在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆 rosefu0225 的帖子

AO係政務主任, 將來有機做局長。

ACO係助理文書主任, 係基層文員。

完全兩碼子的事。你冇理由兩個POST都有興趣掛?

禁止訪問

大宅

聽講aco 做滿兩年有得申請公屋,而且都好快有,講真唔係為左公屋,我唔會做

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

引用:聽講aco+做滿兩年有得申請公屋,而且都好快

原帖由 daisy0108 於 16-08-08 發表
聽講aco 做滿兩年有得申請公屋,而且都好快有,講真唔係為左公屋,我唔會做
...
應該唔係喎,朋友做左aco超過4年,我問佢有無申請公務員公屋,佢話有排先有份

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

newspaperhang 發表於 16-8-9 05:15
應該唔係喎,朋友做左aco超過4年,我問佢有無申請公務員公屋,佢話有排先有份

...

但我有朋友做左2年就申請左,佢等左1年就有,不過唔係市區

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

stepstepcy 發表於 16-8-7 06:17
我都想報Aco, 但一入職係咪無論而家人工有幾高,佢都只俾起薪點?係咪年年都會跳point?
...
無錯, 無論你本身人工有幾多, 入職都係由起薪點開始, 每年都會跳一個point...

男爵府

kayankayan 發表於 16-8-7 23:13
我都想入政府工,但都好講運氣
非常同意

大宅

daisy0108 發表於 16-8-8 22:04
...
如果你以為好快有, 咁我要撥你冷水了, 因新仔ACO第一期係2008左右入職, 今年2016年係第5期班人, 即你前面有4期人, 仲未計其他工種如CA, 工人, 紀律部隊, 大家係排年資上樓, 每年得千幾個單位quota, 你朋友可能係第一,二期入職又咁岩揀D老鬼唔揀既地方咪可以三年上樓, 但現在玩法係, 就算係東涌, 天水圍位置, 唔理新定舊單位, 無十年年資都唔洗止意排到, 仲未計現在退休潮, 好多3X年年資就退休的, 賣左自己物業或轉名, 臨退休前先黎攞單位, 新仔點夠玩. 等退休潮過了後吧(黎緊十年都係退休潮). 如果你23, 24歲入得黎,3X歲結婚生仔都應該有機既, 但如你想入黎做三年攞到當目標, 勸你SET過第二個理由作為入政府理由好過.

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

會報AO/EO果D主任級職系。
其實上年都報過, ao去到final in, 其他都有interview (其他得一次interview),
但最後都係全部得個吉
今年再試, 但冇咩特別期望。

大宅

sanfeimsn 發表於 16-8-9 16:43
如果你以為好快有, 咁我要撥你冷水了, 因新仔ACO第一期係2008左右入職, 今年2016年係第5期班人, 即你前面有 ...

甘我朋友好好彩,佢12年入職,15年就派到大圍

伯爵府

引用:會報AO/EO果D主任級職系。其實上年都報過,

原帖由 gloriatutor 於 16-08-09 發表
其實上年都報過, ao去到final in, 其他都有interview (其他得一次interview),
但 ...
你點預備筆試?指教下

伯爵府

引用:會報AO/EO果D主任級職系。其實上年都報過,

原帖由 gloriatutor 於 16-08-09 發表
但 ...
你點預備筆試?指教下

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

nelnie 發表於 16-8-9 18:46
你點預備筆試?指教下

認真講,冇預備。唔係考你咩知識,英文係考你分析整合能力,呢d冇得死記硬背, 亦唔係一時三刻學到的東西,感覺考基本功。
我覺得英文果份算易,平時返開工有寫開proposal,用開英文其實都夠,如要溫我會睇下格式。英文果份基本所有資料都係data file有晒,你要做只係選合適資料,利用資料分析,再整合寫出黎。
中文因為資料極少,有d考你本身對果個題材熟唔熟,我不嬲冇留意開呢d,所以我覺得中文果份好難。。。。我其實中文做唔晒,唔知點解比我過關。。。好彩。
另外要留意時間管理,寫字要好快,諗都要快,時間好tight.

伯爵府

回覆:gloriatutor 的帖子

Thx thx

子爵府

回覆 nelnie 的帖子

諗住考EO, LO, 但因為已出來做左十年野、就算好彩考入要減一定人工去做。但貪佢穩定加人工、頂薪高,高。。有冇人好似我甘? 同埋都有諗住報下course . D course 有冇用呢?

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

請問申請ACO過了未? 想試下

男爵府

EO是否只請後生?

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

請問會考5科pass以上,但中文fail, 已pass CRE 中文又有top up degree,可唔可以申請ACO?

首頁

尾頁

跳至