自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

月牙兒♡ 發表於 16-8-17 13:55
又攞我父母嚟講,你係咪上次睇完明知我唔鍾人話我父母,你又故意挑釁呀?點解咁多嘢唔講,係都要講我父母? ...
佢返咗屋企洗米LU
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

超級特務 發表於 16-8-17 15:17
佢返咗屋企洗米LU

版主好嘢

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章

月牙兒♡ 發表於 16-8-17 15:19
版主好嘢

開心番咪好

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 mickey2013 的帖子

依家攞左隻雀唔肯比返人?希望那位取了雀的盡快交返比主人啦!

象牙宮

2024年龍年勳章

超級特務 發表於 16-8-17 15:17
佢返咗屋企洗米LU

禁止訪問…可能之前已收一叠紅牌。

子爵府

畀面勳章

回覆 Sumyeema1 的帖子

有咩問題?
問題係佢本身有主人架嘛, 講到明有主人, 佢開post都係為左搵返佢主人姐, 但就比個唔識既人接走左喎。

假設佢唔係一隻雀而係一部手機, 佢冇搵倒失物物主, 就咁送左比一個鍾意電話產品既人, 有冇問題?
假設佢唔係一隻雀而係一個小朋友, 佢冇搵倒佢家長, 就咁送左比一個鍾意變賣小朋友既拐子佬, 有冇問題?

樓主唯一錯既就係特登開post講呢個事主姐, 但大家都係希望隻雀可以搵返主人。
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

象牙宮

2024年龍年勳章

Tingche 發表於 16-8-17 15:24

有咩問題?

你攞電話、人同隻受傷嘅雀比較,我無言…

子爵府

畀面勳章

唔係比較既問題, 雀唔係人姐, 都係生命黎, 都係本身有主人架喎...點解會無言呢? 咁唔拎人唔拎電話比較囉, 你執倒隻狗, 你都會諗下佢可能有主人, 係走失左啦, 點會無啦啦送比人, 唔明雀又會有咩分別
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

象牙宮

2024年龍年勳章

有咩問題?

另外,我睇原 post, 隻雀無腳環,點搵個主人? 真心請教?

水晶宮

有咩問題?
就係因為唔係一部手機,唔係一個小孩,所以就交比其他人領養囉.
執到手機和小孩,會拎去警署報案,但執到小動物,會去警署報案嗎?
唔同既野就有唔同既處理方法嘛.
而且,隻雀無腳環架,點搵主人?點去肯定邊位係主人?點知幾時會搵到主人?果位執到隻雀既JM已講左,佢屋企有貓有BB,唔方便長養隻雀.
再講,最終隻雀既主人都已經聯絡到個領養者,佢地自己會拆掂件事架啦,唔明樓主為咩要再開post話人地囉.

子爵府

畀面勳章

咁佢依加又搵倒? 影張相放上網, 係邊區執倒, 咩外表, 至少都擺返幾日等有人認領先

象牙宮

2024年龍年勳章

Tingche 發表於 16-8-17 15:30

唔係比較既問題, 雀唔係人姐, 都係生命黎, 都係本身有主人架喎...點解會無言呢? ...

如果你係要上網上線,咁隻雀根本属於大自然,不宜做竉物添

別墅

畀面勳章

有咩問題?
同意,無奈呢度公海, 一被人 圍開 就會瘋擁而上 來去都係個D人

子爵府

方方媽媽 發表於 16-8-17 15:32
就係因為唔係一部手機,唔係一個小孩,所以就交比其他人領養囉.
執到手機和小孩,會拎去警署報案,但執到小動物 ...

子爵府

畀面勳章

回覆 微糖@wonderL 的帖子

冇錯

子爵府

微糖@wonderL 發表於 16-8-17 15:34
同意,無奈呢度公海, 一被人 圍開 就會瘋擁而上 來去都係個D人

你咁講就唔啱,大家都回得,你唔應該標籤人去製造弱者效應,講事實,我係個姊妹就唔會執隻雀,佢死咗都唔關我事,好過比人怪。隻雀由飛走開始就係走咗,搵唔搵得番係命,冇人有責任。

子爵府

Tingche 發表於 16-8-17 15:33

咁佢依加又搵倒? 影張相放上網, 係邊區執倒, 咩外表, 至少都擺返幾日等有人認領先 ...

佢冇責任幫人養幾日,又要買糧又要清潔,你唔好當老馮咁,佢唔係主人。

子爵府

畀面勳章

回覆 方方媽媽 的帖子

咁其實好唔make sense囉, 我唔當佢係小孩同手機啦, 如果係隻狗呢? 好多人都會尋狗, 萬一佢只係隻冇晶片既狗, 但原來主人遠在天邊近在眼前, 可能就係身邊jm唔見, 只差一步你就送左隻狗比人, 咁又有冇問題? 佢至少可以係上網facebook post 返幾日, 幾日都冇人應, 先再決定囉, 好多人失狗都係係facebook搵得返架啦, 憑一張相、形容外表就可以團聚。 唔明點解佢係一隻雀就可以話輕易送比人, 都係一條生命, 佢都係執返黎, 佢冇權決定花落誰家。

另外, 佢自己拆掂件事呢度我係同意既, 我同意樓主唔應該開post公審一個jm。

象牙宮

2024年龍年勳章

Tingche 發表於 16-8-17 15:33

咁佢依加又搵倒? 影張相放上網, 係邊區執倒, 咩外表, 至少都擺返幾日等有人認領先 ...

麻煩你睇下原 post, 果位 JM 已經講咗佢有難處,有貓又有 bb, 個環境對隻雀都有危險。

點解大家唔體諒下人呢?

如果你都係咁激動,又 ,恕我不再回應你。

子爵府

畀面勳章

科技發達好處就係唔見野都可以好快搵得返, 咁其實你做咩要上bk? 都係上網上線, 就算依加香港警察, 都擺哂唔同失蹤者既樣上網架啦, 為既係大家可能真係有人見倒, 就可以憑網上一張相搵倒失蹤既人。 下, 咁如果唔上網, 有機會搵唔返, 咁尋親黎做咩姐 回歸大自然把啦!

首頁

尾頁

跳至