccc 發表於 16-8-18 15:33
長期處於比男人精神虐待。。。講得好

大宅

引用:我前夫有第三者,完全無後悔離婚,我覺得決

原帖由 piglet11 於 16-08-03 發表
我前夫有第三者,完全無後悔離婚,我覺得決定離婚係我最正確嘅決定,因為其實一直我都好遷就佢,但佢唔識珍 ...
好幸福呀。。。sorry
介意講大概年齡嗎?我覺得真係好難再搵到個接受自己又可以好錫bb(始終唔係親生)既男人...真係無晒信心

複式洋房

熱血勳章

Ccccccc 發表於 16-8-18 16:46
好幸福呀。。。sorry
介意講大概年齡嗎?我覺得真係好難再搵到個接受自己又可以好錫bb(始終唔係親生)既男人 ...

我自己33歲,女兒4歲,我男朋友好鐘意我,所以佢接受我女女,當係自己親生,但仍要更多時間去適應相處,我覺得只要個男人鐘意你,佢就會好用心同努力去接受你小朋友,呢份就係真正嘅愛:)

首頁

尾頁

跳至