跳至

首頁

尾頁

大宅

我第二胎已約咗12/12(38週)開刀, 但諗緊試唔試順產,
有冇媽咪同我一樣15/16呀?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我第一胎開刀,本來已經揀開刀,係11月26日,後來c6話陪我入產房,所以轉返順產

複式洋房

我都係第一胎開刀(因催生無效先開刀),今胎想試順產,因為我相信始終復完得比較快。

大宅

我第一胎係開刀,依胎仲諗緊順產定開刀,醫生話要o係35/6週睇bb既情況先決定喎...
我想順產係因為仲想生第三次,同埋上一次開刀之後個傷口實在太痛,好大陰影!上一次開完刀個人真係好虛,坐完月先好d.
但我有b型鏈球菌,又驚順產會感染到bb,1516!!!

大宅

原文章由 小程程 於 08-11-11 00:39 發表
我第一胎係開刀,依胎仲諗緊順產定開刀,醫生話要o係35/6週睇bb既情況先決定喎...
我想順產係因為仲想生第三次,同埋上一次開刀之後個傷口實在太痛,好大陰影!上一次開完刀個人真係好虛,坐完月先好d.
但我有b型鏈球菌,又 ...

我都係想生三個小朋友,今胎第二胎,醫生叫我試順產,但我好驚,如果生三胎都係開刀,會有什麼問題呢?

大宅

聽人講開刀只限開三次

原文章由 mcyc 於 08-11-11 14:51 發表

我都係想生三個小朋友,今胎第二胎,醫生叫我試順產,但我好驚,如果生三胎都係開刀,會有什麼問題呢?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 tammy104 於 08-11-11 16:58 發表
聽人講開刀只限開三次

唔使聽人講啦,醫生同我講到明,開刀只開三次

大宅

我今次第三胎,3次都開刀...
我問過醫生,話我想4個得唔得,佢話要睇今次開刀後,上次個傷口埋得好唔好,如果今次開刀一睇上次個傷口係好薄的話,就唔駛諗,因為再要陀bb時個傷口好易爆,如果傷口埋得ok,都可以生4個....不過佢都係叫我生埋呢個都算啦,因為始終同一個傷口開過3次都唔係咁好...
提一提大家,如果真係想生3-4個,不防第二胎試下順產,因為開咗2次刀,第三個一定要開刀,無得你諗ga.....同埋第二個b最好細粒d,易生d,咁就唔怕生唔到要再開刀......因為聽過醫生講,第一次開刀,第二個要順產的話佢只會俾4個鐘你,生唔到就要去開刀啦,因為怕痛得耐對個傷口唔好....

大宅

有冇第一胎開刀, 第二胎會試順產嘅媽咪

原文章由 yiuyiu-mum 於 08-11-12 22:20 發表
我今次第三胎,3次都開刀...
我問過醫生,話我想4個得唔得,佢話要睇今次開刀後,上次個傷口埋得好唔好,如果今次開刀一睇上次個傷口係好薄的話,就唔駛諗,因為再要陀bb時個傷口好易爆,如果傷口埋得ok,都可以生4個....不過 ...

我個醫生都係好似你咁講,但我有個親戚就話佢聽醫生咁講,所以試順產,後來要佢痛足24小時先致幫佢開刀,你話驚唔驚

大宅

嘩...真係好驚喎咁...!
不過我最擔心都係b型鏈球菌,都唔知搏唔搏好.

首頁

尾頁

跳至