樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

朋友睇中個自讓盤,低市價一成,查册後發現單位有三按,業主後來解釋第三按只申請,後來無成事,因為本來想把一二按合併,所以先申請最後果次,後來決定賣樓無借。
請問這個情況還會上左土地田土廳嗎? 如果真是有三按,這個盤還買得過嗎?

大宅

呢d盤最好唔好買

複式洋房

Cmjelly 發表於 16-8-12 16:53
朋友睇中個自讓盤,低市價一成,查册後發現單位有三按,業主後來解釋第三按只申請,後來無成事,因為本來想 ...

點解會知道有三按?如果只查冊,只會睇到已成功嘅按揭。

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

Cmjelly 發表於 16-8-12 16:53
朋友睇中個自讓盤,低市價一成,查册後發現單位有三按,業主後來解釋第三按只申請,後來無成事,因為本來想 ...

no la 冇借比人注左上去佢吾同人嘈?仲吾经地產!

別墅

回覆:NICOLE123 的帖子

我都是咁諗,無理由record左上土地田土廳,朋友問左律師,律師話大細訂交晒在律師樓,賣方律師樓要make sure 賣家夠錢贖樓先放錢,咁樣好像安全d... 不過我都是叫佢再考慮清楚先。

別墅

回覆:Cmjelly 的帖子

不過我想知道,如果個單位真是三按左,咁對呢次成交有咩影響?

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

Cmjelly 發表於 16-8-12 18:34
我都是咁諗,無理由record左上土地田土廳,朋友問左律師,律師話大細訂交晒在律師樓,賣方律師樓要make sur ...

如负资產吾托(emoji)賣吾到的。咁連律师费都輸理。攪一大輪又要擔心。是否非買不可先。

首頁

尾頁

跳至