美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

別墅

事源去counter配粉底液,最後被游説買了crema nuda,超貴...而且我買番去發現原來有點難塗...

都係買粉底液可能易用d, 但佢咁多隻邊隻好?請賜教。

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我覺Crema nude ok呀,雖然cream狀但唔難推喎~
佢唔係純foundation, 似潤色CC cream 多D, 平均膚色同時護膚,上面後慢慢溶合肌膚變得有光凙,只係唔夠遮瑕! JM你買咗就試吓用啦,一盒有排用呀 ⋯⋯ 我會上手背後再小小咁上面再推開!
但如果你真係想試其他Armani foundation, 我vote maestro or designer, 睇你皮膚狀況同要咩效果,maestro 水狀好薄,有護膚成份所以成日都keep 到水感光澤感(當然你皮膚底要ok水啦),但都係唔夠遮瑕,小瑕ok, 紅就唔得,但遮瑕比Crema nude好! Designer 厚D但真係靚,上妝效果唔厚,保濕同光澤感都唔錯,keep大半日都冇乜氧化,遮得好好但毛孔要順毛孔上先靚D!
你再去counter 試吓,如果要遮毛孔你可叫BA幫你試一試face fabric 同designer 你自己比較吓!

男爵府

回覆:Giorgio Armani 邊隻粉底好?

佢啲粉底會氧化變黃

別墅

Kwonglyk 發表於 16-8-6 16:21
我覺Crema nude ok呀,雖然cream狀但唔難推喎~
佢唔係純foundation, 似潤色CC cream 多D, 平均 ...

好多謝妳呀!

我係counter試crema nuda時效果好好,所以先買左。但早上可能趕住化完粧返工,我取太多用上面效果很「粉面」(poor).

請問妳也是用手塗嗎?

侯爵府

引用:佢啲粉底會氧化變黃 +

原帖由 BlairHo_2015 於 16-08-06 發表
佢啲粉底會氧化變黃
咁邊隻唔會變黃?

男爵府

引用:Quote:原帖由+BlairHo_2015+於+16-08-06+發

原帖由 pollyly 於 16-08-06 發表
咁邊隻唔會變黃?
好多都唔會,我用過既makeup forever, RMK, Guerlain, Estée Lauder都唔會變黃

侯爵府

引用:Quote:原帖由+pollyly+於+16-08-06+發表咁

原帖由 BlairHo_2015 於 16-08-06 發表
好多都唔會,我用過既makeup forever, RMK, Guerlain, Estée Lauder都唔會變黃
可否share下呢幾隻既用後感?

大宅

jessica_yeeyee 發表於 16-8-6 14:35
事源去counter配粉底液,最後被游説買了crema nuda,超貴...而且我買番去發現原來有點難塗...

都係買粉底 ...

Exactly the same case as yours
想去買粉色俾人說咗買cream nuda
然後自己上勁浮粉 好失望

大宅

maestro..夏天岩用

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

推designer lift,勁有光澤感

男爵府

引用:Quote:原帖由+BlairHo_2015+於+16-08-06+發

原帖由 pollyly 於 16-08-06 發表
可否share下呢幾隻既用後感?
Makeup forever - 我用HD liquid我最鐘意,我叫佢做驚為天人粉底,厚薄適中coverage又夠,一年四季都用到。
RMK - 好薄好水,但無薄到好似Dior nude咁薄,少少coverage,夏天用夠透氣無負擔。
Guerlain - 之前比呢度d jm燒到的,遮毛孔一流。但因為我太多粉底又少化妝,買左只係用左幾次就放左係度。
Estée Lauder - 我用double wear liquid,買左用左兩次,係夠coverage係夠long lasting,但乾到死又block毛孔,好焗!我用第一次爆波波。過一排再試下用第二次,仲衰!爆粒粒不特止仲敏感左成個月!史上最雷粉底!

男爵府

引用:Quote:原帖由+pollyly+於+16-08-06+發表可

原帖由 BlairHo_2015 於 16-08-07 發表
Makeup forever - 我用HD liquid我最鐘意,我叫佢做驚為天人粉底,厚薄適中coverage又夠,一年四季都用到。 ...
Estée Lauder用第一次爆粒粒,不是爆波波

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 jessica_yeeyee 的帖子

我上手背後用棉or掃逐小上面, BA教如用手上會再用棉略拖開小小!等一等個cream 既護膚成分同自己皮膚溶合後個桩就變自然,所以先話似CC cream 多D, 唔好一次過or同一位置上大多,用佢個匙1-1.5份量已夠全面,我見係counter touch up時BA都係用咁上下用量

侯爵府

引用:Quote:原帖由+pollyly+於+16-08-06+發表可

原帖由 BlairHo_2015 於 16-08-07 發表
Makeup forever - 我用HD liquid我最鐘意,我叫佢做驚為天人粉底,厚薄適中coverage又夠,一年四季都用到。 ...
聽完你講好想試make up forever,宜家用緊GA maestro...嫌唔夠coverage

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 BlairHo_2015 的帖子

JM你推介我都有試過,可能真係要夾人啦,我自己反而暫時用過dicila, Twany, cdp(舊版)係冇乜氧化, 我自己覺GA其實last得好耐,佢同Dior or impress 都唔錯

男爵府

引用:Quote:原帖由+BlairHo_2015+於+16-08-07+發

原帖由 pollyly 於 16-08-07 發表
聽完你講好想試make up forever,宜家用緊GA maestro...嫌唔夠coverage
我好鐘意makeup forever,專業化妝品牌子,我覺得佢咩都好用

男爵府

引用:回覆+BlairHo_2015+的帖子JM你推介我都有試

原帖由 Kwonglyk 於 16-08-07 發表
回覆 BlairHo_2015 的帖子

JM你推介我都有試過,可能真係要夾人啦,我自己反而暫時用過dicila, Twany, cdp ...
GA其實差不多隻隻liquid foundation我都用過,finishing係好靚,但無論邊隻都有氧化情況,變黃。我接受不到

侯爵府

引用:Quote:原帖由+pollyly+於+16-08-07+發表聽

我好鐘意makeup forever,專業化妝品牌子,我覺得佢咩都好用
幾錢呀?

男爵府

引用:Quote:原帖由+BlairHo_2015+於+16-08-07+發

原帖由 pollyly 於 16-08-07 發表
幾錢呀?
好似係三百幾定四百幾我忘記了

男爵府

jessica_yeeyee 發表於 16-8-6 21:25
好多謝妳呀!

我係counter試crema nuda時效果好好,所以先買左。但早上可能趕住化完粧返工,我取太多用上 ...
我買左之後第一日用出現了同樣的粉面情況 

首頁

尾頁

跳至