母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我bb剛剛四個月零幾日, 全人奶..
早幾日去磅重有18磅8安, health visitor問我餵成點..
我就話佢知夜晚起10次身食奶..
佢叫我俾佢食固體,會訓得好d..
但係會唔會太早??

大宅

4個月唔適合食固體wor,你個什麼advisor ?
如問題係夜晚成日醒會唔會係佢食幻唔正經食得少所以成日唔飽要食 ? 係咁要令佢臨訓前正經食飽飽先訓lor!
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

珍珠宮

BK Milk勳章

起10次? 好多咁呢...

男爵府

原文章由 siujanjan 於 08-11-14 16:08 發表
起10次? 好多咁呢...

yes, a bit more.........I guess the baby is not full.......will you consider to add some milk powder.

However, don't give any solid food yet, it is too early.

珍珠宮

BK Milk勳章

原文章由 mamay 於 08-11-14 16:28 發表

yes, a bit more.........I guess the baby is not full.......will you consider to add some milk powder.

However, don't give any solid food yet, it is too early.

不過我媽咪話4個月都可以比d米糊, 一日一餐咁

大宅

原文章由 Jojolaw99 於 08-11-14 14:04 發表
4個月唔適合食固體wor,你個什麼advisor ?
如問題係夜晚成日醒會唔會係佢食幻唔正經食得少所以成日唔飽要食 ? 係咁要令佢臨訓前正經食飽飽先訓lor!

我住o係英國, 佢係lee度睇晒成區小朋友.. 佢話我個仔夠重黎食米糊, 話食左糊仔會飽D, 訓得好D..
佢晚晚都要啜住訓, 有陣時仲會飽到嘔, 不過都重要食...

大宅

佢唔食奶樽架...
同埋我自己都唔想佢食奶粉....

大宅

原文章由 siujanjan 於 08-11-14 19:01 發表

不過我媽咪話4個月都可以比d米糊, 一日一餐咁

咁你有無俾你Bb食?? 有無不良後果??
我都係驚唔好, 所以1516, 唔知俾唔俾好呀...

男爵府

我就覺得4個月腸胃都未夠成熟去消化固體
我媽就話bb肯食, 咩都可以比tim, 不過我會睇食左對bb有冇益..

子爵府

如果bb條頸未夠力,又坐唔到直.比固體食物佢都未識吞啦,好易梗親架,等多1,2個月先啦,辛苦多陣唔怕,佢都成18lbs,好好呀重得
未經本人許可, 不得轉載

大宅

No no no. The digestive system of the BB is not ready for solid food. There is noneed to hurry to give solid food. Also, the rice cereal hv less nutrition than the breast milk, if BB eats that, he will skip onemeal with good nutrition but replaced with less nutrition meal.
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

珍珠宮

BK Milk勳章

原文章由 yanyanyan888 於 08-11-14 20:02 發表

咁你有無俾你Bb食?? 有無不良後果??
我都係驚唔好, 所以1516, 唔知俾唔俾好呀...

我b未夠大呀, 到時問0下醫生姑娘0既意見先咯

子爵府

既然唔係唔夠飽,咁就更加唔駛比d飽肚糊仔佢食啦!你個advisor既意見,好似唔係好針對到個問題!
bb4個月,仲要1晚起身食10次?我諗係未建立好良好習慣問題.4個月都好大啦,可以train佢比較定時咁食啦!由其半夜,再係咁,佢瞓得唔好,會影響生長架,另外,遲d出牙仔,分咁多餐食,好容易蛀牙!
會唔會係佢食食吓瞓左?試下整醒佢,一餐食多d耐d,隔耐d先食下一餐!有時佢半夜醒左,唔一定係肚餓架,可能只係扎一扎醒左,安撫一下等佢瞓返,或者比啖水佢,唔比奶佢!又或者日頭玩得攰d,佢就瞓得好d,唔駛起咁多次身食奶囉!
我都唔知你bb既實際情況,你自己留意吓,從其他地方解決問題,而唔好咁急比糊仔佢呀!

世衛都建議6個月bb先食固體!唔好以為4個月同6個月差好少,對bb嚟講,1個月已經差好遠!我初初都係5個半月比bb食几啖糊仔,希望慢慢引入,等佢6個月正式食一餐糊仔!但bb食咗几日就肚疴,結果要停食,到6個月多d,再比佢試,先ok咋!個個bb體質唔同,有dbb4個月食都ok,但如果返轉頭,我一定會滿6個月先比我個bb試米糊!無謂攪壞bb腸胃同免疫系統啦!

原文章由 yanyanyan888 於 08-11-14 19:59 發表

我住o係英國, 佢係lee度睇晒成區小朋友.. 佢話我個仔夠重黎食米糊, 話食左糊仔會飽D, 訓得好D..
佢晚晚都要啜住訓, 有陣時仲會飽到嘔, 不過都重要食... ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊