在職全職

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

各位,哩邊繼續傾呀

侯爵府

不過我好眼訓呢,你地繼續傾啦,我搵周公子傾喇

聽日再同你地傾,goodnight

伯爵府

我來報到!

侯爵府

good morning

各位,過來呢邊繼續傾啦

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咦...搬屋喎

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

天气转冷,各位妈咪要帮宝B保暖哦

伯爵府

原文章由 猪仔妈 於 08-11-9 17:37 發表

天气转冷,各位妈咪要帮宝B保暖哦

汶汶尋晚覆被, 今朝凍醒啊!
即刻執佐被袋出來, 不過佢頭先掙扎一輪先肯用被袋!

伯爵府

Hoiyau媽, agree with you! 作亞媽的會最了解自己的仔女幾時ready... (我有時驚自己主觀佐, 以為個女得or未得! )

Heiyee媽, 係呢, 如果兩間都收, 你會揀邊間~~~ 好彩呢兩間真係好唔同, 相信都唔算難揀!

酌媽, 同你一樣的感受, 我朋友今日收到yor?的錄取信(AM), 但佢都唔開心, 唔知比唔比個仔讀~~~ 佢的仔in果日, 唔出聲(因為仲未識講野), 唔聽指令做任何野, 唔打招呼, 無eye contact, 仲要走晒幾張台去攞人地in緊的玩具... 佢覺得咁都收, 感覺間kinder好兒戲! 因為yor?都算出名, 學費又貴, 唔同果d志願團體搞的kinder, 人地係有教無類, 呢間就似係見$就...

Mavis, 唔記得提你, 除佐要準備勁快熱的暖風機之外, 要準備放濕機, 因為冬天+暖風機 -->間房的濕度會好低, 好乾!

大宅

唉呀....等我仲好傻咁留左幾個msg...

大宅

Mavis, 唔記得提你, 除佐要準備勁快熱的暖風機之外, 要準備放濕機, 因為冬天+暖風機 -->間房的濕度會好低, 好乾!

--- 謝謝汶媽提醒, 我都仲未買呀, 因為逸希夏天出世, 佢又ok唔怕冷.
大家有無好牌子介紹, 等我去看定買先!

侯爵府

非常同意呀 真係無人比阿媽更了解自己仔女;不過我有時都會係主觀左d,以後酌b未ready,其實佢已經handle到架囉。

係哩,汶媽,我就係咁覺得囉,因為我明明同酌b報am class,但think就塞左酌b去pm class,好明顯就係跟本佢唔想收,但有位,咁$邊有人嫌少呢,賺多一個就一個,所以收埋酌b囉。 或者我誤會左think,但真係好難說服我唔係咁諗囉:lol: :lol: or 真係好似酌婆話齋,就係唔講野/唔識先要你教囉,識晒我就去in小學啦,in咩幼稚園jack

所以我越來越喜歡教會or有津貼o既學校,因為佢地本身有好好o既資源,老師安心教學,學生讀得開心;反之private果d就羊毛出在羊身上囉,與其我夾硬比咁多錢學費,倒不如我拎呢d$比多d其他課餘學習比酌b好過啦;而且果d名校,就算有幸比酌b入到,其他果d名人/有$子弟,個個benz+司機+賓賓湊返學放學,我日日搭taxi都c啦 ,而且d校長老師都真係好睇家底架,整整下搞到個仔自信心=0就仲大鑊,簡直係對佢日後o既成長造成莫大o既創傷呀

我記得我有個朋友話比我聽佢o既真人真事:佢地好辛苦谷左個仔入喇沙,一家滿心歡喜;點知佢有個好疏o既親戚o係喇沙做校工,話返比佢知,學校成日有人偷銀包,偷晒d$就將個銀包dum入廁所水箱,有一次揭發左其中1單係某個警司個仔做o既,d老師校長竟然話息事寧人,由得佢,唔再追究喎 咁都不特止,個警司個仔仲屈返個同學轉頭 ,雖然最終無事,但個同學就怕鬼左而退學,我朋友都有感學校老師超級白鴿眼,只注意d有家底同學,其他就闊佬懶理,佢個仔返學返得好唔開心,結果佢都唔讀

所以我家下思路清晰左,一身輕鬆晒

原文章由 jjtseung 於 08-11-9 20:50 發表
Hoiyau媽, agree with you! 作亞媽的會最了解自己的仔女幾時ready... (我有時驚自己主觀佐, 以為個女得or未得! )

Heiyee媽, 係呢, 如果兩間都收, 你會揀邊間~~~ 好彩呢兩間真係好唔同, 相信都唔算難揀!:happ ...

大宅

等我post番d留左係舊thread個d野過來先 !

大宅

我都有興趣個d vcd喎!

大宅

如果30號, 我地可能會中午遲dd, 因為個日逸希爸爸要去disney個邊跑步比賽呀!

heiyee媽或者大家22/11 or 23/11 下午會唔會都ok呀?

大宅

佳寶收左酌b都好呀, 我地最後無去in啊!
最緊要你地都覺得好同鍾意!

大宅

我地去左民生, 都覺得好快, 老師見逸希唔識答叫咩名, 幾歲同顏色, 已經無再問, 就只係問我幾句, 我咪話佢比較遲少少講野, 咁老師仲話逸希係咪講單字, 我講唔係會講詞語同3-4個字, 只係唔係成日講姐.
我估都未必得, 因為我覺得佢地收咁多人來in雖然有8班, 不過都可能無我地lu... 好在我覺得斬係來見識下, 唔諗住有d咩.

大宅

逸希去kv面試都係"底線", 唔答野, 老師又無咩野問...唔答頭兩三個問題就好似算咁, 只係再問下頭髮係邊之類, 好在都答左dd.
又問下我d野...都同heiyee媽話d一樣啦.

不過唔收逸希都無所謂啦...遲d先算!

heiyee面試表現得好好喎, 真係細b來講已經 very good!

大宅

我覺得學語言都真係看天份+環境.

hoiyau真係有d天份 + 埋hoiyau媽的耐心同愛心所以就有咁好的效果.

逸希可能係男仔又似左我語言白痴, 所以都無打算同佢學太多都係等佢大d, 我都係覺得每個小朋友各有所長, 我地做父母都要跟隨時間 + 觀察再比d自由比小朋友....就可以發展佢地的興趣同特質, 咁就大家都會叻叻又開心咁成長啦!!!

伯爵府

原文章由 mavis_chiu 於 08-11-9 23:36 發表

--- 謝謝汶媽提醒, 我都仲未買呀, 因為逸希夏天出世, 佢又ok唔怕冷.
大家有無好牌子介紹, 等我去看 ...

我果d成兩年前的貨, 呢幾日開始凍又開始乾燥, 去d電器鋪去睇下應該都有好多選擇!

伯爵府

原文章由 tupytupy 於 08-11-10 09:56 發表
所以我越來越喜歡教會or有津貼o既學校,因為佢地本身有好好o既資源,老師安心教學,學生讀得開心;反之private果d就羊毛出在羊身上囉,與其我夾硬比咁多錢學費,倒不如我拎呢d$比多d其他課餘學習比酌b好過啦;而且果d名校,就算有幸比酌b入到,其他果d名人/有$子弟,個個benz+司機+賓賓湊返學放學,我日日搭taxi都c啦

非常同意啊!

自從汶汶開始係而加呢間保護XX會度返學之後, 我都係越來越喜歡呢d志願團體or strong的教會學校! 雖然老師未必次次比到商業化的標準笑容, 校舍玩具未必好奢華... 但係老師校長用心用力, 事事做足功夫, 好有heart來對小朋友...
汶汶間學校的院長來緊1月1日退休, 足足60歲! 汶汶就岩岩滿2歲, 同日轉N1啦! 真係巧!

今朝汶汶返學, 來遠見到校舍已經猛咁話:"早晨老師!"

首頁

尾頁

跳至