親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

洋房

岀年去韓國想住呢間民宿,唔知佢張床褥軟定硬?
另外,睇相個廁所好似好細,又無浴簾分隔,有無人住過,分享一下!

其實住民宿定酒店好呢,我仲考慮緊...

大宅

回覆樓主:

大家可以考慮下建大站有間classic 500, 剛住過,真得好好又大又可以 cooking, 可以住5人,toilet 仲有浴室宝

大宅

回覆樓主:

Classic 500

洋房

Fanny1620 發表於 16-8-8 19:00
Classic 500

剛查看一下,成$2000/晚,都幾貴吓...

大宅

回覆樓主:

物有所值,由其是有小朋友

wcpcelia    發表於 16-8-9 14:25

男爵府

回覆:Fanny1620 的帖子

曾經也考慮過這裡,一間套房可住 4大2小。其他酒店這人數要訂兩間房,所以除開價錢可接受。
不過房是大,但得一個洗手間,所以卻步了。

伯爵府

eva322hk 發表於 16-8-8 18:24
岀年去韓國想住呢間民宿,唔知佢張床褥軟定硬?
另外,睇相個廁所好似好細,又無浴簾分隔,有無人住過,分 ...
AP我舊年住過,我好唔鍾意,無下次,亦患上民宿恐懼症:
1. 地點難揾,唔似佢網站地圖咁幾幅相咁簡單去到。加上,我係坐地鐵去的,同幅圖完全唔同,揾到我傻,已經google map去揾都難,因個度好隱蔽。可能係我當日夜晚先去到,又黑,個度又偏僻,唔係响大街,係入咁小路再屈入另一小路,仲要無咩街燈。已經揾到成身汗又徬徨,佢仲不停打黎催女,話要
已過佢放工時間,佢ot咁等緊我,我都唔想,揾成粒鐘,佢又教唔到我點去...

2. 個度真係好靜又黑,係屈入小街的住宅區,話有24小時便利店,但其實唔近,要出番大路的。韓國又環保,要入密碼入咗大廈先著燈,四周已黑,所以感覺唔好。

3. 終於去到啦,周身汗又勁倦,佢又要我地一齊跟佢行間房一圈,講解咩係咩,又帶去廁所,話佢地水壓低,要我地唔好掉廁紙落廁所,又話韓國環保,冷氣又唔知幾點後又點,又話呢度唔可以嘈,因係住宅,費事比人投訴,但如果真係有人投訴呢,又要我地唔好講係租房民宿.......超級煩,超多限制

4. 仲有嘢想講,但一時諗唔起....但自此後決定唔再住民宿,寧願住酒店,個間民宿唔算好平,有d普通嘅酒店/旅館都平過佢,但起碼酒店/旅館無咁煩囉,倦到爆都要聽佢跟住佢briefing,遲去又怕阻佢收工,同埋起碼reception實有人實有燈,唔怕黑麻麻......

伯爵府

醒目開學勳章

我今年復活節都住AP,因為我坐零晨機,所以佢地有同事提早上班等我地,而且即時俾我地check in(可能係前一晚冇人住),地點都易搵,附近有便利店,又有食燒烤既舖頭,搵食好方便,又有機場巴士,而且佢地都好好人,可以搵佢地幫手叫外賣,就算夜晚有咩事都可以whatsapp佢地,但如果問我會唔會再住,我唔會,今次係我地第一次住民宿,感覺好唔自在,都係住酒店好好多,所以黎緊我地再去韓國都係住返酒店。

大宅

mabel7705 發表於 16-8-9 16:23
AP我舊年住過,我好唔鍾意,無下次,亦患上民宿恐懼症:
1. 地點難揾,唔似佢網站地圖咁幾幅相咁簡單去到。 ...

我都係舊年住過, 不過我都唔會再住呢間, 講真價錢又唔係真係太平, 而D職員就無評論,

我自己就有2點唔鍾意, 其中1樣就係樓上所寫嘅第2點, 入夜後係基本無人行, 真係太靜, 同樓上所講要行入內街又無街燈, 又要入密碼入咗大廈先著燈, 都幾驚及危險, 同埋離地鐵站太遠(要行大約10-15分鐘), 坐的士又返唔到門口, 只可係出面大街落完行返入去;

第2樣係投訴問題, 我第一晚入住時大約凌晨1點左右係床上同朋友細細聲傾下計(因同房已有人瞓咗覺, 所以好肯定係好細聲, 同埋都係傾左半個鐘左右), 點知第2日個職員走上嚟話我地傾計好大聲俾樓下個住客投訴(個班住客都係租佢地嘅民宿, 仲要都係香港人), 最令我地嬲嘅有2樣嘢, 第1個職員唔聽人解釋, 一口已經指定係我地, 我地點講都無用, 第2就係投訴我地個班人係第2晚11點幾開始係度WE WA鬼叫, 大聲唱歌, 慶祝生日, 點解D人可以咁自私, 你投訴完人, 自己咪又係咁, 咁你又為咩要投訴
另外都講吓如果幾個人住一間房真係要預好多時間係廁所個度, 得一間要輪住用, 不過住唔住得過呢個問題好個人, 梗有人鍾意有人唔鐘意, 意見只係俾你參考

p.s.如果俾我選多次我會選住酒店

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

呢間唔會住,好多限制,雖然話係港人開,但港女性格,要求高,同意上面講,住酒店好D

伯爵府

GreenLam 發表於 16-8-9 20:11
呢間唔會住,好多限制,雖然話係港人開,但港女性格,要求高,同意上面講,住酒店好D
...
無錯,煩到嘔,多多限制,搞到我去旅行都有壓力,最慘又唔係平,你話好平我都忍下算最好笑係check out時港女老闆娘仲叫我返去好好分享下佢間民宿,等好d人幫趁....我個時其實想一返港就唱衰佢添呀,但最後當然無啦,費事side時間,arm今次樓主問開先講咋

洋房

咁多負皮,我諗我都係唔使諗呢間,投向返酒店。
依家諗住訂Staz Hotel Myeongdong 1 或 2,唔知得唔得呢?
P.S. 三個女仔,要三張單人床,但預算有限...

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我啱啱住完返黎,住佢新開果間AP2,成幢都係佢,有幾層,每晚夜媽媽返去都有微弱街燈,佢門口都長開招牌燈,朝早可以去公用廚房煮早餐食,佢地提供早餐,但就自己煮同洗,距離地鐵站真係遠咗d,第一次搵望個地圖其實都易搵,只係要行成10分鐘,臨走拖住行李去搭機場巴士都幾係嘢。個厠所就唔可以一次過放咁多廁紙,每次開大就分開幾次清潔,我都就咁照沖,係可以沖到,所以問題不大。佢哋每日都有人打掃房間,想叫外賣又幫我叫,我哋晚晚都呱呱嘈都冇人投訴,方便就係有洗衣機可以洗衫,又有開放式廚房,但位置係住宅區,附近半夜都幾靜,但勝在係弘大算方便。但問我有冇下次,我可以話去旅行其實搵間住近地鐵站或鬧市附近,路程唔超過5分鐘會好好多,每日玩到身水身汗,一袋二袋咁返去又要行咁耐真係好攰,第一次去韓國人生路不熟住返間香港人開既就冇咁驚,有乜事都有人問下,第二次去就搵間近

最重要仲有一點,成幢都冇電梯

男爵府

之前住過, 職員都幾好, 不過就係離地鐵站遠, 夜晚又黑又靜.....
出年會再去首爾, 訂左弘大另一間民宿, 係正地鐵站上面, 夠晒近同方便.
(P.S. 唔揀酒店係因為民宿有洗衣機)

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Sharon_1304 發表於 16-8-11 16:57
之前住過, 職員都幾好, 不過就係離地鐵站遠, 夜晚又黑又靜.....
出年會再去首爾, 訂左弘大另一間民宿, 係正 ...

邊間?thx

男爵府

^曾小姐^ 發表於 16-8-11 23:47
邊間?thx
唔知呢說講唔講得, 我都未住過的, pm你

子爵府

剛剛住完AP1,房間都算大同埋乾淨企理!我地搭凌晨機,最好就係可以比我地提早check in,等我地可以沖涼休息下(不過我住左幾日都唔見有其他住客)

睇佢地幅地圖以為好近弘大地鐵站,點知行起上嚟都要10-15分鐘,仲要等過馬路等好耐先轉燈,大熱天時拎住一袋二袋身水身汗行返去的確好辛苦!

仲有因為位於住宅區,所以夜晚附近的確好靜好黑,單身女子要小心!同埋附近係停車場條路又窄,好多車出出入入,所以成日都要前前後後睇住有無車,的確好危險!

問我會唔會再住?好老實講唔會有下次!

大宅

yy816 發表於 16-8-12 12:40
剛剛住完AP1,房間都算大同埋乾淨企理!我地搭凌晨機,最好就係可以比我地提早check in,等我地可以沖涼休 ...

侯爵府

醒目開學勳章

會唔會考慮住弘大? Hongdae JK house 不錯,三個女仔好似係120000won 一晚,正正在地鐵弘大入口站出口樓上,一出就是。

首頁

尾頁

跳至