母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛買了一套medela freestyle, 跟package 有4 個 5oz 奶樽,請問各位泵媽,你地泵完之後,會直接用medela 的奶樽餵比bb食嗎? 咁係一定要用返medela 出的奶咀定可以配其他牌子?

如果放入雪櫃儲存,幾時用奶瓶幾時用儲奶袋?

同埋大家各得5oz 奶樽預備幾多個先夠?可飲到bb幾大左右

第一胎冇乜經驗希望各位幫忙解答!

複式洋房

blueaqua 發表於 16-8-12 11:43
剛買了一套medela freestyle, 跟package 有4 個 5oz 奶樽,請問各位泵媽,你地泵完之後,會直接用medela 的 ...

medela 樽可配chu chu 奶咀

別墅

5oz可以飲到3,4個月,我泵完會直接用反medela樽餵bb。雪奶我會用樽,冰奶先用袋。5oz樽其實4個都夠,不過可能就要洗得密d,如果五能夠用完即刻洗,我建議你買多幾個,不過最好買大樽,因為細樽好快就五岩用。

大宅

manying0627 發表於 16-8-12 23:14
5oz可以飲到3,4個月,我泵完會直接用反medela樽餵bb。雪奶我會用樽,冰奶先用袋。5oz樽其實4個都夠,不過可 ...

5oz飲到3,4個月?

別墅

她花 發表於 16-8-13 09:11
5oz飲到3,4個月?
係牙,我個囡3個月就食梗6oz,宜家4個月因為已經可以全埋身,所以d5oz既樽收埋哂,淨係留反大樽泵奶用!

大宅

manying0627 發表於 16-8-13 10:07
係牙,我個囡3個月就食梗6oz,宜家4個月因為已經可以全埋身,所以d5oz既樽收埋哂,淨係留反大樽泵奶用! ...

哦,怪唔得啦!我都想埋到身呀,阿仔唔肯

別墅

她花 發表於 16-8-13 10:42
哦,怪唔得啦!我都想埋到身呀,阿仔唔肯
五肯埋身都冇辦法,泵出黎都係一樣,不過媽媽就要辛苦d啦!加油喔!

大宅

manying0627 發表於 16-8-13 11:45
五肯埋身都冇辦法,泵出黎都係一樣,不過媽媽就要辛苦d啦!加油喔! ...

成日泵⋯⋯都無得點餵阿仔食奶

大宅

回覆樓主:

我而家呀女4 個月我就之前每日帶 4 個5安儲奶樽去泵奶唔想倒黎倒去,lunch 前一次泵放工一次。返到屋企擺係雪櫃雪返咁上下時間就倒返落奶袋雪做冰奶, 近呢兩個星期我就lunch 泵一次放工即刻返屋企埋身加泵一邊 。 哈哈 超懶唔想泵奶

大宅

回覆樓主:

我仔差唔多10個月大,一路都係用medela樽+nuk咀餵
雪奶可儲5日,如果泵出黎多過食量就最好冰,你泵泵下就會識計幾多會飲唔切啦
我覺得要買多5-6個樽,因為始終要儲5日奶同埋每次泵奶都要用樽,同日期既奶雪到同一溫度可以倒埋一齊慳d樽⋯

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊