在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無媽咪的寶寶玩緊? 請問這種單車仔可以玩到多大? (後面的手柄及坐位的圍欄好像有螺絲可以拆下來的?)
另一種兩輪 (附有兩個小側輪, 可拆) 單車是否要到約三歲才可踩?
我囡囡歲半, 但很活躍, 算高, 想給她一部單車仔玩, 不知有何好的選擇? 謝謝!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你講部3輪車, 圍欄可以拆的, 不過我大仔3歲時就因為腳位太矮唔o岩踩, 買左部2輪有扶助轆既車比佢, 不過如果你小朋友得1歲幾就應該未夠高住.

大宅

3輪車,大約可以玩到2-3歲, 要睇小朋友身型. 如果高大就冇辦法.

一般黎講, 輔助碌單車, 可以由2歲開始踩. 最初踩一定有困難, 不過好快學識. 我朋友個女, 2歲就開始踩14吋單車. 我自己個女, 就3歲開始先學踩12吋單車.

我見過有個女仔, 4歲, 仲踩緊三輪車, 不但頂住對腳, 仲好似唔係好行到咁.

咁你參考下啦. hehe

大宅

謝謝大家意見!!

別墅

想問下幾大個到可以比bb坐,係咪要識企先得架?

大宅

那種有手柄的單車仔, 我見人地bb坐得穩 (背頸能挺直) 就可以, 因為佢有圍 (腰) 欄. 一般在屋苑範圍內, 小朋友落街玩下, 就用這車仔代替bb車了.

別墅

回覆 #6 納奧美 的文章

又幾好喎!
可以係邊度買到?

大宅

呢種單車係安全d , 但條手柄都幾易斷架,因為控制行左定行右都係靠呢條野的,我朋友都有一架,但已經斷左o羅。

原文章由 納奧美 於 08-11-7 17:14 發表
那種有手柄的單車仔, 我見人地bb坐得穩 (背頸能挺直) 就可以, 因為佢有圍 (腰) 欄. 一般在屋苑範圍內, 小朋友落街玩下, 就用這車仔代替bb車了.

大宅

原文章由 man2602 於 08-11-7 22:49 發表
呢種單車係安全d , 但條手柄都幾易斷架,因為控制行左定行右都係靠呢條野的,我朋友都有一架,但已經斷左o羅。

I bought a euro playsafe trike to my 23m old girl recently.
It is suitable from 18m to 6yrs (adjustable seat with seatbelt).
It has a parent bar which I can push her and footrest that she can put her feet up if she doesnt want to push the peddles.
She loves it and I m very happy about it.
Not sure whether you have it in HK (made in China).

大宅

我住天水圍, 在幾間賣單車的舖頭我見過, 公價好像是399左右 (唔知有無記錯)

(不過考慮過大家的意見同我女的情況, 我都係等遲幾個月接近二歲時買12吋有輔助輪單車吧)

[ 本文章最後由 納奧美 於 08-11-8 22:50 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至