自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

C.Humphrey 發表於 16-8-12 09:43
唔係邊度出世,出世紙就寫果度咩?有時未到醫院,有時候急得濟就生左
咁都係睇最終送去邊間咪寫邊度lor...點刀唔會寫監獄咁荒謬la(唔係話你)

公爵府

我係bb的話,大個左真係接受唔到自己喺監獄度長大,一世都唔敢同人講。好慘。。。

大宅

回覆樓主:

聽到真係鄧bb心痛,好可憐好慘真心
一出世就要頭3年係獄中過,咪對bb好唔健康囉?

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

淨係睇字都覺得心酸

不過係監獄出世的話,出世紙應該會照寫

識人唔係醫院出世,出世紙照寫,無得寫醫院架

伯爵府

引用:Quote:原帖由 milkylok 於 16-08-12 發表吾

原帖由 lovebabyking 於 16-08-12 發表
監獄刀冇醫院,點會甘寫呀
未趕得切去醫院就要出世,咁生吾?道理同喺飛機出世一樣!監獄係有醫生註場既,但未必有產科啫

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一出世就要坐監

伯爵府

引用:Quote:C.Humphrey 發表於 16-8-12 09:43 唔

原帖由 lovebabyking 於 16-08-12 發表
咁都係睇最終送去邊間咪寫邊度lor...點刀唔會寫監獄咁荒謬la(唔係話你) ...
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160120/19459266

【本報訊】育有兩子的單親母去年12月承認兩度假結婚賺快錢,被判入獄10個月,她當時已懷有第3胎,預產期為今年5月。她上周在高院自行申請減刑,昨獲法官基於人道理由減刑4個月,改判監6個月。暫委法官陳廣池希望單親母可於預產期前出獄誕兒,認為其刑責不應禍延下一代,不欲對方嬰孩出世紙上「一生背負刑事紀錄的烙印」。

為千元兩度假結婚

上訴人顏佩怡(32歲)於2003及2004年因經濟拮据先後兩次假結婚,賺取共1,000元。她早前上訴時稱受查時抑鬱失眠,曾想墮胎,現希望做個有責任心的媽媽,早日一家團聚。陳官在判詞指原本判刑並不過重,但「上訴法庭需要在情、理、法的層面上作出恰當的干預」,考慮上訴人臨盆在即,決定從輕發落。
懲教署回覆本報查詢指,2013至2015年共有66名懷孕在囚人士於坐監期間產子,署方會為懷孕在囚人士提供適切產前和產後護理,包括轉介至公立醫院進行分娩。據知一般出生紙上均寫有嬰兒出生場所,若嬰兒於獄中出世,出世紙則會寫上「監獄」。
案件編號:HCMA744/15

你見識少,我吾怪你

sumlam    發表於 16-8-13 02:33

珊瑚宮

milkylok 發表於 16-8-12 14:26
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160120/19459266

【本報訊】育有兩子的單親母去年12月承認兩度 ...
你見識少,我吾怪你
點解要咁講呢?

呢度JM見多識廣者眾,但不就小事揚威耀武的,更得人尊敬

伯爵府

回覆:bing-jing 的帖子

本來係理性討論,但有人藐咀同話人 荒謬就係無 禮貌囉!

珍珠宮

BB好慘。
如果補品可能要家人煲好探監時俾掛

公爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

心up
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

子爵府

bbyou 發表於 16-8-12 01:18
即使環境好,但三年不可出外,点得!

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

rabbit75 發表於 16-8-12 09:09
有啲人犯咗事斷正俾人捉咗
話用自己方法令自己有BB博同情
所以感覺上令舍多呢種案例

真係好多架。

因為有機會判短D刑期,入去住既房又會四正D,服刑又可以出去產檢,仲有政府全包所有醫療費用。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

用戶要求終止服務

Littlecatta2013 發表於 16-8-12 14:41
BB好慘。
如果補品可能要家人煲好探監時俾掛

探監我諗唔可以食補品,所有帶畀犯人嘅嘢都係指定牌子。

男爵府

我也親眼見過, 心裡不好受.

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

幼童三歲前既記憶會比較模糊, 又吾覺得有問題既

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我覺得最慘係3歲之後要送走T_T

我寧願陪阿媽一齊坐監

翡翠宮

牛年勳章

lovebabyking 發表於 16-8-12 13:26
咁都係睇最終送去邊間咪寫邊度lor...點刀唔會寫監獄咁荒謬la(唔係話你) ...

之前有個post jm分享如果趕唔切去醫院生,例如的士、屋企生左,真係唔會寫醫院出世架,但我唔記得寫邊度,我都想搵返個post

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:囚犯孕婦

害咗個小朋友

首頁
34567...8

尾頁

跳至