婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

各位為人媽咪 你地好
雖然我得個18歲 但我下年都做人媽咪啦
但有D野唔知係諗唔通定點 總之好激氣同好唔開心
我ge未來99同我一向都唔係好 以前我同我男朋友同居GE時候 佢已經對我好差 晚晚煮飯D餸都係D平野(我地有比$佢架 我懷疑佢自己收埋D $做私己)哈哈!! 我D 3都係自己出去洗3鋪洗 又趁我要沖涼 叫個細仔去沖 但有樣野我永遠都會記係個心到 就係有一次我同我男朋友搞野GE時候 佢拿KEY開我到門 平時佢想搵我地都會叩門 我咩都俾人睇晒 好無面 這次令我患上了精神病 但可幸GE係因為咁 我地搬O左出去(但佢一直都唔知我有精神病)

到O左一年後 我有O左
個時因為我仲細 我地仲諗緊要唔要BB GE時候
99知道後好開心 但佢知道62唔鐘意GE時候 佢就叫我去家計會打掉佢 又己經聲明第日唔會放棄佢股票來湊我個B 我都無叫佢幫 又打泥話我無計劃唔識避孕 我心諗個B你個仔無份GE
我有O左無再番工 佢又話我唔番工 話自己以前都係咁 番到生為止 成日係到話自己點叻點叻.......ETC

但最主要我想問下大家
我結婚 佢地男家又沒唔搵我父母傾 又唔提擺酒
到有次 佢地兩家人約出泥 但點知99佢地禮金又唔提 酒席又唔提 咩都唔提 仲同我男朋友講若果買介子 唔好買咁貴 仲要搵佢幫眼(我心諗你去到 幫睇價錢JA掛) 仲要係我父母面前話我唔番工
你地會唔嫁.......我真係唔想嫁 好委屈

長o左 d.....但希望大家唔好介意

翡翠宮

畀面勳章

一定唔會嫁。

如果你bf係男人,就算父母唔提,自己都應該提出,小小地都係心意,側側膊就算,日後你仲有好多野煩。

大宅

點解你男朋友好似冇乜出過聲/表過態?

佢係呢件事上咩反應咩諗法?

其實佢呢個角色先最重要架

大宅

未結婚已經咁,第日生埋重大件事,其實你重細,見世面唔多,如果可以嘅"簡"多幾年.

男爵府

如果係你 你地會點.....(真係好唔開心)

各位為人媽咪 你地好
我ge未來99同我一向都唔係好 以前我同我男朋友同居GE時候 佢已經對我好差 晚晚煮飯D餸都係D平野(我地有比$佢架 我懷疑佢自己收埋D $做私己)

>>點解你覺得你男朋友個媽咪收左你錢就要煮飯你食呀? 你係人地屋企住 咁你有無交租比電費雜費佢呀? 仲有 點為之平野呀? 你唔鍾意既 點解你唔自己煮?

哈哈!! 我D 3都係自己出去洗3鋪洗

>>你自己洗番自己d衫 有咩問題呀? 唔通要你男朋友媽咪幫你洗底褲? 佢做咩要服侍你先?

又趁我要沖涼 叫個細仔去沖 但有樣野我永遠都會記係個心到 就係有一次我同我男朋友搞野GE時候

>>作為一個女仔 你係人地屋企做d咁既野 你自己都無比面你自己啦!! 面係人地比 架係自己丟架!! 你自己要負責 就唔係淨係話人地好開你度門囉!! 咁當然 佢無端端用瑣匙入黎係唔係幾好

佢拿KEY開我到門 平時佢想搵我地都會叩門 我咩都俾人睇晒 好無面

>>如果你真係覺得無面 你就唔好o係人地屋企做d咁既野 就算要做 都等人地屋企無人先啦!!

這次令我患上了精神病 但可幸GE係因為咁 我地搬O左出去(但佢一直都唔知我有精神病)

到O左一年後 我有O左
個時因為我仲細 我地仲諗緊要唔要BB GE時候
99知道後好開心 但佢知道62唔鐘意GE時候 佢就叫我去家計會打掉佢 又己經聲明第日唔會放棄佢股票來湊我個B 我都無叫佢幫 又打泥話我無計劃唔識避孕 我心諗個B你個仔無份GE
我有O左無再番工 佢又話我唔番工 話自己以前都係咁 番到生為止 成日係到話自己點叻點叻.......ETC

但最主要我想問下大家
我結婚 佢地男家又沒唔搵我父母傾 又唔提擺酒
到有次 佢地兩家人約出泥 但點知99佢地禮金又唔提 酒席又唔提

>>佢唔提 咁你男朋友呢!! 比幾多錢禮金同酒席 都應該係你男朋友比錢出黎!! 咁佢父母唔提 咪你男朋友提囉!! 唔好咩都怪晒d老人家先得架!!

咩都唔提 仲同我男朋友講若果買介子 唔好買咁貴 仲要搵佢幫眼(我心諗你去到 幫睇價錢JA掛) 仲要係我父母面前話我唔番工
你地會唔嫁.......我真係唔想嫁 好委屈

>>你覺得好委屈就唔好嫁喇!! 你究竟係因為鍾意你男朋友 所以決定嫁 定係因為有左呀!! 唔該你攪清楚!! 唔好生左個bb出黎之後又後悔!! 到時害左個bb~~

長o左 d.....但希望大家唔好介意

最後我想話 你十幾歲女 已經o係你男朋友屋企住 人地父母正常既 都唔鍾意啦!! 人地無出聲話你 你仲好意思話番人地!! 唉。。。18歲喇 成年喇!! 要對自己講既野 做既野 負責囉!!

大宅

我好同意你的睇法,呢個小妹妹真係好唔識念,
但樓主你唔好怪tok604直接,正常父母都會唔鍾意,覺得你唔馨香,其實你要有心理凖備將來的日子可能會有更多令你唔開心的事,到時重會多個人仔,你有冇念過比到啲咩佢
原文章由 tok604 於 08-11-4 18:48 發表
如果係你 你地會點.....(真係好唔開心)

各位為人媽咪 你地好
我ge未來99同我一向都唔係好 以前我同我男朋友同居GE時候 佢已經 ...

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我都覺得tok604講得幾岩,你有俾錢佢做家用,但你就覺得佢煮既野食好平,咁你知唔知而家出面d野貴左好多,佢肯煮俾你食已經好好架啦,
你自己d3點解唔自己去洗呢,點解一定要人地幫你洗,你係人地到住,當然要幫手做下家務架啦,人地又唔係你邊個,就算係自己既呀媽都唔係一定要幫你架媽,大個女所有既野都唔好咁指意人
你話佢係你攪野個時走入黎,咁佢的確唔係咁岩,但點解唔等堅企冇人個時先做呢,你都明知佢時時都係咁架啦,
至於禮金方面我覺得你奶奶唔提,你男朋友可以提架媽,我個時結婚都係咁啦,佢地唔提既野未自己著緊D羅係咪,
以上只係我個人意見,

大宅

我傾婚事時, 兩家人只出黎想當年同問下婚後住邊, 其他野我老公一早私下問左我媽咪, 唔明點解係6299開口問羅... 依d野係對couples自己出錢架嗎!! 而且樓上各媽咪講得岩, 你都只係叫緊你未來奶奶做auntie啫, 人地做咩耍煮飯洗衫呀!!你要分清楚莊閒, 除非你比果筆係你出錢請佢做工人啦!! 而且果度始終係人地地方, 你岩岩先成年(今年先18咋!!), 人地阿媽梗係唔鍾意你係度住啦, 比著我, 個仔帶個妹妹返黎住, 都覺得個女仔唔妥, 佢父母點解比佢甘做啦!!

大宅

回覆 #7 lokying 的文章

樓主,
我知道你睇完大家嘅意見後,可能個心好唔舒服,不過呢D全部都係事實,大家睇左你既情況後,覺得你嘅好情況唔係好樂觀,,怕你咁嘅年紀應付唔來...,先好緊張咁話俾你聽現實生活真係好殘酷,結婚唔係話有左就要結,你仲有好多選擇.你男友如果都係二十出頭,佢可能俾唔到幸福你同BB,你如果堅持要結婚就問下自己可唔可以放棄自由既時間係屋企度照顧BB,定係諗住生左就算..離婚嘅CASE有好多,你可以去呢度"單親媽咪"TOPIC睇下先決定..
純粹個人意見,希望幫到你..

大宅

umum....
我想講因為d餸憬好明明睇到係miu ga 佢自己都唔會食 但你唔食佢會話你晒$
洗3係有洗衣機架 佢連洗衣機斬唔俾我用
我見到你地咁講 我都知18歲去人到住 人地都會睇唔起
但點都好 我真係同佢相處唔到 (我唔係博同情/了交嗌)

[ 本文章最後由 lokying 於 08-11-4 21:34 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

樓主咁細個, 睇怕男友都係細個, 男友梗係阿媽照顧慣, 如果妳有"本事"叫到個男友搬出去, 妳仲ccccc, 到時大一件細一件, 佢頂唔順簡阿媽, 遲早又係悲劇收場.

sorry, 當我口臭~~

子爵府

樓主~~你要明白到呢度好多媽咪都係o的年紀比較大既人..所以你咁樣..佢地都唔會認同你既處境..只會覺得你係犯賤..!!中間好多野佢地都可能唔明白唔到了..因為佢地已經做左人阿媽,不過我都會建議你唔好嫁囉..呢個99咁衰~你嫁到過去,你都唔方會有好日子過,同埋相信你老公一定唔會大得你好多喇..!咁樣長此落去,都唔係辦法~!不過我係過來人...我明白到你既苦..你99的確係過份左..一o的都唔識尊重人為何物...!就算係你自己o係佢屋企做埋呢咁既野都好喇..咁佢自己作為女人,有冇諗過如果個仔o係呢個情況之下咁樣俾人睇到,係有咩感覺!!呢個人真係衰..不過呢件事都教左你一樣野,就係以後都唔好再去人地屋企囉!!因為咁樣真係會俾你夫家既人講一世呀!!人生係你自己既,你要知道將來你要生呢個bb係要付出好多....你同你老公既日子都會好難捱架喇!你真係夠愛呢個人嗎?

大宅

我真係好想問樓主係咪真係諗清楚你係咪愛你男友定係因為有左bb先同佢結婚?呢樣野就係要諗得好清楚,你同你男友既感情又穩唔穩定呢?你又有冇信心可以照顧到bb,做到個好老婆好新抱呢?其實我同樓主既年紀差唔多,我都係有左bb先同男友結婚,當未生bb時真係以為生左bb之後,有個小家庭會好幸福,好開心...但到生左之後就發現原來湊bb唔係一件容易既事,而且同男友由情侶變2公婆係一個大轉變...當生左bb時,你會發現大家因為年紀細真係會為左照顧bb而成日嘈交...你又有冇信心可以處理得好呢d問題呢?而你又係咪真係了解你男友,係咪真係有信心可以同佢白頭到老呢?你又係咪真係可以好好地咁照顧好個bb,因為呢個將會係你一生既責任,做媽媽唔係一件容易既事,唔係小朋友玩遊戲,輸左係唔可以再黎過架,bb係一個生命,你要為佢負責任架!我都係諗得好清楚先生bb出黎,做呢個決定,但都有覺得氣餒既時侯,但係我同自己講呢一切都係我自己揀既,我要堅找落去,好好咁照顧bb&c6,咁樓主你有冇信心可以堅持到呢?呢d既問題你又有冇諗過呢?我真係想勸樓主,每一樣野都要諗清諗楚先好決定...如果唔係只會令你,bb&男友受傷害架咋...

[ 本文章最後由 icyling 於 08-11-4 22:52 編輯 ]

大宅

不過你男朋友個阿媽又真係好q過份!!唔鍾意你係度住應該早d講,做埋d咁黑人憎嘅動作實在難以容忍,我絕對知道d感覺好難受,我都試過同老公瞓緊覺,99沖入都唔敲門....

男爵府

原文章由 lokying 於 08-11-4 21:26 發表
umum....
我想講因為d餸憬好明明睇到係miu ga 佢自己都唔會食 但你唔食佢會話你晒$
洗3係有洗衣機架 佢連洗衣機斬唔俾我用
我見到你地咁講 我都知18歲去人到住 人地都會睇唔起
但點都好 我真係同佢相處唔到 (我唔係 ...

小妹妹 (其實我都唔係大得你好多) 我對上一個post講既野 並唔係話你撩交嗌 只係想話你知 你諗既野 係比較單方面!! 你要知道 你結左婚 就唔可以好似做女果時咁任性!! 你淨係識諗你自己 咁你有無過諗點解你男朋友個媽咪會咁做先?? 凡事都有兩面 你要學識點樣多方面睇野!!

點都好 你真係要諗清楚!! 因為你既決定 唔再淨係講緊你自己一個人 亦都關係到你肚裡面既小生命!!

[ 本文章最後由 tok604 於 08-11-4 23:36 編輯 ]

伯爵府

我同意tok604講嘅嘢,我都有仔女好似你咁大,佢地都有男女朋友,你話我古老都系咁話,我女個男友屋企冇人系唔可以上人地屋企架,亞仔帶女朋友返黎系唔準入房只可在廳坐.你而家先18歲搬咗出黎一年,咁在人地亞媽屋企搞嘢時應只有16/7歲喇都未成年,如果我系你BF亞媽一早唔會比你地在屋企同居.去人地屋企食完飯要多謝人地亞媽煮比你食,連D系應有嘅禮貌呀,重嫌人家亞媽煮cheap嘢你食. 好嘞,搬咗出去搞咗個大頭佛,又要雙方家長黎收拾殘局,希望你第2日做咗人媽咪唔好再咁任性,每件事都三思而後行喇!

別墅

有時同自己亞媽都會有唔妥啦,更何況人地個亞媽。同男友好好商量一吓。我給你兩句說話:「世事豈何盡如人意,但求無愧於心」,「願意人怎樣待你,你也要怎樣待人」

[ 本文章最後由 mckm2007 於 08-11-5 00:37 編輯 ]

大宅

其實我會好明白你.......因為我都係細細個就走左自己的屋企...同男友住個D(好壞好壞)
以上D MAMA講得對嫁...佢地怕又有一件悲劇出現先會敢話你....你年紀少....諗野好單純
其實..你真係要諗清楚自己可以成受到敢大壓力啊?BB未出世 , 出左世 要用好多錢.....到時你6299又會呢樣個樣.....唉.....
如果你男友唔夠成熟....你地就會成日嘈...到最後又分開..敢就唔好

你真正諗下啦?做左MAMA冇得好似好囡個時敢好!咩都係自己做自己"咩".....

大宅

不如掉返轉頭諗,生唔生??

嫁咗唔啱可以離,生咗唔要冇得塞返落個肚度,又係另一個生命呀!

我只係覺得你真係仲係好細,同埋你太依賴人哋俾乜俾物你,但你自己又有冇諗過,你又可以俾到啲乜嘢人哋??事到如今,你都仲係依賴你男友去俾一頭家你,都仲係未清楚最大問題喺邊度~~

都唔想同你講太現實嘅說話,但係你又有精神病,你連自己都照顧唔到,又唔知你抵唔抵受得住湊住兩個小朋友[你男友加你BB]嘅嗰種壓力??

男爵府

好媽媽勳章

其實以而加目前情況黎睇, 真係鬧都冇用, 最緊要係解決你結婚個問題先, 建議你真係要諗清楚, 到底你有幾愛你男朋友, 咁佢又有幾愛你.. 仲有, 樓主你地而加有冇野做? 到時bb出左世係咪真係應付得黎先?? 生唔緊要囉, 但如果冇能力, 好似害左個bb咁...

仲有你同你未來99關係差到咁, 第時你地仲駛唔駛一齊住, 要一齊住既話你未來既日子一定好難受, 尤其是bb出世後, 所以千萬個建議你諗清楚先..

不過如果我係你, 我一定唔嫁囉, 我為乜要睇佢面色呀都short架, 大家都係女人, 大家都有阿媽阿爸生, 你自己諗清楚啦...
p.s 你99都幾衰格, 做乜要用key開人到門咁禮貎... 頂佢個肺....

首頁
12345...6

尾頁

跳至