自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

琴日我FD 向我求救, 問我應點好... 我都唔識答佢, 問問大家意 見
我FD 一家幾口住喺已買咗嘅公屋度, 住咗好多好多年架啦, 近呢2個月, 對面屋個男人, 本身有老婆仔女嘅, 但因為佢自己嘅問題, 老婆仔女都走鬼晒, 而家獨居緊.....近2個月, 唔知做乜, 成日被害妄想症發作, 話我FD 果家人想害佢, 成日報警.... 我FD 一家有大有細, 好驚個癲佬唔知突然會做D 咩
咁有D 咩可以做呢其實?

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

門口裝cam?

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

toronto929 發表於 16-8-11 17:19
琴日我FD 向我求救, 問我應點好... 我都唔識答佢, 問問大家意 見
我FD 一家幾口住喺已買咗嘅公屋度, 住咗好 ...

搬屋

侯爵府

好恐怖, 一定要搬

之前果一家3口都係咁俾人滅門, 好慘

ic34    發表於 16-8-13 11:31

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

養定隻狗, 有咩事, 落閘放狗, 報警。
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

move

珍珠宮

除左搬真係無適合嘅辦法,佢已經覺得你朋友一家會害佢,仲可以點?佢地嘅思想認定左某樣野就好難改變,同時佢地會做出咩行為亦預計晤到,佢地病發時都控制晤到自己想點,有咩事上黎先報警可能都已經太遲,所以最佳辦法只有搬

珍珠宮

超級特務 發表於 16-8-11 17:23
養定隻狗, 有咩事, 落閘放狗, 報警。

如果似上次官龍樓掟火水樽,點攪?

大宅

BB防敏心得分享勳章

有能力就搬啦

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

搵社工幫下佢手, 如果真係精神有問題, 應該會安排佢入宿舍.
主 賜 平 安

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

melonfans 發表於 16-8-11 17:29
如果似上次官龍樓掟火水樽,點攪?
間屋賣唔賣到?
俾我就一定走, 個計時炸彈都唔知幾時爆

你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

2018復活節勳章

我會搬走。

萬一真係好似之前單命案咁發生, 幾多錢係度都無用。

唔係講笑, 一發作起上來, 真係唔知自己做咩架。

放火, 無喇喇攞把刀出來咁點? 裝CAM都無用了, 最多發生事後先睇返。

安全方法係閃,或者通知警方, 但無咩用就真了

子爵府

畀面勳章

呢D真係制唔過, 佢冇哂仔女老婆, 肯定打擊好大先搞成咁, 咁多癲佬都係咁樣先痴哂, 即搬啦, 諗都唔洗諗, 你裝cam都冇用, 你都明知佢係痴, 仲裝黎做乜, 為左屋企人同小朋友叫你朋友即搬。最重要係, 如果佢自己痴自己線就冇事, 但佢仲要針對你朋友一家, 又有口角問題, 不容輕視。
認真, 留多一秒都嫌多, 一係就叫你朋友扮痴, 扮對唔住, 送D野比佢食, 等佢調劑下心情先, 佢雖然痴, 但應該感覺上都知有人送野比佢係好掛....再唔係係搬之前叫你朋友問下D精神科醫生有咩建議
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

侯爵府

搬走,公屋放租或放售。

太多放火,攞刀吉人已經發生過自己一家幾口點博佢幾時精神爆煲
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

快D搬, 現在賣, 都應該有難度.....而且下手承接都好慘。
唯有搬佐先, 第日再賣。
Childhood is journey, not a race.

男爵府

首先,我會向房署告發佢,佢原本係3人單位,現在1個人住,即係間屋過大啦,咁佢要轉返細單位比有需要既人住,再去區議員同房署職員傾下,有冇得調屋或睇下佢地有咩意見!

公爵府

連佢老婆仔女都走,你朋友認為自己仲可以留

命仔緊要

房署都唔會幫到咩好

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

買定2個滅火筒 (唔係講笑)

出門口前望一望先,盡量細聲

可以的話緊係搬啦!

wcpcelia    發表於 16-8-12 09:32

男爵府

如果可以就搬開一排, 再睇情況決定. 裝CAM, 養狗佢可能令佢更加癲. 更加覺得你地害佢.

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至