自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 bebepopo 於 08-11-4 23:46 發表
真係枉為人師,但係樓主,暫時唔好向校長投訴住,咁樣可能只會令到個老師報復係你阿女身上.......

你可以扮傻仔,同o個個老師講阿女o係學校俾其它同學改咗個花名叫 "如花",呢件事令阿女好唔開心,仲o係屋企喊咗出黎,叫個老師勸 ...

我就係驚個老師報復返係個女度..個老師唔係佢班主任,.好似係輔助教師黎架..

子爵府

原文章由 bebepopo 於 08-11-4 23:46 發表
真係枉為人師,但係樓主,暫時唔好向校長投訴住,咁樣可能只會令到個老師報復係你阿女身上.......

你可以扮傻仔,同o個個老師講阿女o係學校俾其它同學改咗個花名叫 "如花",呢件事令阿女好唔開心,仲o係屋企喊咗出黎,叫個老師勸 ...

比下台位先生,又吾得失佢

珊瑚宮

環保接龍勳章

原文章由 cherry720 於 08-11-4 23:47 發表

冇錯...我覺得老師咁講..其他同學笑佢,,所以unhappy..my girl now K3最後1年..投訴冇用...電話講又冇用....

我一睇, 就覺得你個女的老師會報復, 因為玩一個小妹妹的人, 真係好無品. 真係唔好同佢明鬥. 如果佢係扮晒野的老師, 我估你同佢講, 佢仲會扮正義超人咁幫你添. 如果你唔係串佢, 我估佢唔會對你個女做咩更壞的事. 要小心!

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

為人師表一d都唔尊重自己同其他人

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我覺得無論你用婉轉, 直接定扮傻既方法都好, 都一定要同老師表達你女女因為呢件事而唔開心, 如果你都唔幫佢, 仲有邊個可以幫佢?
如果呢個老師係助教仲好, 你可以同班主任講, 另我都好同意bebepopo個做法, 又唔會得罪老師但又可講出呢件事.

原文章由 cherry720 於 08-11-4 23:50 發表

我就係驚個老師報復返係個女度..個老師唔係佢班主任,.好似係輔助教師黎架..

大宅

原文章由 alphabetagamma 於 08-11-4 23:53 發表

我一睇, 就覺得你個女的老師會報復, 因為玩一個小妹妹的人, 真係好無品. 真係唔好同佢明鬥. 如果佢係扮晒野的老師, 我估你同佢講, 佢仲會扮正義超人咁幫你添. 如果你唔係串佢, 我估佢唔會對你個女做咩更壞的事. 要 ...

我睇佢似係是非之人..佢會扮講笑,好假果d呢..
即係我要扮傻問佢??
佢未必日日見到佢..見到佢講會唔會好唐突//??

大宅

原文章由 ypoons 於 08-11-4 23:57 發表
我覺得無論你用婉轉, 直接定扮傻既方法都好, 都一定要同老師表達你女女因為呢件事而唔開心, 如果你都唔幫佢, 仲有邊個可以幫佢?
如果呢個老師係助教仲好, 你可以同班主任講, 另我都好同意bebepopo個做法, 又唔會得 ...

我好嬲ga..直情想tomorrow去school柄佢添呀...
聽完你地意見...即係..唔直接同佢講,,同班主任講???

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 #1 cherry720 的文章

你要保護囡囡唔好怕佢~~一於扮傻~~同佢鬥傻~~

珊瑚宮

環保接龍勳章

原文章由 cherry720 於 08-11-5 00:00 發表

我睇佢似係是非之人..佢會扮講笑,好假果d呢..
即係我要扮傻問佢??
佢未必日日見到佢..見到佢講會唔會好唐突//??

係一定要你出面的. 你個女handle唔到架. 佢得幾歲人. 老師回答你回到來都唔識講你知老師點回答佢.

佢係助教! 你唔係日日見到佢. 扮傻要扮到底. 扮到個女無同你講太多. 好好聲氣咁同班主任講, 女女回家喊的事, 同佢話老師叫佢如花. 你話佢喊得好慘.... 同班主任講時, 真係要誠懇一點, 唔該佢幫一幫手. 你可以話個囡一向好鍾意老師, 回到家成日講起老師點好, 但昨晚喊到好慘. 另一方面, 你氹下你個女. 話係d人無聊玩下笑話. 你同班主任講. 請佢同助教講聲... 睇睇效果如何之后才再計劃過.

[ 本文章最後由 alphabetagamma 於 08-11-5 00:10 編輯 ]

複式洋房

而家教師真過份!

大宅

原文章由 alphabetagamma 於 08-11-5 00:09 發表

係一定要你出面的. 你個女handle唔到架. 佢得幾歲人. 老師回答你回到來都唔識講你知老師點回答佢.

佢係助教! 你唔係日日見到佢. 扮傻要扮到底. 扮到個女無同你講太多. 好好聲氣咁同班主任講, 女女回家喊的事, 同 ...

係AR..就算角返到黎問佢.佢都唔係好識講架

大宅

原文章由 cherry720 於 08-11-5 00:03 發表

我好嬲ga..直情想tomorrow去school柄佢添呀...
聽完你地意見...即係..唔直接同佢講,,同班主任講???

童年陰影.

大家都做過學生, 知道老師改左名之外同學都會照嗌呢個名, 如果同老師講下d學生就唔會嗌咩??冇可能囉..

俾我會係接放學果陣係其他家長面前同佢講, 等佢唔好意思先得!扮傻問佢如花點解囉, 睇下佢態度如何先, 如果佢係正常乖果d 所謂既老師. 又點會諗到"如花"呢個名呢?你自己諗下。
要佢自己解釋俾個女聽"如花"點解, 我做人亞媽唔知點講解俾佢聽喎!
間school唔係第一次出問題架啦..驚佢入唔到小學咩??!最緊要係protect佢既心靈。

男爵府

醒目開學勳章

係囉. . . .咁勁既? 我諗有d媽媽都可能唔明喎!
不過如花mean乜野呢? 醜樣? 撩鼻????

原文章由 cy101 於 08-11-4 23:24 發表
小朋友明"如花" 係咩呀??

大宅

原文章由 AA媽媽 於 08-11-5 00:23 發表
係囉. . . .咁勁既? 我諗有d媽媽都可能唔明喎!
不過如花mean乜野呢? 醜樣? 撩鼻????

係囉...-定係佢講果時唔知笑佢定黠,,唔係GE我女女黠會知唔好而唔開心o丫..

水晶宮

老師咁樣做呢,,
全班同學仔都會笑佢囉
比起被老師嗌做如花
更hurt~
小朋友一定會係 最直接咁 指住"哈哈~ 你係如花呀~ 哈哈~" 所以你女女先會覺得咁唔開心,,

大宅

原文章由 shannnb 於 08-11-5 01:19 發表
老師咁樣做呢,,
全班同學仔都會笑佢囉
比起被老師嗌做如花
更hurt~
小朋友一定會係 最直接咁 指住"哈哈~ 你係如花呀~ 哈哈~" 所以你女女先會覺得咁唔開心,, ...

係.我都係咁唸...為人師表,,佢咁樣叫我地做父母黠教...
仲有,,咁樣會令小朋友恐懼返學....心理上有-定既傷害.......

伯爵府

你有無問囡囡點解唔喜歡呢個花名? 同埋個老師係情況下改佢呢個花名呢?

如果可以, 係囡囡到攞多少少料先去問佢會好d喎!

係囉, 老師叫學生如花, 都有d過分, 仲要係幼稚園生

大宅

原文章由 siulili 於 08-11-5 01:31 發表
你有無問囡囡點解唔喜歡呢個花名? 同埋個老師係情況下改佢呢個花名呢?

如果可以, 係囡囡到攞多少少料先去問佢會好d喎!

係囉, 老師叫學生如花, 都有d過分, 仲要係幼稚園生 ...

我有問,,佢-路喊冇答..一時又話唔知...
同埋我唔想再係佢面前提起呢個名令佢更unhappy.

民房

助教老師未別係受註冊老師....可能係d妹妹仔...又未正式受過child care呢一方面既教育.....我建議要同老師婉轉d講....聰明既都知道家長想講d咩既......

大宅

原文章由 kisskissannie 於 08-11-5 01:46 發表
助教老師未別係受註冊老師....可能係d妹妹仔...又未正式受過child care呢一方面既教育.....我建議要同老師婉轉d講....聰明既都知道家長想講d咩既......

唔係ar..個老師睇樣起碼35old.......一定唔係妹妹仔..

首頁

尾頁

跳至