夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

YYKY1585 發表於 16-8-8 16:54
如果你覺得吾系去到無可挽回嘅地步,試下搵啲專業人士幫幫手,例如婚姻輔導 ...

我老公應該唔會同我去,佢唔覺自己有問題

大宅

eggpudding 發表於 16-8-8 17:28
其實真係家家有本難念的經
我諗你首先要阿囡明白
媽媽爸爸嘈交係因為兩人唔係太適合一齊

就算呢一刻唔離婚,我都好冇信心可以繼續忍落去。原本我真係好用心教佢,同佢一齊走我比唔到適合嘅環境佢,但如果我走左,佢以後亦會冇人教,冇人理。好矛盾,亦好心痛。

大宅

cedarcone 發表於 16-8-8 18:19
家庭少事, 不懂處理變大事 !
除了基本忍讓和包容 , 言語技巧及態度也相當重要 ! 

其實我之前有上過啲人際關係嘅課程,有時亦會睇下書,當中明白說話技巧嘅重要性,多講正面鼓勵嘅說話,多考慮別人嘅處境同感受,我好想感染佢,睇完嘅書如果覺得好,我試過比佢睇,但佢冇興趣,佢有時間只會打機,除左出街,响屋企一定唔會陪個女,個女想佢陪有時都比佢鬧。我都唔知仲有咩方法,每次嗌大交到差唔多要分開,或者我真係走左去,佢先知自己錯,收歛一排又黎過,咁我仲有咩方法去維繫? 我真係諗唔到。

大宅

回覆樓主:

岩岩打返屋企,佢知我去藥房,識問我咩事了,平時响屋企好肚痛佢都唔會理我。

男爵府

妙妙媽 發表於 16-8-8 19:44
岩岩打返屋企,佢知我去藥房,識問我咩事了,平時响屋企好肚痛佢都唔會理我。
...

算吾算系好開始?
你如果覺得忍受吾到,可吾可以當同屋住?起碼你可以將時間心機放晒落個小朋友到

子爵府

妙妙媽 發表於 16-8-8 19:13
就算呢一刻唔離婚,我都好冇信心可以繼續忍落去。原本我真係好用心教佢,同佢一齊走我比唔到適合嘅環境佢 ...

如果講教導,梗係跟你好
但經濟有困難的話又唔容易
最理想就係小朋友跟你,爸爸繼續供書教學
希望你搵到兩全其美的方法
共同扶養係最理想...
你好難感染佢
因為佢本人自覺無問題
根本唔需要改變
根據心理醫生的講解
一個人要改變,除非係國家大事影響到佢,生死悠關的大事先會為自己改變
分手,離婚都唔足以令對方改變
所以好多都會講,改變唔到對方唯有改變自己
但人生流流長又點可能不斷委屈自己呢
小朋友係唯一存在係你地之間的聯繫...
加油

複式洋房

除非有第三者,否則別輕易講離婚

琥珀宮

回覆樓主:

帶埋阿女走

大宅

柚子豆腐 發表於 16-8-8 21:30
除非有第三者,否則別輕易講離婚

真的嗎?如果性格不合呢? 我知離左婚嘅生活都唔會好過,不過呢排成日會諗,既然大家咁唔尊重對方,已經唔多愛對方,勉強一齊只會要大家辛苦,呢點我前兩日嗌交時有同佢講過的。某程度上,我亦好後悔嫁左比佢,覺得我呢個女人仔咩都要做,事無大小,都要自己黎,冇依靠,明明細個希望有個老公事事為我安排,我唔開心比個膊頭我,保護我,但而家個老公,一樣都做唔到,仲要成日全家受佢氣,識左差唔多20年了,待人處事態度冇進步過,仲要退哂步,真係好失望。
佢尋日態度係好左,冇發過脾氣,希望佢真係識為阿女切想,我要提自己,不能要阿女再傷心,阿女係最重要。

大宅

佢以前係咪甘架?會唔會係男人更年期?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:eggpudding 發表於 16-8-8 16:06 本

原帖由 妙妙媽 於 16-08-08 發表
總之就樣樣都唔順眼,樣樣都想話人。唔係淨係對我,佢對62都係咁,老實講,62樣樣叻過佢,但62講咩佢都唔 ...
你c6似系自卑用吵閙 來建立屋企地位

翡翠宮

妙妙媽 發表於 16-8-8 11:49
已經溝通表達過好多次,佢會收歛兩日,轉頭又係咁。尋日講完,冇再同我嗌交,就繼續鬧62,冇收歛過
...

其實小朋友對呢D好敏感架,如果佢都想個女好,再收斂下喇

大宅

loveck510 發表於 16-8-9 09:59
佢以前係咪甘架?會唔會係男人更年期?

我都唔知,男人大約幾多歲開始更年期? 初初識佢唔係咁架,而家越黎越恐佈...

大宅

maymay220hk 發表於 16-8-9 10:47
你c6似系自卑用吵閙 來建立屋企地位

你咁講都有啲似,但如果自卑,即係覺得自己有不足啦,咁點解唔學習多啲令自己講野有說服力? 又或者虛心接受別人意見? 呢啲心態我唔明白。
雖然唔開心,但都好感恩我可以响呢個平台去發洩一下同得到你地嘅意見,因為始終唔想响親人同朋友前講得太多。

大宅

wahiuma 發表於 16-8-9 12:05
其實小朋友對呢D好敏感架,如果佢都想個女好,再收斂下喇

希望啦,我覺得今次阿女反應好嚴重,我而家都未驚完。

翡翠宮

妙妙媽 發表於 16-8-10 07:53
希望啦,我覺得今次阿女反應好嚴重,我而家都未驚完。

呢個情況你都同C6傾下,造成小朋友心理陰影嘅話,好難可以磨滅到

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:maymay220hk 發表於 16-8-9 10:47 你

原帖由 妙妙媽 於 16-08-10 發表
你咁講都有啲似,但如果自卑,即係覺得自己有不足啦,咁點解唔學習多啲令自己講野有說服力? 又或者虛心接 ...
其實大道理我覺得佢明,但佢堅持唔到+有惰性,如果佢覺得個問題響自己到,有內在動力就已經改左,就系在佢眼中問題響你地到

禁止訪問

複式洋房

咁個問題唔係愛定唔愛,係大家態度唔好同太執著姐
有無其實可以搵婚姻輔導員,或者加入教會去等大家容易放開執著

大宅

念珠菌 發表於 16-8-10 18:59
咁個問題唔係愛定唔愛,係大家態度唔好同太執著姐
有無其實可以搵婚姻輔導員,或者加入教會去等大家容易放 ...

我知佢係唔會去任何尋求幫助嘅地方,連睇本書都唔肯,佢只會用空餘時間打機同訓覺。
不過呢兩日佢都算有進步,態度明顯好左好多,希望可以繼續keep住啦

首頁

尾頁

跳至