自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

有時好感慨,升職與能力未必有直接關係,有些人很有才幹,但就際遇問題,一直做同一職級;有些人明明只說不做,卻步步高升。時也命也。

wcpcelia    發表於 16-8-26 10:03
good_pig    發表於 16-8-25 00:53

子爵府

可能佢做左你唔知姐 , 你睇到既未必係全部 , 有 d 真正叻既人唔會0係你面前做 ....

男爵府

回覆樓主:

天時地利人和都好重要
上司賞識又可加速上位
machuchu

珍珠宮

回覆:升職

能幹是一隻牛 死做 做死

zjz    發表於 16-8-25 08:58

近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

大宅

lovebbb 發表於 16-8-24 22:43
有時好感慨,升職與能力未必有直接關係,有些人很有才幹,但就際遇問題,一直做同一職級;有些人明明只說不 ...

我明白呀

大宅

回覆樓主:

好認同樓主說法
敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明
我家有2個珞豬豬,晉珞&珞怡

水晶宮

有時好感慨,升職與能力未必有直接關係,有些人很有才幹,但就際遇問題,一直做同一職級;有些人明明只說不 ...
Agree !非常感慨
自由太多會令世人失去平衡

公爵府

好媽媽勳章

我前公司,有個90後o靚妹(大學畢業後第一份工),做咗年半就火箭咁快升PM位(公司d PM全部至少3x歲)

p.s.佢出名做野唔得,又hea爆,但日日低胸迷你裙

侯爵府

你覺得佢好有才幹,可能是在同事角度,但佢嘅做法未必係對公司最有利,或者事事都唔知老闆心意,咁點比佢管嘢。得把口,咁如果佢講嘅嘢其他人諗唔到但又workable, 對老闆嚟講好過要10對手。之前真係有老闆講,我要你個腦,唔係要多雙手!我覺得,長期唔升嘅人佢一定有佢嘅問題,只係果啲問題喺你位置係唔覺或者唔知,呢種人我見得多。你覺得唔叻又係咁升,間唔中有啲江湖術士真係咁呃到兩級返嚟,但好快露底,做唔長。但如果喺間公司好耐,咁我相信佢係做咗啲你地好多人做唔到嘅嘢,未必係好多,好often嘅嘢,但總之得佢搞得掂啦。或者人地最大優點,咪就係做咗唔周圍講囉

侯爵府

黑白豬 發表於 16-8-24 23:29
我前公司,有個90後o靚妹(大學畢業後第一份工),做咗年半就火箭咁快升PM位(公司d PM全部至少3x歲)

p.s ...

咁呢啲佢賣第樣,無得講啦,人地要1腿張開,都唔係無做嘢架

侯爵府

mvshop8888 發表於 16-8-24 22:51
能幹是一隻牛 死做 做死

我以前識個同事,好乖好勤力,但level只係你落order佢做嘢,你講一句佢做一樣,你講10句佢做10樣,唔講就會企咗喺度等你指示。而且能叫佢做嘢嘅唔止佢阿姐,任何其他team同事叫佢做都做,叫佢改張單嘅物料佢就改,但佢又唔理張單都已經返晒料做緊,點解可以改呢?個客話幾時交貨要點改嘢佢就yes,yes,但其實係mission impossible, 咁呢啲唔會截人嘢嘅咪就係勤快helpful好同事囉。但企返公司角度,你手唔停不過做啲嘢對公司無益,甚至唔該做,亦睇唔到你能勝任高一級嘅工作,咁點升你呢?

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我公司有個水吧副主任,吹噓到好有經驗
但多士唔沾蛋漿生炸,拉麵出品無麵,1排方包1半有查1半漏查,焗爐唔識教度數,
三文治飛邊飛淨1條邊,出品求其賣相差,至叻搵游水位做,依然生存到,因為公司缺人無辦法,唯有比佢繼續呃飯食
p.s 以上果位奇葩係一入職就做副主任,廚房同事無不O嘴

珍珠宮

華美 發表於 16-8-25 02:06
你覺得佢好有才幹,可能是在同事角度,但佢嘅做法未必係對公司最有利,或者事事都唔知老闆心意,咁點比佢 ...

剛好相反,係未升的提出好多好意見並執行,但機制未可以升。而升左既,做野亂七八糟。只有講天時地利人和

侯爵府

lovebbb 發表於 16-8-25 06:55
剛好相反,係未升的提出好多好意見並執行,但機制未可以升。而升左既,做野亂七八糟。只有講天時地利人和
...

如果係咁,你唔駛替佢擔心,堅叻人總會升,唔升,實走,世界無免費午餐,亦無廉價勞工。

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

牛一般咁做未必會升。
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

未必關工作能力事。唔同老闆唔同標準。有d會為下屬打算,有d死都唔升費事你分薄佢果份。
我老闆岩岩都同我8,話傾員工年尾分數鬧大交咁滯。有d廢嘅,連客都出聲話唔駛佢跟,但佢老闆覺得佢好掂要俾1,其他老闆緊係嘈啦,話佢有1我點同其他人交代。
有d掂嘅,a 想升,bcd起晒鋼話唔合理(但佢地連個同事咩樣都未知)

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 16-8-25 07:46
未必關工作能力事。唔同老闆唔同標準。有d會為下屬打算,有d死都唔升費事你分薄佢果份。
我老闆岩岩都同我8 ...

對,就是這樣。

子爵府

好媽媽勳章

引用:未必關工作能力事。唔同老闆唔同標準。有d

原帖由 Charlotte_mom 於 16-08-25 發表
我老闆岩岩都同我8 ...
認同唔同老闆唔同標準。我老闆只要你有年資就有職升,但隔離部門個老闆就講明無証書就唔升,即話你唔進修就一世做死呢個位。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

際遇係咁,冇咩好感慨既。有份工又餓唔死既,默默耕耘總有機會出頭,最多比別人遲少少啫。

我唔太介意際遇比人差,各有前因莫善人。

伯爵府

回覆樓主:

以前份工,有個年少我一年的升左職,我冇眼紅佢,可能佢真係能力高啲。
後來佢經常病假,工作壓力大,以致身體差左?懷孕時要請幾個月病假,一返工又病假,產假未到又開始病假直至生完後都未返得工。我地就做到死。
之後佢兩次懷孕,都要放長病假,最後都保唔住。這是否時也命也?
後來我都轉左工,升職加人工。轉工後便懷了第二胎,我已很感恩!一切銘銘中也註定!

首頁

尾頁

跳至