跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB就快一歲
你地有無好既playgroup介紹呀?

複式洋房

Melody_Che 發表於 16-8-15 15:59
我BB就快一歲

我都想知

大宅

回覆樓主:

我昨日去左柏麗逐層去睇
好似得兩間有playgroup比未夠一歲bb
天才兒童同first class education

男爵府

仁愛堂好好

大宅

回覆樓主:

仁愛堂都有咩?

大宅

蝴蝶雷永詳都好好,不過好難報

大宅

回覆樓主:

蝴蝶對我有d遠呀
我見柏麗仲有ots kids同hello baby
有無人上過呀?

複式洋房

cheapmonster 發表於 16-8-17 07:33
蝴蝶雷永詳都好好,不過好難報

知唔知係邊?

大宅

littlelittlbaby 發表於 16-8-17 20:15
知唔知係邊?

係蝴蝶村社區中心4樓,同仁愛堂playgroup都好似,但比較細班d, 最多6個,所以好少位,幾難報

複式洋房

cheapmonster 發表於 16-8-17 20:47
係蝴蝶村社區中心4樓,同仁愛堂playgroup都好似,但比較細班d, 最多6個,所以好少位,幾難報
...

Thank you.貴嗎?咁少位,要咩資格收?

大宅

littlelittlbaby 發表於 16-8-17 23:42
Thank you.貴嗎?咁少位,要咩資格收?

好似150蚊一堂,資格係會員同報名日排隊先到先得,次次報名日都要早上7點開始排,老師好注重規矩,我覺得佢比柏麗冇咁商業化,老師係有社工資格,佢會留意小朋友行為同情緒,唔可以亂發脾氣同要聽指令,唔係得個玩字,不過老師要resign喇,唔知新果個會教成點。

複式洋房

cheapmonster 發表於 16-8-18 07:18
好似150蚊一堂,資格係會員同報名日排隊先到先得,次次報名日都要早上7點開始排,老師好注重規矩,我覺得 ...

哦。你都讀緊?咁6個一班係咪得一班咋?有無分年齡組別?定係所有group一齊?咪每個月都要排隊。唔好意思,問咁多,因想多啲過來人資料先去報。。Thank you!

大宅

littlelittlbaby 發表於 16-8-18 08:28
哦。你都讀緊?咁6個一班係咪得一班咋?有無分年齡組別?定係所有group一齊?咪每個月都要排隊。唔好意思, ...

我仔由12個月開始報,我仔就快兩歲返學就唔上喇,12-18個月一組,18-24個月一組,每次報名可以報兩個月。因為我係ftm,我都好得閒周圍同佢試其他pg,我去過港島九龍試,屯門pg既質素真係麻麻地,如果俾成200蚊就咁玩下hea下,我寧願同佢上蝴蝶村呢d,不過因為老師要俾每一個小朋友都有試玩既機會,可能真係玩既時間唔多,但小朋友要乖乖坐chair望住老師點同小朋友玩,都係叫學緊秩序,一唔乖老師會叫名,其他pg係唔會理d小朋友做咩

大宅

我記得有次最搞笑係教畫魚,畫完魚之後,老師真係拎左條生既魚叫學生摸下咩係魚,新年有羅白糕做茶點,好應節,唔似其他pg堂堂都星星餅,雖然唔係貪佢d小食,但睇得出係有考慮過小朋友食咩

複式洋房

cheapmonster 發表於 16-8-18 10:26
我記得有次最搞笑係教畫魚,畫完魚之後,老師真係拎左條生既魚叫學生摸下咩係魚,新年有羅白糕做茶點,好應 ...

ic.你小朋友幾大?真係7點要去排啦=·=

大宅

littlelittlbaby 發表於 16-8-18 11:47
ic.你小朋友幾大?真係7點要去排啦=·=

佢而家22個月喇,上左10個月,其實冇話幾點排,因為星期六班6個位,都有平日班,而6個位入面,又有2-3個位俾舊生優先報名已經hold起左,所以得返3個位,咁總之你係最早個3位就得,我老公次次都7點去,就算係舊生,都要同舊生爭最早個3個位

大宅

佢真係衰在要排隊,其他pg俾錢就上得,佢咁受歡迎唔知係因為平定真係好?我自已覺得幾好ja

複式洋房

回覆:屯門好playgroup

我囡今年升K1, 之前歲幾開始,報左蝴蝶村家福親子pg(8對親子),平日班,老師好好,好有耐性,教待人接物,唱歌玩玩具,不屬於學術那一類~

由於我平日要返工,所以婆婆帶佢返,咁我就報左仁愛堂星期日的親子班,仁愛堂嘅親子班也不著重學術的,都係唱歌、玩玩具、玩遊戲、注重大小肌肉訓練,物資則比家福豐富~

兩者收費如下:
家福平日,8對親子,12堂(3個月),全期$720左右(可能係全屯門最平的)
仁愛堂星期日,10對,10堂(3個月),全期$1280

個人偏向讀大機構嘅pg, 唔會有好多花臣,冇咁商業,小朋友都上得好開心😃

雖然話上呢兩間都唔重學術,但都識左顏色,天氣,分類,唱歌搖擺,禮貌,如何運用小手指等等~

複式洋房

Melody_Che 發表於 16-8-15 15:59
我BB就快一歲

Cpda 唔錯,老師有耐性,我仔已經上咗大半年,嚟緊會繼續上分離班

大宅

回覆樓主:

cpda係邊呀?

首頁

尾頁

跳至