自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:旅行章程有寫,+睇下先,+唔岩再同其他團友講

原帖由 anita_yps 於 16-08-08 發表
旅行章程有寫, 睇下先, 唔岩再同其他團友講返, 唔好俾人老屈, 康泰而家團愈來愈衰。 ...
導遊其實博大霧 lor

wcpcelia    發表於 16-8-9 10:47

瑪瑙宮

好媽媽勳章

回覆:急問:跟團到韓國服務費

可以睇下

$500 咋

男爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章

回覆:小菜子 的帖子

剛跟康泰回港,5天韓國每人每天100,5天500。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

去過2次韓國跟團都係只比一個價,無話要再比多幾多喎。

影相第一、二次都有買,第二次只買左幾張,見影相哥哥好辛苦

翡翠宮

牛年勳章

無可能俾double,聯絡團友一齊唔好俾,搵個幾個團友私下問清楚領隊

大宅

我上年跟東xx去韓國又無影相仔喎
都係一人500蚊,最後一天比。

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

小菜子 發表於 16-8-8 21:52
正跟康X旅行社到韓國五天遊,導遊説每位也要給司機五百元服務費,團友們也很疑惑正在私下討論,不是只要每 ...

啱跟完永安,小費total:$500,
相就自己決定買幾多張啦,4500won/張。
我地都買咗幾張比咗30000won,
不過d相真係唔想要,好肉酸囉。

韓國一定有個影相跟住,明收$(其實佢幫手果d本身就係道遊工作,即係道遊請呀四,我地出人工)

見到其它家庭真係成本買曬,$500/本,但明顯果面就寫住唔想買,就係因為覺得唔好意思,所以局住買,之後都同我地講,其實佢地淋住每人2張,大約買20000won,但而家變咗70000won

跟團冇計架啦,點都要比多少少

但司機要$500,一定冇咁既事。

伯爵府

絕對唔需要比$買相
我跟過好多次Korea 冇一次有買
識領隊朋友都話唔會叫friend比$影相仔

wcpcelia    發表於 16-8-9 10:47

伯爵府

siu-mai 發表於 16-8-8 23:14
你個團有影相仔?我個團(都係康x韓國5天)無架喎
不如你畀你個團號屋企人,請佢哋幫手問吓康x嗰邊啦

影相仔係韓國旅遊局問題
係有機會冇 只係唔夠人

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我上年同今年跟兩間唔同嘅旅行社去韓國都係每人五日500蚊,無話分開司機,另外同跟車個韓國人買相only。。唔好意思都問清楚,不過唔好噤快問住。。

well..我自從十年前跟呀“腔太”去澳洲比呀“道友”每人搵多我幾百蚊笨之後已經blacklist咗依間野。。。

大宅

5日$500, 佢昆緊你地, 成團加埋佢好禾味喎

禁止發言

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

正跟康X旅行社到韓國五天遊,導遊説每位也要給司機五百元服務費,團友們也很疑惑正在私下討論,不是只要每 ...

次次跟團去韓國,都係叫買罐咖啡比司機。最多話比埋d散紙。邊會要比多500司機。

導遊,領隊同司機,總數你祗係要比$500。

反而相,你自己選擇買唔買。你都可以一張都唔買。不過我地會選擇靚既黎買。

翡翠宮

下次一對一搵導遊, 問清楚係咪除咗每人每日100蚊, 一定要比多500 蚊司機?

電話手攞/ 放shirt 衫袋錄音. 如果佢話係, 問埋佢點解章程無?
反正章程無, 最後可以照唔比.
錄完音可以攞去投訴, 因為擺明係昆水!
無人投訴, 康泰可能都唔知有咁衰嘅導遊

子爵府

未聽過話要分開比,只試過阿領隊話如果滿意司機表現,可以酌量比d司機。......幫你去康泰網搵其中一個南韓團單張睇過,都係寫每日小費$100,總數$500,你去睇下啦!

http://www.hongthai.com/HtPublic/TourItin/CPS05-MZZ.pdf

在p.2 第7項寫明:

7. 服務費包括: 全程服務費為 HK$500,團員可於出發前於各分行繳交,或於完團前由領隊/導遊個別向團員收取;其他服務費並未包括在內。(全程服務費包括:導遊兼領隊、旅遊車司機及旅行社相關人員 HK$500 或 香港領隊 HK$250+當地導遊、旅遊車司機及旅行社相關人員 HK$250)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小菜子 發表於 16-8-8 08:31
我當然知道可能要幫影相仔買D相同埋比些少貼士司機,但系要再給司機一份服務費真是太不合理啊,我響呢度吾 ...
用skype 打咪得囉~

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

你有沒有再了解一下,不過香港人出來玩,別人真是服務了五天,點都要比,開心錢呀,enjoy your trip

大宅

其實問領隊最實際,
同埋單張上講明每天一百,
五天五百!
我8月尾也跟康泰!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

其實好睇香港領隊點做 , 我地4 月尾跟美 xx 5天去韓國 , 當地導遊係香港人去韓國打工 , 領隊收完 500 後 , 再揸咪講一大輪 , 話司機導遊辛苦比多少佢地 , 跟住落車去購物 , 我見有團友比司機 , 我都有比 , 但見好多團友比導遊 , 咁我同佢講我比咗司機 , 佢同領隊都好大反應 , 話我地同司機唔同公司 , 點解你比佢呀 , 見佢好肉痛咁 , 我再比 d 佢囉 , 影相仔沿途極照顧 , 我同 frd 都全要相部 , 咁多次跟團 今次下欄洗費最多 , 個韓國導遊 (香港人) 服務麻麻 , 有咩都點影相仔做 , 亞4都不如

複式洋房

應該有啲誤會啫,$500係包埋3個工作人員嘅服務費!
導遊應該係話可以再額外打賞俾司機啫
唔會有人咁大膽出口叫你俾多$500
韓國好多都係華語導遊,可能當中語言上有誤會啫

首頁
23456...7

尾頁

跳至