心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我做過一份,忍咗幾個月就走,係個士頭婆唔正常!有佢講無你講,都唔緊要!最大問題係心理唔平衡!

大宅

Mimmy 發表於 16-8-8 13:45
今日第三日

小鮮肉們話我知全部塭緊工

其實2老有無仔女架, 好似唔覺你提過? 如果你唔諗著長做, 打算做幾過月就由佢, 如果打算長做, 就要留意, 如果無第二代接手, 佢地除時改變心態賣盤退休, 我上一份工就系咁。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

引用:Quote:Mimmy+發表於+16-8-8+13:45+今日第三

原帖由 x312cwyx 於 16-08-08 發表
其實2老有無仔女架, 好似唔覺你提過? 如果你唔諗著長做, 打算做幾過月就由佢, 如果打算長做, 就要留 ...
我無打算長做,揾到工會走,但現實係c6唔中意工人,個女讀小學,我要返工只可做半日,但半日工唔係常有,所以我邊揾邊做住先

小鮮肉話過佢地有兩個仔,一個仲讀緊大學,另一個已出身,但寧願自己搞生意都唔會掂呢間野,大家認為係伯虎太難頂,仔都頂佢唔住

大宅

Mimmy 發表於 16-8-8 23:24
我無打算長做,揾到工會走,但現實係c6唔中意工人,個女讀小學,我要返工只可做半日,但半日工唔係常有,所 ...

咁似我上一份工, 我上份2老老闆差唔多70歲, 我入職時第二代接手, 我以為可以搵到份工做到退休, 點知第二代上場9個月左右就拍晒台走, 老闆就把擴展中的公司還完, 賣左自己廠轉trading做, 點知玩多幾個月自己出email同客講做到今年年頭退休唔做, 好無奈囉

第二代如果有雄心壯志系好難接手架, 2老系好唔捨得間公司, 口就話交晒畀第二代處理, 實際自己系背後話事人, 後生好難有發為

伯爵府

臭脾氣 發表於 16-8-8 17:13
我做過一份,忍咗幾個月就走,係個士頭婆唔正常!有佢講無你講,都唔緊要!最大問題係心理唔平衡!
...

我都遇過一個,真係即閃

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:新工的奇遇

返左三星期,簡直係日日新鮮日日金

事件一
每月條師太比1100一位清潔姐姐負責洗杯、清垃圾、吸塵,我本來真心認為出手低,我10年係舊公司同樣係灣仔做以上工作都比2000一個月,2016年比1100蚊,我真心唔認為會做得有幾好,條師太同伯父仲妙想天開人地同佢洗隔塵網,同我講好多次係清潔姐姐做,我今日再三問清楚兼有證人作證底下,證明姐姐從無洗過。於是條師太返黎我問佢有乜安排點打算,心諗你係腦細梗係你安排啦,唔通我咩,chok多佢兩野咪知其實佢自己都知唔關姐姐事,原來係以前有位好高男同事怕佢煩自己幫佢洗,佢講咁多野就係搏我講一句\"我同你洗啦\",可是我並不是剛出社會做事妹妹仔,我完全一副理你死態度,佢竟然對我發難\"我點知邊個洗,無人洗咁我洗囉\",我回應佢\"哦\"

事件二
之前條師太答應可返早放早,點知有人諗諗下怕蝕比我,但又唔會直接同我對話,揾個傳聲筒叫我唔好返咁早,呢位同事叫我同師太傾下,我初時有想過同佢傾,諗諗下自己都做唔長,咪由得你唔知我諗乜,反正我又無厄你,每日有簽time sheet ,返工無耐又send email出黎,你唔check 唔信我理得你

事件三
超級cheap ,我從未做過一間公司連買支筆、一箱紙同supplier 講價,我真係頂唔住

我考慮緊,反正不會長做,又唔開,想返埋明天就bye bye,我堅頂唔住

首頁

尾頁

跳至