自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今晚女女同我講..X老師,話我係如花...跟住就喊..到收聲時就話..我好唔開心..佢曰日都咁講..各位mami..如果係你地會黠做???

為人師表講埋d咁既野..調返轉我教個女叫你"如花老師"咁你又好唔好受呢?同校長講又冇用.因個校長實敷衍幾句就算...如果"如花"呢個名係好既,阿女就唔會喊啦

珍珠宮

咩叫"如花"呀 ??

珊瑚宮

環保接龍勳章

你囡囡係咪打扮得好cute, 札双"邊"呢?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小朋友明"如花" 係咩呀??

禁止訪問

大宅

就係奇怪...佢知係d唔好既名

大宅

原文章由 alphabetagamma 於 08-11-4 23:21 發表
你囡囡係咪打扮得好cute, 札双"邊"呢?

普普通通..比正常同年小朋友高同大份d,,
札邊通常老c幫佢紮wo..

大宅

老師 知唔知 你女女 咁受傷害呢?

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 awah112 於 08-11-4 23:25 發表

http://tw.youtube.com/watch?v=N4RFFQ7_dAA

oh i see ...

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

恕我直言, 有質數的老師決一會同小朋友改花名的, 妳可打電話俾老師(用平和語氣)講小朋友不喜歡給人改花名(無論個花名係"如花" 又好, hello kitty又好),總之 她現在很不開心! 妳話我自己都教小朋友唔好同人改花名,因為人地未必喜歡的, 睇下老師點答妳!!

大宅

原文章由 Vaseline 於 08-11-4 23:30 發表
老師 知唔知 你女女 咁受傷害呢?

未知..所以想問應黠做..

大宅

原文章由 awah112 於 08-11-4 23:30 發表
幼稚園定小學?

幼稚園

禁止訪問

珊瑚宮

環保接龍勳章

其實最大問題, 有時唔係個花名, 而係老師一咁講, 成班同學仔會大笑架!!
就係可能你個囡生得大份才會俾佢叫做"如花".
就算老師改其他花名俾版主個女, 佢女女都有機會喊. 最主要係覺得老師搞到佢俾同學笑, 又或者覺得老師唔鍾意佢.

你可否同老師傾下, 唔好串佢囉(明知佢無品). 同老師講可否唔好咁同佢玩呢? 唔好叫佢"如花", 因為小朋友喊, 佢唔明. 睇下佢點??
我表弟以前話佢老師唔好, 我阿姨真係走去話佢, 個老師真係之後俾分佢俾得好緊! 分數好差囉. 我表弟又唔開心, 因為老師明錫其他同學, 唔多穌佢. 如果你唔諗住同佢轉校, 你係要扮晒"唔該"老師咁架! 如果係要投訴, 真係有把握整走個老師, 如果唔係你個女真係會有不快的學校生活架.

[ 本文章最後由 alphabetagamma 於 08-11-4 23:41 編輯 ]

大宅

原文章由 cy101 於 08-11-4 23:33 發表
恕我直言, 有質數的老師決一會同小朋友改花名的, 妳可打電話俾老師(用平和語氣)講小朋友不喜歡給人改花名(無論個花名係"如花" 又好, hello kitty又好),總之 她現在很不開心! 妳話我自己都教小朋友唔好同人改花名,因 ...

我想直接去學校插佢架...真係好嬲

琥珀宮

原文章由 cherry720 於 08-11-4 23:42 發表

我想直接去學校插佢架...真係好嬲

why not?

子爵府

真係枉為人師,但係樓主,暫時唔好向校長投訴住,咁樣可能只會令到個老師報復係你阿女身上.......

你可以扮傻仔,同o個個老師講阿女o係學校俾其它同學改咗個花名叫 "如花",呢件事令阿女好唔開心,仲o係屋企喊咗出黎,叫個老師勸吓d同學唔好再咁叫,同埋請教吓o個個老師點樣先可以令女兒釋放d負面情緒........ 睇吓個老師有咩野反應。

希望咁做可以阻嚇到o個個老師。
正義或會遲來但不會缺席

大宅

原文章由 alphabetagamma 於 08-11-4 23:40 發表
其實最大問題, 有時唔係個花名, 而係老師一咁講, 成班同學仔會大笑架!!
就係可能你個囡生得大份才會俾佢叫做"如花".
就算老師改其他花名俾版主個女, 佢女女都有機會喊. 最主要係覺得老師搞到佢俾同學笑, 又或者覺 ...

冇錯...我覺得老師咁講..其他同學笑佢,,所以unhappy..my girl now K3最後1年..投訴冇用...電話講又冇用....

大宅

如果未知, 叫女女試下自己同老師講

用平靜的語氣, 平靜的表情
話唔鍾意呢個花名, 可唔可以 唔好再咁叫佢

一來, 可以比女女試下自己解決問題

二來, 睇老師咩反應, 就知佢為人
如果佢應承唔叫/甚至道歉,
佢可能只係想同學生拉近距離, 但用錯方法
如果佢死性不改繼續咁叫/ 甚至話你女女小器
你就要為女出頭, 親自出馬了

原文章由 cherry720 於 08-11-4 23:34 發表

未知..所以想問應黠做..

首頁

尾頁

跳至