自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 gigimami520 的帖子

需要睇脊醫,如果想做手術要睇骨科!不過脊醫係要長啲時間睇,唔係3幾次就冇事!
而且要配合運動或者物理治療!

侯爵府

留毛

男爵府

佢係頸椎間盤突出令手麻bei,一星期三次,睇左一兩個月就冇麻bei,但之後仍要keep住睇,不過唔洗睇咁密,佢係用機加手法。

男爵府

骨科醫生開頭都話要做手術的,但最後都算是醫好了

大宅

引用:家人有腰椎間盤突出 已經5-6年,近排越來越

原帖由 gigimami520 於 16-08-08 發表
家人有腰椎間盤突出 已經5-6年,近排越來越痛,坐又痛,訓又訓唔到~已經影響到生活!辛苦到想死~ 求各位jm ...
唔好做手術,無用,有人做咗手術,但ㄧ,二年後再復發,問西醫都話無辦法,只有再做手術!反而有人做推拿徒手復位,將凸出椎間盤慢慢推反入去!再配合游水及伸展運動,保持姿勢正確!可長遠解決問題!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

多做物理治療和水療會好快好,我都試過痛到入院兩星期,坐唔到行唔到瞓唔到要叫白車先入到院。
原來做好簡單的柔軟拉筋,瞓在床曲膝,左右擺下,條腰已經鬆好多,記着不是游水,係在水中做運動先真正有效的。我本身政府醫院睇的,醫生也說我做手術先得,但我不想做手術,試下跟物理治療師同職業治療師嘅教導,每天都做他們教的動作和間唔中先去泳池做運動,再一年後覆診醫生話我係奇蹟,可以行到又唔痛。
不過我右腳嘅神經線可能差好多,尾趾長期有麻痺感覺。
Kinglong

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

gigimami520 發表於 16-8-8 13:23
家人有腰椎間盤突出 已經5-6年,近排越來越痛,坐又痛,訓又訓唔到~已經影響到生活!辛苦到想死~ 求各位jm ...

另外若能伏着在床(即係好像去按摩時轉身躺在床,眼向床褥地下),腳下放枕頭也能有幫助舒緩的。
Kinglong

別墅

Kinglong 發表於 16-8-9 19:31
多做物理治療和水療會好快好,我都試過痛到入院兩星期,坐唔到行唔到瞓唔到要叫白車先入到院。
原來做好簡 ...

想問點樣先可以有物理治療做?去政府醫院有無?thx

伯爵府

gigimami520 發表於 16-8-11 22:44
想問點樣先可以有物理治療做?去政府醫院有無?thx

我上次入了醫院,由醫生轉介去物理治療和職業治療部的。
Kinglong

大宅

回覆樓主:

朋友刀係椎間盤突出,嚴重到壓到神經線,痛不欲生,唔止影響佢日常生活,連行路刀有問題,曾經有e生話佢有機會下半世要坐輸椅添。後來有人介紹佢睇左個姓藍嘅神經外科e生,做完手術重生番。我唸輕微嘅睇骨科,脊e或做物理治療刀可以攪得掂,如果嚴重,試下睇神經外科,因為已經壓住神經線

珊瑚宮

yveoone 發表於 16-8-8 23:20
佢十年前做,under 10萬,但我記得係計咗做前入完住一個星期做物理治療之類,所以咁貴
...
好平喎 ,做呢個大手術,屋企人個次用咗20+萬入院,仲未計之前試咗n 次物理治療同各類針藥

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我識一個都係響深圳嘅中醫都十幾年喇 佢用針灸 推拿醫好d行唔到嘅人 有需要先俾資料你啦 價錢唔貴 有醫德
反而我唔建議做手術 除非有把握嘅醫生 如果唔係盡量唔好試 因為我識幾個壓神經線嘅做左等於冇做 而且要捱一大刀 都幾傷

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Kinglong 發表於 16-8-9 19:31
原來做好簡 ...

你講在床上左右拉下個動作真係好有幫助!我老公每晚睡前做,十幾年都無再痛過……
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

bing-jing 發表於 16-8-12 01:39
好平喎 ,做呢個大手術,屋企人個次用咗20+萬入院,仲未計之前試咗n 次物理治療同各類針藥 ...

因為醫生話不用住高級房,最平已ok,樣樣為我地着想

男爵府

bing-jing 發表於 16-8-12 01:39
好平喎 ,做呢個大手術,屋企人個次用咗20+萬入院,仲未計之前試咗n 次物理治療同各類針藥 ...

十萬可能只係做減壓擴大榷間孔,如要上鑼絲/支架/2樣都要,應該唔止咁平

男爵府

小荻媽咪 發表於 16-8-12 02:28
我識一個都係響深圳嘅中醫都十幾年喇 佢用針灸 推拿醫好d行唔到嘅人 有需要先俾資料你啦 價錢唔貴 有醫德 ...
我都想要深圳中醫的聯絡, 請你pm我, 謝謝

男爵府

以前陪我爸醫坐骨神經痛時聽醫師講,呢D病好睇年齡,原因,長久...
一般后生突然間出現的多是急性,系個椎間盤受壓突出頂住個神經,但椎間盤系好有彈性野,只不過突然受壓,令佢突出后水腫,不能回位,所以呢個大多數人只要訓系張床到等佢水腫消,會慢慢返回位置,一般大約一個星期左右基本就會好...
但年紀有返咁上下,多數系生骨刺,因骨刺壓到神經出現問題,一般吾容易整,因系骨問題,一定經長時間才形成,骨不會消失(就算醫到吾痛,但骨刺還在),所以一般不好治,中醫治法一般都系推拿針灸同手法,改善背肌,令肌肉放鬆,令骨刺離開神經小小,咁病程就會好,但平時也要做拉筋運動防返發...吾得就基本上要考慮做手術

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

我媽都有依個病,依家只係做物理治療,
睇脊醫貴唔貴??

珊瑚宮

香港復康會有水療做 好似 $2000 /4次

正苦刀有
玩具萬歲!

別墅

小荻媽咪 發表於 16-8-12 02:28
我識一個都係響深圳嘅中醫都十幾年喇 佢用針灸 推拿醫好d行唔到嘅人 有需要先俾資料你啦 價錢唔貴 有醫德 ...

hi,可唔可以pm個資料比我,謝謝你~

首頁

尾頁

跳至