自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友15個月,想等佢行穩啲就去下旅行,你地幾歲第一次帶BB去旅行呢?佢地會唔會咩不適反應?同埋需要準備咩上機較好?謝謝!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我女未夠兩歲時由香港去英國,因為坐凌晨機,好乖,瞓左大半程,完全無問題

帶多套衫,以防整濕/污漕左可以換,我會帶哂阿女平時跟身瞓覺既物件,例如玩具毛巾之類,仲會帶佢鍾意食既餅仔

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我三十歲第一次帶bb 旅行。

入番正題,d 仔女滿月左右就去旅行,自駕遊。如果指搭飛機,細女三個月就坐長途機。

個人經驗係搭長途機的話,揀夜機,同埋唔好刻意要攪到小朋友唔訓晏覺要好攰至上機,因為年紀越細,扭眼訓時越麻煩。

其他注意地下可以上網search, 好多資料。

別墅

10個月坐12個小時
重點要準備充足,同兒科醫生check清楚身體狀況,安排需要藥物。如果小朋友因為氣壓不舒服,可以比什麼藥舒緩。
另外準備足夠食物、玩具幫助起飛、降落時分散注意力。
如果長途機,為小朋友買張有座位嘅機票,不要省錢,讓他/她舒舒服服休息。
自己多帶1、2件小朋友的衣服,大人自己的t-shirt,好多時用得上。

伯爵府

回覆樓主:

我仔10個月大飛美國,好彩坐夜機,11個鐘機,瞓足10個鐘。帶定衣物,污糟有得換,要準備落機衣服,怕當地天氣太冷/太熱。帶D平安藥上機,怕係機上唔舒服。仲有奶粉,冷熱水,平時食嘅餅仔,玩具等等

水晶宮

飛機上聽到年幼小朋友大喊,多數係landing前飛機急降,耳膜受壓唔舒服。不過去,有時大人自己都會唔舒服,呢個無辦法,飲水、張大口亦好難舒緩。

複式洋房

回覆樓主:

訓左大半程,放心

wcpcelia    發表於 16-8-29 09:13

男爵府

我仔兩歲開始有去旅行,三歲時開始抗拒,因為升降時耳仔好痛,我會準備定零食,食野分散注意力。

水晶宮

Shadowbk 發表於 16-8-29 01:44
小朋友15個月,想等佢行穩啲就去下旅行,你地幾歲第一次帶BB去旅行呢?佢地會唔會咩不適反應?同埋需要準備 ...

我大仔搭兩次飛機都冇事,起飛同降落叫佢食糖或飲水,細女第一次搭時,起飛時佢瞓咗,降落時清醒但唔肯飲水或食糖,所以耳仔不適,喊爆

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Jane1983 發表於 16-8-29 07:27
飛機上聽到年幼小朋友大喊,多數係landing前飛機急降,耳膜受壓唔舒服。不過去,有時大人自己都會唔舒服, ...

我女純粹係扭眼訓,同耳仔痛無關
(失禮到暈,人人訓覺,我女勁扭)

水晶宮

回覆 Charlotte_mom 的帖子

大d就好d,始終小朋友總有d野會扭吓ga

伯爵府

回覆樓主:

全無問題,大既瞓足全程,細既食足全程

大宅

回覆:請問你地小朋友坐飛機反應

我大仔3歲幾,細仔16個月,今個暑假一齊去旅行,去程降落時大仔話媽咪我耳仔痛,但係無扭計,細仔喊到跳曬舞咁滯
回程,大仔都係話耳仔痛,細仔食住奶,反而無事,還好開心

伯爵府

--
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

珍珠宮

回覆樓主:

2歲,我以為佢會好驚同喊,點知起飛時佢話好好玩。

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

2歲, 來回程都好好咁由上機訓到落機
選D 中午佢午睡既時間
一早的佢起身, 跟住上機即訓

珍珠宮

仔 2 歲半,第一次搭飛機咩事都無。初時都驚佢耳仔會唔舒服,但佢淨係掛住睇街,擒上擒落,搭過咁多次飛機都無 complain 過耳仔痛。但本身我仔係好唔怕痛o既人

大宅

回覆:請問你地小朋友坐飛機反應

記得帶多幾套衫
我小朋友次次拾飛機都濕片濕埋褲
可能氣壓問題/飲太多果汁

另外比定糖佢食 減少升降時的不適
搭飛機前要同佢briefing

大宅

其實覺得帶1yr以下bb坐長途機的父母幾自私亦無謂..
一來bb咁細根本唔識欣賞任何風景
二來長途機十幾個鐘喊足6,7個鐘對其他乘客真係非常滋擾
我張機票7,8千蚊,如果成程bb喊其實對我唔fair..因為我買既錢應該包個環境..
應該整個靜音室比d 喊既bb

男爵府

只有睡

首頁

尾頁

跳至