自由講場

跳至

首頁
45678...19

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

小艾美 發表於 16-8-10 16:29
唔驚,我唔會要求人地當佢女
但當你女兒在婆家得到不公平對待,如99話唔理咩理由姑仔永遠是對的,你不會心疼女兒嗎?

大宅

方方媽媽 發表於 16-8-10 15:55
上面就係有爭廁所例子,如果姑仔朝朝早用一個鐘沖涼用廁所,咁新抱朝早都要用廁所架,咁係咪做新抱就要無底線 ...
我以前就係甘樣經歷過.......最後反面收場,搬走左之後,要3-4年時間先平伏到, 呢D屋企鎖碎事,係心結黎, 忍下忍下好大鑊,C6 亦做唔到D咩!!! 個妹由細到大都係甘,佢可以講D咩丫.....亦教唔到佢, 甘大個人亦唔會用鬧既方式.....
i'm 雨婷寶

伯爵府

自己個女住緊無啦啦多個外人
相處唔黎係正常
一家一主個仔成家唔該搬出去住

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔而家10歲..我都已經同佢講第時如果無自己屋千其咪結婚..咪生仔..
莫講話新抱同我個女唔夾....(雖然我女而家唔係同我一齊住)...但好老實我自己都容納唔到屋企多個外人女人....

我同仔講無本事一家一主唔好結婚.......

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

InkCartridge 發表於 16-8-10 16:47
但當你女兒在婆家得到不公平對待,如99話唔理咩理由姑仔永遠是對的,你不會心疼女兒嗎?
...

只能心疼女兒不能獨立。愛莫能助。

大宅

方方媽媽 發表於 16-8-10 15:50
嚇死我,呢度咁多回應話會趕個新抱走,講到明會偏幫個女.公主就係咁樣比皇后培育出來
好彩見到你既回 ...
依家仲邊有人有呢種傳統品德丫.......如果係就好喇......我係大嫂黎架!!
i'm 雨婷寶

大宅

現實就係寄人籬下就預左無可能事事公平, 唔會所有野平起平坐~ 搬得入人地屋企, 就要明白自己唔係女主人, 要聽人話, 唔聽話就唔該自己置返頭家~ 俾我一定會幫個女唔幫新抱~

子爵府

Huuu 發表於 16-8-10 16:30
理應未嫁
其實最好借住有期限,有些眼見又去旅行又買名牌,但冇儲錢買樓,之後又生多幾個baby,又講冇首期 ...
你意思係個女又旅行又買名牌?又生幾個BB?

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

由個仔細個,已經落定閘,唔可以帶女友,老婆返屋企住。要同女友,老婆生活,就唔該一家一主,無本事就c左條心佢,唔係連佢都趕出家門同換鎖。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

禁止訪問

水晶宮

raintingbow 發表於 16-8-10 16:47
我以前就係甘樣經歷過.......最後反面收場,搬走左之後,要3-4年時間先平伏到, 呢D屋企鎖碎事,係心結黎, 忍下 ...
我唔明點解咁多人話個女既生活習慣唔會改到.
一家人,如果佢尊重個阿哥,理應尊重個阿嫂,多左一個人,就應該學會遷就,而唔係話自己一向係咁生活就大晒架嘛.
將來個女都會嫁,就算嫁左唔洗同婆家住,係兩夫妻搬出去住,都要同老公彼此遷就啦.
基本教養和禮貌,點都應該有卦.

珍珠宮

方方媽媽 發表於 16-8-10 15:38
係,真係估唔到,
係婆媳版見到好多投訴99偏幫姑仔的post,以為係一小撮老女人既做法.估唔到原來仲有咁多JM係 ...
我見大部份都係話會叫仔同新抱走, 而唔係話會偏幫個女wor.
造成磨擦, 未必係因為啱定錯, 可能只係大家生活習慣唔同.
如個女鐘意食淋飯, 新抱鐘意食硬飯. 個女鐘意沖涼relax咪咪摸, 新抱鐘意快手快腳. 屋企平時食菜多過食肉, 新抱鐘意食肉唔食菜. 等等唔同習慣.
個女同自己住咁多年都無事, 無理由叫個女為左別人去改變ga??
咁真係唯有叫新抱遷出/唔好搬來, 咁新抱又無理由一個人住, 梗係叫自己個仔一齊出去住ga la.

禁止訪問

水晶宮

cmw1010 發表於 16-8-10 16:55
我都試過, 有次上去食飯, 我唔知姑仔返左外家.. 我上到去..佢冇叫我架, 我HI 佢4次先望我,
跟住我99 問姑 ...
引用某些JM的邏輯,可能叫你呢位家嫂以後都咪上去99家食飯,免得女兒唔高興.
為左個女,可以唔要個仔同新抱.

珍珠宮

方方媽媽 發表於 16-8-10 15:55
上面就係有爭廁所例子,如果姑仔朝朝早用一個鐘沖涼用廁所,咁新抱朝早都要用廁所架,咁係咪做新抱就要無底線 ...
99鐘意玩"公主之養成"咪由佢玩, 我唔駛佢出聲都會搬.

事實上果d呻既post, 9成都係無本事搬走.

禁止訪問

珍珠宮

開心吸收勳章

jodyfan 發表於 16-8-10 16:49
只能心疼女兒不能獨立。愛莫能助。
對,所以要教導女兒如何獨立。愛孩子並不是幫他移除生命中所有的石塊,而是教導她如何在石頭路上如履平路,父母才會少些愛莫能助。

siumak    發表於 16-8-11 12:53

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

一開始我就唔會比呢件事發生,元朗區套房都幾好架又唔貴,兩個有返工實租到仲有錢淨架,如果想儲錢就唔應該結婚啦,各自喺屋企住係最儲到錢既。

如果當初阿妹同自己冇都反對阿嫂新抱入黎住,大家真係要遷就吓,當有個交換生黎屋企住囉。如果本身大家唔係咁friend, 我認為阿交換生都應該要守人地家規先,然後再大家夾吓d 生活細節。

禁止訪問

水晶宮

小歪仔 發表於 16-8-10 16:56
我見大部份都係話會叫仔同新抱走, 而唔係話會偏幫個女wor.
造成磨擦, 未必係因為啱定錯, 可能只係大家生活 ...
好多都話明會偏幫個女呀.
而且,今日叫個仔同新抱走,他日個女嫁左又走埋.
終於會點......
做人真係公道D好,一有過份偏心的情況出現,成為仔同新抱心裡面的一條刺,再加一個自己寵出來的公主,自己老來就會無人無物架啦.

首頁
45678...19

尾頁

跳至