自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

修正:如果父母在1993 年 6 月 19 日後去世,非婚生子女與婚生子女 均享有同等的遺產繼承權。

睇另一個post見到有關遺產問題,我都想提下,如無遺囑,非婚生子女係繼承唔到父親遺產,如果母親有婚生子女的話,非婚生子女亦繼承唔到母親遺產.
果D有左又結唔成婚的JM,要留意一下.唔好下下大住個肚先致話發現男人既真面目,然後分手.
做足避孕措施,唔係真係咁難.
保護自己,保障孩子呀.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁即係D有錢佬出面生咗D私生子, 呢D私生子最後都無權分遺產? 啱唔啱?

伯爵府

唔係喎,非婚生子女係有承繼權喎。
我唔肯定,之前聽聞係有的。

伯爵府

畀面勳章

cy101 發表於 16-8-22 16:16
咁即係D有錢佬出面生咗D私生子, 呢D私生子最後都無權分遺產? 啱唔啱? ...

咁有錢佬都可能會有遺囑留些比私生子女。

大宅

4、 非婚生子女
男女雙方在無有效婚姻關係情況下所生之子女,為非婚生子女。1993年6月19日或以後去世之被繼承人的非婚生子女,與其婚生子女具有同等的繼承權。被繼承人于1993年6月19日以前死亡的,其非婚生子女的繼承地位如下:
(1) 對其親生父親的遺產而言,非婚生子女不具有子女地位,不享有繼承權;
(2) 就其親生母親的遺產而言,若親生母親另有婚生子女,則非婚生子女不具有子女地位,不享有繼承權;若親生母親並無婚生子女,則非婚生子女具有子女地位,享有繼承權。

係有繼承權

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

見d法庭新聞, D私生子都會打官司爭遺產喎!

水晶宮

cy101 發表於 16-8-22 16:16
咁即係D有錢佬出面生咗D私生子, 呢D私生子最後都無權分遺產? 啱唔啱? ...
人地有遺囑架嘛.
有遺囑,要留比朋友唔留比親人,都得.

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

方方媽媽 發表於 16-8-22 16:12
睇另一個post見到有關遺產問題,我都想提下,如無遺囑,非婚生子女係繼承唔到父親遺產,如果母親有婚生子女的話 ...

非婚生子女承繼唔到生父母財產
應該係講緊一直冇一齊生活完全冇見面的情況底下吧?
(例如好似樓主咁講大左肚先同個男人分開,咁呢個男人雖然血緣上係生父,但因為法律定義上佢冇生父呢個角色)
但如果死o個個係個阿媽呢? 用返樓主講個case,大左肚分個男人分開左(冇結婚),但小朋友照生落黎自己照顧呢? 冇理由個小朋友都唔係第一承繼人ga? (假設個阿媽之後亦冇結婚)

侯爵府

方方媽媽 發表於 16-8-22 16:12
睇另一個post見到有關遺產問題,我都想提下,如無遺囑,非婚生子女係繼承唔到父親遺產,如果母親有婚生子女的話 ...
私生子一樣有, 只要有証明同死者有關係就可以.

wcpcelia    發表於 16-8-24 14:48

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:睇另一個post見到有關遺產問題,我都想提下,

原帖由 方方媽媽 於 16-08-22 發表
但係母親有出世紙 咁單親媽case咁之嘛

水晶宮

wrongmary 發表於 16-8-22 16:20
4、 非婚生子女
男女雙方在無有效婚姻關係情況下所生之子女,為非婚生子女。1993年6月19日或以後去世之被繼 ...
邊句話有承繼權?
好清楚寫住無喎!

4、 非婚生子女
男女雙方在無有效婚姻關係情況下所生之子女,為非婚生子女。1993年6月19日或以後去世之被繼承人的非婚生子女,與其婚生子女具有同等的繼承權。被繼承人于1993年6月19日以前死亡的,其非婚生子女的繼承地位如下:
(1) 對其親生父親的遺產而言,非婚生子女不具有子女地位,不享有繼承權
(2) 就其親生母親的遺產而言,若親生母親另有婚生子女,則非婚生子女不具有子女地位,不享有繼承權;若親生母親並無婚生子女,則非婚生子女具有子女地位,享有繼承權。

水晶宮

good_pig 發表於 16-8-22 16:23
但係母親有出世紙 咁單親媽case咁之嘛
出世紙只係確立親生母子/女的關係,但如果母親有婚生子女,則非婚生的那位子女,係無承繼權架.

水晶宮

katrinamama 發表於 16-8-22 16:23
私生子一樣有, 只要有証明同死者有關係就可以.
4、 非婚生子女
(1) 對其親生父親的遺產而言,非婚生子女不具有子女地位,不享有繼承權

伯爵府

即係93年6月19日開始,非婚生子女有承繼權。之前電視個法律節目都講過。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 16-8-22 16:23 但係

原帖由 方方媽媽 於 16-08-22 發表
出世紙只係確立親生母子/女的關係,但如果母親有婚生子女,則非婚生的那位子女,係無承繼權架.
...
oh

水晶宮

回覆 Debbie0331 的帖子

有架.當年梁成恩被魔警所殺.佢未婚妻遺腹子係有份架

琥珀宮

方方媽媽 發表於 16-8-22 16:22
人地有遺囑架嘛.
有遺囑,要留比朋友唔留比親人,都得.
有遺囑, 但無預留俾私生子女(可能生父C鬼咗先走出黎認), 咁佢地都無得分錢? 有DNA證明關係!

水晶宮

跳躍精靈 發表於 16-8-22 16:22
非婚生子女承繼唔到生父母財產
應該係講緊一直冇一齊生活完全冇見面的情況底下吧?
(例如好似樓主咁講大左 ...
如果個阿媽之後無結婚,非婚生子女就可以承繼阿媽的遺產.見下面藍色字:

4、 非婚生子女
(2) 就其親生母親的遺產而言,若親生母親另有婚生子女,則非婚生子女不具有子女地位,不享有繼承權若親生母親並無婚生子女,則非婚生子女具有子女地位,享有繼承權

伯爵府

熱血勳章

方方媽媽 發表於 16-8-22 16:26
4、 非婚生子女
男女雙方在無有效婚姻關係情況下所生之子女,為非婚生子女。1993年6月19日或以後去世之被 ...

1993年6月19日或以後去世之被繼承人的非婚生子女,與其婚生子女具有同等的繼承權。

水晶宮

cy101 發表於 16-8-22 16:27
有遺囑, 但無預留俾私生子女(可能生父C鬼咗先走出黎認), 咁佢地都無得分錢? 有DNA證明關係! ...
法例上面係寫明無.
所以,生左私生子就比少少錢立留份遺囑啦.否則,父、母、兄、弟、姊、妹個個都可以分,獨獨係個私生子無得分架.

首頁

尾頁

跳至