跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

回覆 #15 giveupaguy 的文章

我都有幫阿囡報讀靈糧, 我 1/11 interview, 你地o甘快知結果既? 唔係12月中先公佈咩? 佢封信係o甘寫喎? o甘我個囡係咪唔收呢?

大宅

醒目開學勳章

原文章由 ShinTung820 於 08-11-23 23:53 發表
我都有幫阿囡報讀靈糧, 我 1/11 interview, 你地o甘快知結果既? 唔係12月中先公佈咩? 佢封信係o甘寫喎? o甘我個囡係咪唔收呢?

第一輪取錄於11/15已完成
你可以上學校網.用interview信上的約見number(login)+出世紙number (pw) check的~

大宅

醒目開學勳章

原文章由 hellokm 於 08-11-21 21:58 發表
靈糧要做功課
每日兩版字, 一版學校做一版屋企做

靈糧的小朋友的閱讀同認字能力高, 你在放學時間在門口附近企下,會有學生主動讀書你聽,因為呢個都係佢地的功課 ...

呢個也可說是最吸引我因素之一
此學校培訓小朋友的主動及閱讀能力真的很出眾!

珍珠宮

原文章由 imchristy 於 08-11-21 23:22 發表

thanks for your info.
想問一下是k3開始嗎?

其實除左interview個次,我都參觀過學校兩次,
都有刻意o係附近留意學生是怎麼樣的,
我見過佢地會拿住本notebook邀請其他家長聽他讀,
我都好欣賞學校用呢d咁特別的方式教 ...

讀書個part係由k1開始
寫字就會由k2接近上學期尾(12月)才開始寫, 由淺入深

大宅

醒目開學勳章

原文章由 phibow 於 08-11-24 09:38 發表

讀書個part係由k1開始
寫字就會由k2接近上學期尾(12月)才開始寫, 由淺入深

之前你說已交留位費.你決定左細囡都選呢間?
其實以學校教學方針. 抄寫/學術上可能係比其他幼稚園少/淺
但培養小朋友的主動性足以令他們多看書籍.吸收課本以外的智識. 其實都唔係淺.只是跟傳統學校不同. 可以唔可以咁理解?

又想多問一點
學校係唔係幾多"家長參與日" (好似什麼project/什麼活動日...etc)?

珍珠宮

原文章由 giveupaguy 於 08-11-24 14:00 發表

之前你說已交留位費.你決定左細囡都選呢間?===>係丫, 因為家姐都係度讀, 2個讀同一個學校會易於安排日常生活
其實以學校教學方針. 抄寫/學術上可能係比其他幼稚園少/淺
但培養小朋友的主動性足以令他們多看書籍.吸收課本以外的智識. 其實都唔係淺.只是跟傳統學校不同. 可以唔可以咁理解?====>都可以咁理解, 不過學術上佢都唔係太淺, 只不過k1, k2冇功課去反應小朋友識左幾多野, 我睇k3 d作品, 功課上寫ga字都唔淺, 英文已經係寫短句, 佢地英文係以phonics去教, 靈糧最好一樣野係真係會聽家長議見去改善, 就好似有家長反應普通話堂一個星期得一堂太少, 今年就加到2堂
又想多問一點
學校係唔係幾多"家長參與日" (好似什麼project/什麼活動日...etc)?===>家長參日活動日子都算多, 家長日有3次, 觀課日1次, 有部分活要家長参與都會盡可能安排星期六進行, 另外有d活動係唔需要家長參加, 如果有時間可以報名參加做義工, 仲有係親子功課lor

大宅

醒目開學勳章

原文章由 phibow 於 08-11-24 15:14 發表
原文章由 giveupaguy 於 08-11-24 14:00 發表

之前你說已交留位費.你決定左細囡都選呢間?===>係丫, 因為家姐都係度讀, 2個讀同一個學校會易於安排日常生活
...

好多謝你詳細的分享~
我相信會有所決定
其實自己心儀靈糧. 從留意搵學校開始已經好喜歡此校的open政策~ 只是長輩有另一番見解. 長輩說她朋友的仔女唔識執筆寫字.又有好多功課留待家長跟小朋友做~ 可能說的就是親子功課. 其實自己唔太喜歡一些只著重抄及寫的方法. 而靈糧呢方面也是我所喜歡的. 不過我全職mama. 要參加親子活動都只可星期六的.如果閑日的.我看看有無假先可以了

原來而家加多一課普通話? (之前一星期一課真係太少..嘻~)
那麼英語導師是否保持一星期一堂.每堂20分鐘?

珍珠宮

原文章由 giveupaguy 於 08-11-24 15:29 發表

好多謝你詳細的分享~
我相信會有所決定
其實自己心儀靈糧. 從留意搵學校開始已經好喜歡此校的open政策~ 只是長輩有另一番見解. 長輩說她朋友的仔女唔識執筆寫字.又有好多功課留待家長跟小朋友做~ 可能說的就是親子功課. 其實自己唔太喜歡一些只著重抄及寫的方法. 而靈糧呢方面也是我所喜歡的. 不過我全職mama. 要參加親子活動都只可星期六的.如果閑日的.我看看有無假先可以了

原來而家加多一課普通話? (之前一星期一課真係太少..嘻~)
那麼英語導師是否保持一星期一堂.每堂20分鐘?

唔識執筆寫字.....K1就好可能會, K2, K3一定識, 唔駛擔心, 同埋佢地都幾著重執筆姿勢
佢地真係幾多親子功課: 閱讀報告, 請聽我讀, 一D手工藝咁
放心啦, 如必定要家長參加都會安排係星期六, 係觀課唔可以

K1有幾多堂通著話同英文, 我就唔記得啦, K2就2堂普通話, 2堂英文

大宅

醒目開學勳章

原文章由 phibow 於 08-11-24 16:05 發表

唔識執筆寫字.....K1就好可能會, K2, K3一定識, 唔駛擔心, 同埋佢地都幾著重執筆姿勢
佢地真係幾多親子功課: 閱讀報告, 請聽我讀, 一D手工藝咁
放心啦, 如必定要家長參加都會安排係星期六, 係觀課唔可以

K1有幾多 ...

看來有機會跟你做學姊弟~多謝你詳細分析及分享~ 你大囡p1 有結果未呀?

珍珠宮

原文章由 giveupaguy 於 08-11-24 16:24 發表

看來有機會跟你做學姊弟~多謝你詳細分析及分享~ 你大囡p1 有結果未呀?

唔知會唔會同我細女同班呢
大女K2咋, 下年先到我緊張

大宅

醒目開學勳章

原文章由 phibow 於 08-11-24 16:36 發表

唔知會唔會同我細女同班呢
大女K2咋, 下年先到我緊張

唔係k2開始選學校? 我一直以為k2選.而家就係首輪公怖派位~哈...我真係一舊雲 ~ 那麼你仲有一年輕鬆~

珍珠宮

原文章由 giveupaguy 於 08-11-24 16:39 發表

唔係k2開始選學校? 我一直以為k2選.而家就係首輪公怖派位~哈...我真係一舊雲 ~ 那麼你仲有一年輕鬆~

K3一開學冇耐就要揀小學啦
我家下都睇緊小學資料, 仲心大心細中

大宅

醒目開學勳章

原文章由 phibow 於 08-11-24 17:16 發表

K3一開學冇耐就要揀小學啦
我家下都睇緊小學資料, 仲心大心細中

馬鞍山及沙田都有好多出名小學
果時同友人傾開. 推介呂明才.沙官.沙田循道衛理
不過以上全是幾傳統小學.照計就唔太岩我~

大宅

如果你住馬鞍山,呂明才.沙官沙田循道衛理只是誇區小學,唔易比你抽

大宅

原文章由 giveupaguy 於 08-11-24 16:39 發表

學校or家教會每年都會預備一些小學比你參觀
一定要去
好似買樓咁
你唔自己睇過問過價.係唔會知你想要什麼樓
k1就可以去睇!!

大宅

要參加親子活動都只可星期六的.如果閑日的.我看看有無假先可以了

校內好多活動需要家長義工幫手(如大形校內活動or外出參觀),盡量抽時間去一次一年,去完會好開心ga!!!
k1觀課日定叫與同共樂一定要去,否則個個小朋友都有爸媽培玩,個個小朋友冇好慘ga, 雖然會有spare的老師一起但係唔係爸爸媽媽就唔係爸爸媽媽lor

珍珠宮

原文章由 giveupaguy 於 08-11-24 17:21 發表

馬鞍山及沙田都有好多出名小學
果時同友人傾開. 推介呂明才.沙官.沙田循道衛理
不過以上全是幾傳統小學.照計就唔太岩我~

呢3間係好出名, 不過相對競爭都好大, 我應該唔會考啦

珍珠宮

原文章由 hellokm 於 08-11-25 01:07 發表
如果你住馬鞍山,呂明才.沙官沙田循道衛理只是誇區小學,唔易比你抽

你囡囡第一輪結果點丫

大宅

醒目開學勳章

原文章由 phibow 於 08-11-25 09:45 發表

呢3間係好出名, 不過相對競爭都好大, 我應該唔會考啦

考小學都要搵岩自己小朋友性格的. 我都唔會因此而考以上3間~
請問你知唔知在頌安村有什麼車可去到海柏花園/新港城?

珍珠宮

原文章由 giveupaguy 於 08-11-25 10:40 發表

考小學都要搵岩自己小朋友性格的. 我都唔會因此而考以上3間~
請問你知唔知在頌安村有什麼車可去到海柏花園/新港城?

揀小學比揀幼稚園更加難, 真係要小心去揀

頌安去海柏個頭好近, 我通常行過去
如果真係要搭車, 可以係陳元喜小學對出巴士站搭286m, 87k, 仲有架小巴, 不過我唔記得幾多號

首頁
12345...6

尾頁

跳至