自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

宣明會 - 每日$7, 助養譜出孩子新希望

剛才 TxB的 "宣明會 - 鄭秀文到訪蒙古特輯",
鄭秀文的一段說話好有意思, 大約是 :

世界經濟不景,香港現在好多人面對金融海嘯, 但這些街童連最基本最需要的一個家都沒有, 香港人其實真是好幸福‧

請你也成為助養者,每日$7,為貧困的孩子譜出希望之歌!

宣明會助養者鄭秀文

http://www.worldvision.org.hk/default.asp

真係令人很心酸!

希望有更多無辜的小孩子得到你們的幫助, 得到改變一生的機會! 謝謝!

大宅

頭先做緊0個陣我0岩0岩食緊飯,爭d一路食一路喊...........

男爵府

我直情由頭 到尾....所以我決定支持
携手共白頭,掌心繞指柔,紅塵有你伴,一生都富有

大宅

我全家都已經支持左有10年啦, 每人助養一個.

老公 + 仔仔 = 我一生的成就

大宅

原文章由 cat.siu 於 08-11-5 01:24 發表

你好叻呀! 以身作則, 是敎導小朋友的好方法,

希望大家都多多支持, 謝謝!

大宅

我有左囡囡就開始支持了
都差不多2年了
歡迎參觀我的個人網頁

男爵府

我剛剛助養咗1個喇!大家都一齊支持吓啦!

複式洋房

they are really poor.

but i suspected that if "Cheng Sau Man"s business was in low tide, she would appear in the show and shared the same food"

she told in the show that she was supporting three kids (i.e. $7 x 30 days x 3 kids), total $630. that maybe less thaa bottle of wine during dinner or lunch)

i do think there was no need for me to tell what she was doing for the kids.

what she is doing is only meagre help.

原文章由 LittleSuSu 於 08-11-5 00:06 發表
宣明會 - 每日$7, 助養譜出孩子新希望

剛才 TxB的 "宣明會 - 鄭秀文到訪蒙古特輯",
鄭秀文的一段說話好有意思, 大約是 :

世界經濟不景,香港現在好多人面對金融海嘯, 但這些街童連最基本最需要的一個家都沒有, 香港 ...

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 cat.siu 於 08-11-5 01:24 發表

我自己助養左兩個已經幾年嘞
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

男爵府

support...我舊年大肚個時又係睇左近似既節目都助養左一個我打算等阿女大左之後叫佢用d利是$助養多一個

大宅

我打算等亞仔大個 d, 帶埋佢過去探助養緊既小朋友呀 (當時個小朋友得1歲, 宜家已經11歲啦).

我還有參加飢饉30都有8年啦, 自從2年前大肚開始, 老公無比我參加啦, 希望出年可以帶埋仔仔去參加啦.

[ 本文章最後由 cat.siu 於 08-11-6 01:28 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 cat.siu 於 08-11-6 01:25 發表
我打算等亞仔大個 d, 帶埋佢過去探助養緊既小朋友呀 (當時個小朋友得1歲, 宜家已經11歲啦).

我還有參加飢饉30都有8年啦, 自從2年前大肚開始, 老公無比我參加啦, 希望出年可以帶埋仔仔去參加啦. ...

我兩年前都助養左一個, 係蒙古男仔來架, 你地果 d 呢? 一齊分享下丫, 佢地有無寫信比你地架?

大宅

我果個係男仔, 在巴西的, 我細妹果個係女仔, 也是在蒙古呀.

珍珠宮

陪月勳章

最近找助養兒童資料seach 到呢個post... 希望堆上去可以多d人睇到...

子爵府

我助養o個個係廣西女孩(我自己鄉下係廣西啊).....
我同個女一齊寫信俾佢,and叫個女揀自己d文具一齊寄!!!
香港小朋友太富足,其實係助人自助,可以俾自己小朋友知道,咩叫"窮",香港人窮極都有飯食有書讀,但香港小朋友唔會明白咩先叫窮,正如我個女一開始時,佢完全唔理解對方點解會唔識字,,,

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

我助養嗰個係3歲非洲男仔,今年都5歲,我覺得助人為快樂之本,香港小朋友太幸福,唔知咩叫辛苦,亦希望比囡囡知道地球上有好多好需要我地去幫助嘅人,令佢學懂珍惜現在嘛

原帖由 muybien 於 3/5/2009 00:51 發表
最近找助養兒童資料seach 到呢個post... 希望堆上去可以多d人睇到...

大宅

要留意行政開支

什麼是慈善機構的行政開支?

本港的會計準則,暫未對行政開支作規範性的指引。WiseGiving參考Stephen Taylor 及Norma Hall 在“Hong Kong GAAP - A Practical Guide to Generally Accepted Accounting Practice” 對行政開支的定義,要求慈善機構按以下定義來計算行政開支的比例。行政開支應包括:

a. 行政、管理人員的薪金及福利開支。行政、管理人員包括會計、人力資源管理、公關、策劃發展、資訊科技、一般行政等同工。然而專業督導的薪金應屬服務開支。假若機構總幹事及督導主任,同時負責管理及直接服務的督導工作,其薪金開支可按比例分配到行政及服務開支。

b. 行政大樓及機構總部租金、差餉、大廈管理費、保險費、水電煤費、物業的保養及貶值。涉及直接服務的有關開支應歸入服務/活動支出上。

c. 機構核數、建築師、律師、則師等專業費用;

d. 非涉及直接服務的研究及發展等開支。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

回覆 # 的文章

我都助養左一個好多年喇!

大宅

我都已經支持左有幾年啦 , 不過就唔係宣明會而係联合國 .

子爵府

我睇完電視都助養左一個非洲小朋友,當時見倒當地既小朋友比其他國家既更慘,個個得排骨,但剛剛收倒我助養這位小朋友既相,相中既小朋友好健康都幾肥????即時覺得有點怪,雖然我唔介意繼續助養佢,但感覺好怪.

首頁

尾頁

跳至