論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

http://hk.news.yahoo.com/article/081106/4/93pa.html

葉劉要求永久停徵外傭費
(明報)11月6日 星期四 12:55
立法會 一個委員會繼續審議政府建議停徵2年外傭費的修例建議,葉劉淑儀 議員質疑是否不能提出永久停徵。

葉劉淑儀在會上要求政府解釋,如議員提出永久停徵外傭費,是否就是違反基本法 ,議員不能提出涉及政府收入議案。

勞工及福利局 長張建宗 回應稱,政府正研究有關問題,暫沒有回應。葉劉淑儀指,官員如今就好像拿着一個「核子彈」,四處嚇人,不能提出修訂,否則要承受很大責任。

張建宗稱,再培訓局透過輸入外勞及外傭僱主徵費,累積所得的款項約51億元。

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

以前對葉太印象麻麻地, 而家就外傭費事上對佢改觀, 希望佢支持到底, 努力, 加油, 係樹真係好想
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

回覆 #1 CreativeAccount 的文章

雖然我就快唔請外傭, 我都支持葉太, 希望佢可以造福我地既後代。唔合理既繳款, 我俾得真係唔甘心!!!!!!葉太我支持你!!!!

男爵府

Yes! 希望葉太努力! 加油! 我不想失望呢!!!

Don't worry!Be happy!

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

但係我就更加睇清楚民賤聯班狗官!

點解再培瞓既資金要我地班請左外傭既僱主比呀,班官都冇腦,我請外傭並唔係代表我係有錢呀,係我既細路冇人睇住,我份人工唔多,唔好話我請外傭就"剝削"左香港勞工就業,你問下呢班係再培瞓出嚟做既人,佢地肯唔肯留夜D,人工又高,又做唔到野,你話我激唔激氣!

首頁

尾頁

跳至