親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

今年暑假之旅一共19天, 當中在星加坡 Stopover 了四日三夜, 現在再分享一下. 抱歉沒時間詳細寫, 所以只列出要點.
1. 支出篇:

由於是Stopover 的關係, 所以機票當作免費. 住宿+交通+吃喝玩樂 (不包購物), 平均每人 $3300.

2. 住宿篇:

~ 3晚 Royal Plaza on Scotts 的3人房(Corner Room), 包早餐, 免費 Mini bar (每天 refill).
~ 房間面積有 300 多尺, 一張雙人床 (大約7尺闊) + 一張梳化床 (大約3尺), 足夠兩大兩小住
~ 酒店位於 Orchard, 鄰近 MRT, 但個人喜好, 真心不喜歡 Orchard. 此外, 去大部分熱門地方, 坐 MRT 幾乎都要轉線, 相比 City Hall, 一定沒那麼方便.
~ 酒店早餐在 Carousel 吃 (Top 1 Buffet Dinner), 早餐比我想像中遜色, 不過亦屬中上水平.
~ 整體評語: 普普通通的 4.5-5星酒店

房間照片:

3. 玩樂篇:

~ 這次沒有玩太多東西, 只玩了 Luge 和 Ifly.
~ 觀光點主要去了3個: (1) Botanic Garden & Orchid Garden (2) 星加坡國家博物館 (3) 烏敏島. 這三個地方都值得去.

~ 相片分享:

(1) Botanic Garden & Orchid Garden

~ 很美的地方, 令人驚喜! 尤其愛植物和愛花的人, 一定要來這裡.

(PS 拍了很多植物及蘭花照片, 但不上載那麼多了, 見諒.)

(2) 星加坡國家博物館

~ 可了解當地文化及歷史, 寓旅遊於學習, 適合高小以上小朋友.

(3) 烏敏島

~ 一個在新加坡未開發的小島, 保留最原始的一面.
~ 我們踏單車環島遊, 穿過叢林樹林, 開心興奮! 去星加坡那麼多次, 這是我們的最佳經歷之一.

途中遇上釣魚的叔叔, 他說要送魚給我們! 新加坡人大部分都是極度友善的.

(待續)

ttjl7    發表於 16-10-8 18:59

珍珠宮

4. 飲食篇:

~ 以地道美食為主, 另加酒店及海鮮店.
~ 分享部分美食:

(1) Maxwell Food Centre

~ 下午2時來到, 天天海南雞已經收檔, 繼續食阿仔海南雞, 真心覺得阿仔好好味.

(2) Carousel 自助晚餐

~ 據聞這是星加坡的 Top 1 buffet,主打海鮮。
~ 加拿大生蠔令我最驚喜,先是鹹鹹的海水味,肉竟然是甜的,在buffet之中算是少有的好吃。
~ 蝦的菜式有很多,應該有接近十種煮法,也是驚喜。
~ 蟹也有不同種類及煮法,長腳蟹,麵包蟹,凍蟹,白楜椒蟹等等。
~ 另外,有龍蝦,扇貝,青口,蜆,和其他
不同種類的海鮮。
~ 除了海鮮菜式,熱葷是我所見過的,製作算是最複雜最精緻之一,其中一味是用全鴨釀入八寶糯米飯,然後加酸甜醬汁炆煮,試了兩口,好味道!又例如,Seafood Paella 會用一個直徑一米多的平底大鑊來炒海鮮飯,比較少見。
~ 雖然價錢不便宜, 但是值得一試。

(3) Changi Village Hawker Centre

~ 平靚正, 好味道!

(4) Clarke Quay 松發肉骨茶

(4) Le Meridien Hotel 3-Course Lunch

(5) Seafood Republic 晚餐

~ 第4次食, 因為怕麻煩, 所以沒有吃著名的辣椒蟹, 這次試了拆蟹肉米粉. 還有, 吃晚飯時仍然好飽, 所以只點了很少東西.

(6) 雪糕車仔
~ 每次必食 SG$1.2 的厚切榴槤雪糕

5. 交通篇:

~ 全程以MRT 和 巴士為主 (11次MRT, 7次巴士), 另外只有一程的士入 Sentosa, 以及烏敏島來回船票.
~ 如果坐完 MRT 轉 巴士, 或坐完巴士轉 MRT, 第二程會有優惠, 車費由 SG$0.1 - SG$0.6 不等, 視乎第二程路程.
~ 平均每人交通費大約 HK$160

(簡短分享完畢, 希望對大家有用 )

ttjl7    發表於 16-10-8 19:00
amk650191    發表於 16-8-12 16:48

男爵府

回覆樓主:

請問雪糕車仔响邊度?

子爵府

munce 發表於 16-8-11 17:49
請問雪糕車仔响邊度?
There is a stall at Bugis outside Fu Lu Shou Comlpx, SGD1.00 for all tastes

https://goo.gl/maps/zYkwQD8W6tQ2

禁止訪問

珍珠宮

請問雪糕車仔响邊度?
周圍都有,基本上遊客區就有

珍珠宮

bk9136 發表於 16-8-11 18:44
請問carousel近哪個MRT站?Thanks
這是 Royal Plaza on Scotts酒店內的餐廳,在 Orchard

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

多謝分享. 好鍾意睇你既遊記同埋精明旅遊貼士!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

請問雪糕車仔响邊度?

我剛去了Amoy street food center, 在maxwell隔離, 食物味道同種類好過maxwell, 門口仲有雪糕車仔檔

珍珠宮

bosch 發表於 16-8-12 00:02
多謝分享. 好鍾意睇你既遊記同埋精明旅遊貼士!

謝謝你捧場不過呢一年工作真係太忙,冇時間寫。同埋我發現以前寫的post,d相已經出唔到,可能條 link問題。。。攪到我冇心機寫新post
Btw,終於去完歐洲2星期,行程完滿順利,我好想分享下,事關真係平遊,而又極佳享受。我地一家4口,只係用左$64000,玩左15日13夜。

子爵府

引用:今年暑假之旅一共19天, 當中在星加坡 Stopo

原帖由 MissMaMa 於 16-08-11 發表

今年暑假之旅一共19天, 當中在星加坡 Stopover 了四日三夜, ...
謝謝分享!喜歡睇你嘅遊記!

大宅

Thanks for sharing!

At birth 3.5kg (7.7 lbs)
38w2d 3203g (7.04lbs)
37w2d 2982g 36w2d 28

珍珠宮

技安 發表於 16-8-12 12:07
謝謝分享!喜歡睇你嘅遊記!
技安,哈囉,好耐冇見

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你D新加坡美食引C人

複式洋房

回覆 MissMaMa 的帖子

MissMaMa , 多謝你的精彩遊記同旅遊 tips! 我睇完你的 Gold coast 遊記之後,大致跟你的行程去 Gold coast 玩,十分順利同玩得好開心呀!期待你的歐洲遊記!

珍珠宮

LMS3 發表於 16-8-12 13:35
回覆 MissMaMa 的帖子

MissMaMa , 多謝你的精彩遊記同旅遊 tips! 我睇完你的 Gold coast 遊記之後,大致跟 ...
玩得開心順利就最好我就快返工,希望可以寫啦,呢次歐洲之旅,超級開心又好玩。

珍珠宮

yuyu.c 發表於 16-8-12 13:33
你D新加坡美食引C人
哈囉yuyu,好耐冇見,好掛住你地你暑假係咪去左日本呀?
我喺星加坡4日,每人用左$1000多少少喺飲飲食食,可以豪食。但去左歐洲14日,每人都係用左$1400喺飲食方面,事關我煮左好多餐,飲食支出平到我唔信。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

MissMaMa 發表於 16-8-12 13:59
哈囉yuyu,好耐冇見,好掛住你地你暑假係咪去左日本呀?
我喺星加坡4日,每人用左$1000多少少喺 ...
亞囝都好掛住你哋, 問新年會唔會見到你哋
星期日出發啦, 好期待, 因團友們全部都未去過.

你個歐洲平遊好犀利, 期待睇遊記.

子爵府

引用:Quote:技安 發表於 16-8-12 12:07 謝謝分享

原帖由 MissMaMa 於 16-08-12 發表
技安,哈囉,好耐冇見
女兒呈分試開始……少左上BK

別墅

回覆樓主:

鍾意睇你詳盡又平遊既分享

首頁

尾頁

跳至