興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日見到facebook有個post係繁殖者唔要一d無用嘅狗狗,將d狗狗帶去救狗之家(狗狗慈善機構),雖然佢唔係就咁掉佢岀街或者掉去漁記,但係繁殖者都真係好無愛心,佢地d狗狗只係生財工具,唔會對d狗狗好,見到都心酸,一個籠有乜可以放咁多隻狗,咁樣佢地可以會受傷

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 esmehouse 的帖子

So sad

子爵府

回覆樓主:

支持領養,不要助長無良奸商

男爵府

我都想領養,可惜見到果班所謂義工,即刻打退堂鼓

瑪瑙宮

引用:我都想領養,可惜見到果班所謂義工,即刻打退

原帖由 cc4321 於 16-08-07 發表
有些義工過份緊張。合適唔合適。都係佢地自己定。但又有好多人。領養左。又退回。

我當初都諗住領養。又係遇到麻煩又太太太要求高既義工。

怕怕。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

複式洋房

moonlight9198 發表於 16-8-8 19:39
有些義工過份緊張。合適唔合適。都係佢地自己定。但又有好多人。領養左。又退回。

我當初都諗住領養。又係 ...

我支持去機構度領養,因為義工有好有懷好難分,雖然機構限制好多,但係都係為小動物好,例如要家訪係因為要肯定領養者住嘅地方係可以養小動物,屋企環境都好緊要,佢地要有合適嘅空間活動唔應該困籠,經濟亦係需要考慮因為動物醫療費用非常龐大,仲有好多好多嘢需要考慮先可以有理由相信領養者將來唔會棄養,如果唔係領養完又棄養,咁就無意義啦。

伯爵府

cc4321 發表於 16-8-7 21:21

我都係,真係怕左佢地,我知佢地係為狗狗好,但佢地要求會唔會多左d呢…?
所以有時真係唔好話d人走去買狗,係真係因為d義工要求太高啦…

男爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉 .....

公爵府

天收佢D人

大宅

大宅

我之前係想領養,但睇中兩次,兩個義工都不約而同話我唔合格領養。原因係唔鍾意我屋企有老人,話老人唔識養狗,同埋我講我返工有賓賓照顧隻狗,義工就話我唔可以旨意工人揍狗。講真,我都有情緒,既然咁睇我唔上眼,我惟有去買囉。
身體健康,快快樂樂 !!

男爵府

Pears 發表於 16-8-19 18:24
我之前係想領養,但睇中兩次,兩個義工都不約而同話我唔合格領養。原因係唔鍾意我屋企有老人,話老人唔識養 ...
Agreed.最近見FB話有對情侶養左5,6隻唐狗,而家因為佢地分開所以棄養,當然比人咀咒啦!點解D人吾會掉轉頭睇,應該感謝呢對情侶咁大愛去養咁多隻唐狗,我相信他們都是領養啦,因為牠們是唐狗。人有三衰六旺,係咪都要體諒下人呢!?

大宅

回覆樓主:

好迫

大宅

回覆 currybee 的帖子

好慘

別墅

我之前係想領養,但睇中兩次,兩個義工都不約而同話我唔合格領養。原因係唔鍾意我屋企有老人,話老人唔識養 ...

身同感受 ... 而家我地逢假日周圍去睇狗仔,吾排除最後都係要去買 (emoji)

大宅

回覆樓主:

其實點都好 最緊要都係諗清楚先養

複式洋房

侯爵府

好心痛,睇一次心痛一次
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

大宅

我都好怕所謂義工,之前諗住領養貓,佢話無窗網唔得,但其實我以表明隻窗係未開過都唔會開,跟住又話要定期家訪,我明你地救左隻貓有感情,你話whatapp send相都無問題,但定期上我屋企我就真係唔想
佢地成日話無人領養,其實係無人領養定佢地唔放手俾人養?

首頁

尾頁

跳至