自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

我好肯定我有,已經衰過無限次。

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 16-8-12 18:01
細路女,扎辮, 穿唐装
加埋一齊咁......
已經燒咗啦

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

到,Stephy & Teresa 我永遠都分唔清,其他「𡃁模」更加無個認得

大宅

回覆樓主:

我都覺得自己有,伏明霞我都認唔到

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實我唔知我算唔算...
其實我係認到人架..成日見果D會知成日見...
但係我唔能夠將人名同人樣MATCH埋一齊...

好似我早幾日同小學同學聚會...
其實...我記得佢地D名架...
但係...見到樣...我要諗好耐先MATCH到名同人樣...
但係去到中段....有個舊同學...我諗左好耐都諗唔起佢個名...
係差唔多完散先醒起

珍珠宮

環保接龍勳章

tigger_bb 發表於 16-8-12 17:33
典型症狀係不能辨識面容
只能靠記住一些粗略特徵如
細路女,扎辮, 穿唐装

我估遲D仲難認人,個個整到一個樣。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

我都有, 唔知係咪嚴重果隻, 曾經有個熟客上來公司交支票比我, 我居然唔認得佢, 係咁問佢先生有咩可以幫到你, ......其實我見過佢好多次

又有一次10幾歲時, 舅父來探我媽媽, 我以為佢白撞, 即刻鎖門, 仲同亞媽講有個傻佬係門口問我呢度係咪姓乜(佢講左亞媽個姓氏)

大宅

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

我都有,最怕去學校,永遠認唔到其他家長,人地以為我無禮貌

大宅

我覺得自己都有,最嚴重係讀書時要半個學期先記得哂同學名同樣

子爵府

回覆:tigger_bb 的帖子

如果平時你認得的人
改左髮型或打扮你唔認得
咁就可能了。

珍珠宮

引用:如果平時你認得的人改左髮型或打扮你唔認得

原帖由 tigger_bb 於 16-08-12 發表
如果平時你認得的人
改左髮型或打扮你唔認得
咁就可能了。
吓,有個家長平時菇菇頭,但有時用髮夾夾起前面留海,我已經唔認得。
有次佢突然冇戴眼鏡,我又唔認得。

每次發現有人望住我幾秒,我再要load一陣先諗到係邊個。

有次見到個勁熟口面嘅人,第二日先諗到佢係邊個。

啲人實覺得我好冇禮貌

珍珠宮

引用:如果平時你認得的人改左髮型或打扮你唔認得

原帖由 tigger_bb 於 16-08-12 發表
如果平時你認得的人
改左髮型或打扮你唔認得
咁就可能了。
但我唔明白,有啲人樣又唔洗好刻意去記,但都加容易認得到喎

珍珠宮

月希 發表於 16-8-12 21:20
其實我唔知我算唔算...
其實我係認到人架..成日見果D會知成日見...
但係我唔能夠將人名同人樣MATCH埋一齊.. ...

呢啲係冇記性吧

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我都應該有少少,亞女同學嘅家長,見咗几年,有D都係認唔到,要成日見一排先記得人個樣。
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

引用:Quote:原帖由 tigger_bb 於 16-08-12 發表

原帖由 芒果米池 於 16-08-12 發表
但我唔明白,有啲人樣又唔洗好刻意去記,但都加容易認得到喎
面盲症患者只能記住一些較明顯面部特徵如有墨之類。
面相越多特徵越記得。
當然你未必係。吾影響生活就ok.

芒果米池    發表於 16-8-13 11:44

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

A-Mum 發表於 16-8-12 21:54
我都有,最怕去學校,永遠認唔到其他家長,人地以為我無禮貌

我衰過你,做家教會成日攪家長workshop,拎咪講野果d。正式你認得我我唔認得你。好令人尷尬。

試過無數次在公司有人叫得出我個名,我要好老尷咁問佢邊位。有一次仲衰到係我美國黎嘅大大大老闆。真係瘀皮到呢.....

早兩日公司jump水見到個女仔熟口熟面仲好沾沾自喜自己終於認得左右隔離d鄰居。轉頭發現原來佢係自己team

A-Mum    發表於 16-8-13 10:02

珍珠宮

環保接龍勳章

Charlotte_mom 發表於 16-8-12 18:01
細路女,扎辮, 穿唐装
加埋一齊咁......

即刻諗起
大家好,我是子悠~~

子爵府

我同事有面盲症部門得16個人,返左大半年都仲成日認錯人叫錯名

大宅

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

我棟樓有個媽媽好好人,佢囡囡係我女師姐,主動送 past paper、書、校服俾我,但我永遠認唔到佢老公,次次撞見都要我 c6 提我打招呼

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 16-8-12 18:42
我都唔知我係咪有面盲,兜口兜面都會見唔到,上次林子祥迎面開商場門佢出我入,我見唔到,毛毛喺我隔離行過 ...

我同你一樣,兜口兜面都見吾到嫁!而家d相熟同事知道,係街會好大動作行到我面前同我揮手叫早晨,我先會見到嫁!

DoReMi媽媽    發表於 16-8-13 11:08
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

首頁

尾頁

跳至