心聲留言

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

早排係呢版開過post 轉左份怪工,老闆兩公婆都唔正常,係返半日的admin長工,因為返得唔開心,但始終半日既工不多,開學後女返學我又百無聊賴,不過真係令人好唔開心,我已下定決心最遲做三個月唔過probation 我一定會走

係我下定決心之後就發現原來找full time 真係容易好多,我又諗下女都8歲,自己仲後生,之前有7年無做野,近兩年係一間好大型公司入面做admin ,雖然係半日,但張reference letter 只寫post 無寫half day or part time ,對我揾工其實好有幫助,我就send 下信比agent 揾工,結果真係有架

我既方向係請工人同找份近少少既工,方法收工快返屋企陪女,最重要係女越大因為功課問題磨擦越來越大,我有時諗工人係到做晒家務煮飯我只湊女關係會唔會好d

其實我女bb時請過工人,但nb時請左個乜都唔識既返黎,好快就炒左,當時老公答應係會換工人,但點知最後佢反口,一湊就到女升小學我先返到份半日工,我老公都唔會支持同欣賞,好似日日困我在家就最好

我今次好下定決心唔做而家份垃圾工,請工人轉full time ,我連工人agent 都傾好,星期六上午我老公仲好friendly 咁贊成去請,下午再問details 佢突然好似精神分裂咁推翻自己朝早講過説話,不停話功課會差,成績會跌,我真係好嬲,我索性問,你到底想困住我到幾時,佢唔出聲,而且讀書佢從來無理女,我心諗你還可要求什麼,有付出嗎?

又叫我繼續返半日咪得,但每次學校早放、放假我就好頭痛,不停找人幫手,因為我無工人隨時可backup,每次又係我去求人,而家個幾月暑假朝朝打搞我爸媽,佢自己完全無付出,我話呢份工我一定唔會長做,佢就叫我咁索性唔好做,夠膽死叫我cut 女學緊興趣班,我寧願自己唔食都唔會cut 啦,大佬呀,你估比好多我,又5餅2魚咩

而家佢一日未拎税單出黎,我都企左係到

男人,點解咁自私,我其實仲好後生

象牙宮

Mimmy 發表於 16-8-24 06:49
早排係呢版開過post 轉左份怪工,老闆兩公婆都唔正常,係返半日的admin長工,因為返得唔開心,但始終半日既 ...

好後生, 該爭取, 搵多几耐就几耐。

當然學校早放、放假, 要靠父母。事前要和父母說。 經濟上支援父母。

要不就半日工, 未必要文職。
我跳舞D朋友, 返半日就是為了多時間令自己參加多D活動。(當然佢地不是18.22了)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

引用:Quote:Mimmy+發表於+16-8-24+06:49+早排係

原帖由 333s 於 16-08-24 發表
好後生, 該爭取, 搵多几耐就几耐。

當然學校早放、放假, 要靠父母。事前要和父母說。 經濟上支援父母。 ...
多謝你支持

朋友都絕大部分支持我,連初時反對既媽媽都叫我轉全職,大家都問咁後生做乜唔返工,我好想轉全職揾多d,比女生活更好,兩老終會退休,都要負擔下洗費,出黎做返全職只是時間表問題,我角度既然遲早要解決,何不而家就去做

男人,為何咁自私

象牙宮

Mimmy 發表於 16-8-24 07:35
多謝你支持
朋友都絕大部分支持我,連初時反對既媽媽都叫我轉全職,大家都問咁後生做乜唔返工,我好想轉全 ...

你好識念。 人會老嘛。

好多年輕的... 理想生活是唔使做。(現实可能性低) 父母是李+X, 佢地都工作。

曾年輕, 辛苦D, 儲多D, 對自己好D。 儲錢為自己未來。

別理C6, 好多男性唔識想長遠的... 唔多識安排。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

畀面勳章

女都咁大,都要放下手佢自己承擔讀書責任,你只要在旁指點吓,至於你C6,可能仲想掌握屋企大權,所以唔想你出去搵錢,不過你要知道,依家啲工都係大壓力同長工時,到時你都要兩邊兼顧,可能好辛苦,所以要有心理準備﹗

男爵府

若果經濟冇危機,當然是媽媽照顧女兒最適合 !

老公出發點,都係想女兒有你照顧下,健康成長,讀書進步,
況且小孩初期成長及人格教育很重要,辛苦是值得。

希望少埋怨老公什麼不理, 家庭之柱,日日上班,要是理也沒法理,
只好交給信任的媽媽分擔,每個人的崗位,都有其存在功用及重要;
這就是互助合作去經營一個家。
之所以一直流傳下來的"男主外,女主內" 就是這個道理。

不過,凡事無絕對,教育及生活模式亦跟隨時代略為有變,
有很多職業女性不願做全職主婦,感覺大材小用,荒廢渡日;
亦有大部分兩者可兼顧,愛家愛工,在乎自己心態如何看待。

其實,職業女性和主婦都有其價值觀,
支持回歸社會,支持投入喜愛的工作,也支持主婦默默的貢獻。 

只要女兒學業沒受影響, 家庭一切安排妥妥當當,丈夫是沒有藉口投訴了。
難能可貴的,樓主擁有一份進取積極心 ! 加油 !

珍珠宮

引用:若果經濟冇危機,當然是媽媽照顧女兒最適合+

原帖由 cedarcone 於 16-08-24 發表

多謝你可以多方面去分析,但我老公根本聽唔入耳

女兒漸大,因為功課問題我倆成日都不愉快,我好討厭這個局面,而且倚賴性太強

父母待我好好,這些年因為我無收入都無比家用,佢地仲有返工,但總會老有退休一日,我總不能將供養父母責任推晒比我哥。我老公如何去養佢屋企人我無過問,但我父母總需要我出一分力去養,難道我可以唔理佢地,講唔通呀

子爵府

Mimmy 發表於 16-8-24 18:19
多謝你可以多方面去分析,但我老公根本聽唔入耳

女兒漸大,因為功課問題我倆成日都不愉快,我好討厭這個局 ...

支持你,咪理佢禁多,做翻自己

男爵府

回覆:返工都唔得

我支持你,个C6只會顧自己自私自利,所以十年前我出錢出力出計都要掉左佢,這十幾年身心安樂自由自在,做女人要好好為自己安排打算,男子算把啦!

珍珠宮

引用:我支持你,个C6只會顧自己自私自利,所以十

原帖由 tommy715 於 16-08-25 發表
我支持你,个C6只會顧自己自私自利,所以十年前我出錢出力出計都要掉左佢,這十幾年身心安樂自由自在,做女 ...
我還有夢想嘛,多謝支持

8年來無認真send cv見工,雖然暫未可全職返工,但昨日收到三份約見,其中一間係以前做開都比較大規模既公司,雖然人地唔係話請我,但有得見證明自己仲有market ,我會努力為爭取

子爵府

引用:若果經濟冇危機,當然是媽媽照顧女兒最適合

原帖由 cedarcone 於 16-08-24 發表

同意,我覺得只係兩套價值觀,兩種選擇而已,無話應該要點,邊套好啲,一家人協調到就好。

人生來性格也不一,有啲人最怕就係家務湊仔,你叫佢全日待家,佢簡直覺得辛苦到想死(往往係情緒上,唔單係實際多唔多野做),你叫佢記住幾點湊放學,跟手買餸諗今晚煮乜餸,趕幾點要開到飯,已覺好大壓力,跟住又會做到燥,辛苦過佢返工做野管住下屬。但相反有啲人生來就唔善於職場打滾,樂於打理頭家,做家務煮飯快手快腳難唔到,冇左返工壓力好寫意。

男人亦係不一,有啲不知幾想女人做野,因為佢地都憂心自己工作(即使表面幾穩都好,咁我都同意而家世代好難講,公司真係會同你分手的),唔係靠自己撐哂。咁有啲又覺得自己應付到經濟,寧願屋企有人全職打點,不用假手工人,最好就放工有住家飯食,家頭細務唔駛煩到佢(咁返得全職分分鐘要ot又唔奇,咁做得辛苦屋企照顧唔到咁足都好難免)。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+cedarcone+於+16-08-24+發表

原帖由 katejune 於 16-08-25 發表
同意,我覺得只係兩套價值觀,兩種選擇而已,無話應該要點,邊套好啲,一家人協調到就好。

人生來性格也不一,有 ...
就係囉,我朋友中不論男女都中意老婆返工或者老公希望佢地繼續返工,我而家去玩嗎?我係一件陳列品放係屋企?

每人有自己一套,但不能強制別人做自己一套

侯爵府

我c6對我返工與否冇乜大意見,當然我肯FTM 佢放心啲。問題反而係個仔厭我煩,又抗拒我課業上同佢温習,心灰意冷。就算請工人,c6都係乜都唔理,我都怕湊工人,大都踢一步旭一旭,真係好嘥時間,但係阿仔又唔大唔細九歲,放學自己我又唔放心,而家正係兩難。
樓主其實唔使咁嬲,你先生有權表達佢嘅意願,只要佢最後專重你的選擇,大家也有共識嘅。

首頁

尾頁

跳至