家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問十送一紅股即係點?
如一年一次是米可以理解成有10%息?
仲有紅股=正股嗎?
如收十年咁係米即係大約double左個股分(即係完本有100股十年後最小有200股)
請問是否這樣?謝謝

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

即係每十股就送一股比你..
假設你有10000股, 咁即係送1000股比你..即你總共變左1.1萬股.
個資產價值不變, 但平均每股就平左.
紅股都係正股, 但會變成了碎股.

大宅

gloriatutor 發表於 16-8-19 11:39
即係每十股就送一股比你..
假設你有10000股, 咁即係送1000股比你..即你總共變左1.1萬股.
個資產價值不變, ...

先謝謝回答.
再想請問現有100股現價是10蚊(100x10=1000)
如假設股價每年都是一樣10蚊,每年都十送一紅股(除淨後又升反到10蚊)
咁十年後米有200股左右(200x10=2000)
咁資產米升左一倍

仲有一樣果十送一紅股如第二年係米
=110股就送11股?

非常感謝幫忙

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

十蚊三件 發表於 16-8-19 11:51
先謝謝回答.
如假設股價每年都是一樣10蚊,每年都十送一紅股(除 ...
以你咁既假設 (除淨後又上返10蚊.....), 咁係既.
但其實只係在股價隱藏了, 如果冇送股, 改派息, 個股價會比現在 ($10) 高更多更多, 只係用送股除開, 令到個股價不會大幅向上.

110股送11股 -> yes.
但一樣會做成好多碎股問題, 到賣果陣會煩d.

你可以自己上網search下d送紅股的資訊。

大宅

gloriatutor 發表於 16-8-19 12:11
以你咁既假設 (除淨後又上返10蚊.....), 咁係既.
但其實只係在股價隱藏了, 如果冇送股, 改派息, 個股價會比 ...

謝謝幫忙

用戶要求終止服務

十蚊三件 發表於 16-8-19 11:51
先謝謝回答.
如假設股價每年都是一樣10蚊,每年都十送一紅股(除 ...
係正常情况下...市值係唔會改变
當送完紅股...股價係會下跌...因股數增大咗
即係...紅股前...100股 x $10 = $1,000
派完仍係$1,000...即係 110股 x $9.1

派紅股只係心理上派送...實質股東係唔會多左錢
持股價值多左或少左錢...只係市場因這消息而令每股升或跌做成~~~

首頁

尾頁

跳至