夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

Danny3101 發表於 16-8-24 10:35
其實 我早前的貼 將包容 改為 尊重 意思都 無分別
因為大家都是口講一套, 要求另一套

結了婚, 好老公標淮
1) 斷朋友 : 未婚前 的老死 (男/女) 活動 全部取消
2) 斷男家家人 : 儘量減少 家庭活動
3) 工作時不能和女同事 有公事或私事的 whatapps
4) 又要搵到錢, 又要按時收工回家配老婆
5) 老公加人工時都要相對加 家用

My case

1-3 無發生過
4) 搵唔到錢, 按到時回家
5) 廿幾年無加過家用, 姐係扁值左.
6) 家務我做晒

我呢個老婆包容到又點丫

Danny3101    發表於 16-8-24 12:08

珊瑚宮

畀面勳章

lypoon 發表於 16-8-23 17:38
尊重同體諒

大宅

回覆 TiffChan 的帖子

侯爵府

ChanSiLai 發表於 16-8-23 17:35
我想問一個愛老婆的男人會做d咩行為?做家務?湊仔?揾多d錢番黎?

精神上既支持,心靈溝通,尊重及欣賞對方

公爵府

我老公如果唔洗返工就會買送煮飯, 洗衫, 修理家中的事項. 有d野壞左其實我都唔知, 佢有時間就會做.
如果佢忙, 就我煮飯........
如果佢煮飯, 我會自動去洗碗

佢約人之前會同我夾時間........因為90%佢都會同我一齊去見佢D朋友.

老公在香港得番個阿媽, 但入左老人院. 佢唔得閒時我自己都會去探, 我地有工人專照顧奶奶. 工人放假就我去....見醫生呀, 食咩藥, 買尿片, 買衫褲果D全部都係我做. 我老公見我錫佢媽, 所以好鍚我, 好尊重我.

兩個人相處, 包容同尊重都係互相的.

家庭財政係我處理, 不過我有比條數佢睇, 大家有份的.

佢唔打機, 不過佢成日都要飛, 我連佢坐飛機時入貴賓室的卡都幫佢攪埋, 因為佢掛住返工, 咩都唔知! 所以佢同時又覺得我好幫得手.

別墅

我同意係冇定論, 應該係大家都要尊重對方, 萬事有商量...

你係愛佢, 想佢開心, 就易地而處咁為佢諗, 佢會感受到的~

我同老公都有個不明文協議, 大家出門前 & 返屋企後10分鐘內唔好一輪咀講野, 尤其要對方做野 / 有怨氣既說話 (真係急事, 就冷靜地 & 簡單地交代左先, 唔好cher住一定要有結果).

等大家settle down先講, 因為呢段時間係最易出事既 (即係最易會嗌交既).

公爵府

好老公必須係,事事以你為先,重視你感受~

男爵府

ChanSiLai 發表於 16-8-23 17:35
我想問一個愛老婆的男人會做d咩行為?做家務?湊仔?揾多d錢番黎?

比老婆任發脾4唔嬲

大宅

回覆:做個靚太 的帖子

華麗的詞措我就吾講了,講啲生活上的小節,大家判斷下呢個男人愛吾愛老婆:
1 我地剛結婚時,未有小朋友,又無同父母一齊住, 老公知我吾中2煮飯,從無直接或間接地要求我煮。

2 只要他時間許可,星期一至五,幾乎每晚都系屋企樓下巴士站等我放工,然後一齊出街食飯。尤其是我懷孕期間,他直頭企系巴士個落車出口旁邊,扶我落車,幫我挽手袋(其實老公平時去街都有幫我挽手袋的)。

3 知道我大頭蝦,經常忘記帶呢樣個樣,幾乎每日早上,當我系度梳洗,執眼耳口鼻時,幫我檢查手袋有無帶漏野,如電話,紙巾⋯,間吾時,仲用佢個電話apps檢查我張八達通有無錢,如無,會用佢張有錢的同我張交換。幫我包好要帶的飯盒。

4 每個月都睇我信用卡月結帳單要繳交的數目,怕我過期都吾記得找卡數,主動幫我找,找完好企理咁將receipt同月結單訂番埋一齊。無論數目大小,從來都無問我拿番錢。

5 有時間就會陪我逛街購物,從來吾嫌悶,提醒我,如果真的見到喜歡的衫褲鞋就買,免得事後就後悔。

6 間中會由沙田去到鰂魚涌陪我食lunch.

7 我懷孕期間,會私家政府e院2邊都做定期產檢,老公幾乎每次都陪我一起去,印象中好像只有一次無去到。

8 我懷孕時,老公仲去豐澤買了個煲湯的煲番來煲湯我飲。怕我企得耐辛苦,連洗碗都主動包攬埋。當時未有日本福島大地震,日本的牛奶未受污染,又想我每日飲到最新鮮的3.6牛乳,堅持逐個星期去超市入貨。每朝每晚都將牛奶溫熱,再卑我飲。

9 平時好晹我同亞仔,照顧亞仔比我還細心,亞仔由細到大打的預防疫苗,健康院的各種檢查,亞仔平時上的興趣班,學啲乜,考小學報邊間學校,幾時報,幾時面試,老公全部自己搞掂,吾使我操心。

因為平時同亞仔去行街,好難去買衣服。好多時,老公主動接更湊亞仔,叫我自己去行街買野。

10 更難得的是老公脾氣非常好,對我屋企人各位都好好,真正做到愛屋及烏。自從亞仔出世,我媽搬來和我們一起住,老公和我媽相處融洽,比我對我媽還好。

11 某樓盤幾年前開始發售樓花,當時一起去睇一期樓花的示範單位,知道我喜歡,他偷偷去買左該樓盤一單位。直到今年我和朋友去旅行回港當日,老公去接機,回程我系車上訓著了,醒來時,老公已帶我到了一個陌生的地方,就是老公新買的屋企,我當時至知道他買左呢個單位。

⋯⋯⋯太多了,不能盡錄,講咁多,令我覺得越來越慚愧

大宅

回覆:DaiDaiBaby 的帖子

12 啱生亞仔時,番亞媽度坐月,老公無論幾忙,都堅持每日去亞媽度睇我2仔拿,幫手餵奶。

複式洋房

Danny3101 發表於 16-8-23 18:04
講就包容, 。實側談何容易
包容老公打機?
包容老公和朋友去夜街, 有男/女性?

好像好簡單!……

大宅

koko2000 發表於 16-8-24 16:44
我老公如果唔洗返工就會買送煮飯, 洗衫, 修理家中的事項. 有d野壞左其實我都唔知, 佢有時間就會做.
如果佢 ...

有你呢個老婆好幸福

大宅

回覆樓主:

花巧嘢可以唔做,但幫忙揍仔做家務是要的,家庭係2份嘅,付出當然要2份,就算有4大長老幫手,責任我係2公婆度

男爵府

熱血金章

只要一心一意愛對方和對方的家人,相信已經算係一個好丈夫吧!

男爵府

回覆 Danny3101 的帖子

你係男人?都不知女人嫁唔係問題。生完小朋友個世界圍住頭家轉。冇小朋友洗乜靠男人睇面色?ok.作為老公唔識尊重老婆,冇個小朋友我地都唔洗尊重你啦。。
又係一個失敗的男人為自己辯護既n個理由

男爵府

回覆 Danny3101 的帖子

都唔算失敗既。無能就有點

珍珠宮

王國教室勳章

包容
體諒
體貼
咩都諗對方先

翡翠宮

2018復活節勳章

顧家, 咩都爭住做, 主動要和外父外母吃飯

男爵府

想生BB熱投

回覆樓主:

好難有一套標準,唔單止係老公,作為老婆都要,夫妻之間係要互相,唔係單靠單方面!但最基本要係關心,包容,體諒,尊重!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至