跳至

首頁

尾頁

大宅

bb吃奶時間很亂,可以用什麼方法訓練他,請大家分享一下!謝謝!!

別墅

恨心D,除左正常飲奶時間外,bb喊都唔好再俾佢飲,等bb知道唔係喊就有奶飲,可能之前俾左個錯誤信息俾bb,佢喊下扭下就有奶飲,慢慢將D時調節返好,要肯定bb正常個餐係夠飽喎

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

你恨心d..又時佢喊唔係一定飲奶架,,
可能係其他野,,,你留意下佢...

珍珠宮

BK Milk勳章

我都試緊, 訓練阿b三個鐘食一次, 早0左餓就抱到夠鐘先比食, 不過個份量就要佢係飽得到咁耐先得

複式洋房

我個女上星期開始已經4hrs一餐,每次5.5-6安 起初轉4hrs時都係好似其他Mama咁講,喊或扭計都唔俾佢飲住,而家佢自己慣左每4hrs左右就叫飲奶囉

別墅

請問食人奶b係咪都係咁用較番個食奶時間呀? 我阿b都仲係食得好密...只係半夜同埋下晝可以隔疏d~~ 唔知係咪食得多, 所以佢呢家個半月就已經好重咁哩~~

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

我覺得無得訓練WOR, bb呢個時間係最需要滿足, 除非你完全掌握bb喊o既原因, 同埋個bb係非常合作, 媽媽係可以控制佢飲奶時間, 否則我個人唔係好贊成初生bb要被"訓練"...

[ 本文章最後由 wynnehung 於 08-11-12 22:43 編輯 ]

男爵府

原文章由 Deneve 於 08-11-11 21:53 發表
請問食人奶b係咪都係咁用較番個食奶時間呀? 我阿b都仲係食得好密...只係半夜同埋下晝可以隔疏d~~ 唔知係咪食得多, 所以佢呢家個半月就已經好重咁哩~~ ...

我冇同細佬set 時間的, 不過依家唔會一喊就比佢食lor, 多數喊時都係比爸爸或者工人抱下佢先, 如果ok, 即唔餓啦, 如果點都唔得先同佢食, 一般佢都可以3個鐘以上先再食, 但夜晚9點-12點呢段時間佢會食得特別狼, 大約食埋12點o個次佢就可以訓到第朝7,8點先再食

大宅

我阿囡未滿月已經4個鐘食一次奶..但我無用過任何方法...純粹係因為佢太懶瞓, 通常食完掃埋風就瞓, 瞓左三個幾鐘開始發現肚餓就嘈, 等得我同佢換片片同開奶...都差不多四個鐘.... 不過, 亦因為佢太愛睡, 隔咁耐先食一次, 又食得唔多, 所以佢2個月都只係4.85KG (出世時3.006KG)

男爵府

原文章由 HahaB 於 08-11-19 13:59 發表
我阿囡未滿月已經4個鐘食一次奶..但我無用過任何方法...純粹係因為佢太懶瞓, 通常食完掃埋風就瞓, 瞓左三個幾鐘開始發現肚餓就嘈, 等得我同佢換片片同開奶...都差不多四個鐘.... 不過, 亦因為佢太愛睡, 隔咁 ...

我阿囡未滿月已經4個鐘食一次奶... me too~
醫院初時教每 3 個鐘就一餐, 食 1-1.5 oz; 返到屋企都跟返每 3 個鐘一餐, 99 咪小我話 ... 每 3 個鐘就一餐一日咪八餐奶, 我咪好唔得閒, 於是佢就叫我開多少少奶等 BB 飽 d 瞓耐 d 隔耐 d 先食; 同埋 B 喊未必係餓, 有時扭抱、有時條片濕咗; 唔夠 1 week 我 B 已經每 4 個鐘先一餐, 有時仲唔知餓瞓到過鐘 tim~

別墅

每次食奶時間隔耐 d, 直到相隔大約4個鐘左右, 除非bb大喊, 唔係就同bb玩下, 佢又唔記得要立即食, 因為都唔係太餓 ga jar, 大喊就早少少餵 lor, bb 習慣左咁就會定時起身食 ga la. 我睇書話2個月的bb可以定時食奶對佢ga 新陳代謝好 d ga.

別墅

原文章由 cherrian 於 08-11-13 00:24 發表

我冇同細佬set 時間的, 不過依家唔會一喊就比佢食lor, 多數喊時都係比爸爸或者工人抱下佢先, 如果ok, 即唔餓啦, 如果點都唔得先同佢食, 一般佢都可以3個鐘以上先再食, 但夜晚9點-12點呢段時間佢會食得特別狼, 大約 ...

係呀! 係呀~~ 一到呢d鐘數阿囡就會係咁要食架喇~~ 但佢就未可以戒到夜奶! @_@"

複式洋房

--->試下每餐 開多小小比bb食..

我亞b頭果兩個月食人奶每兩個鐘就要食, 跟住我返工, 就轉奶粉(比5安), 但係食完 差唔多 兩個幾 三個鐘 bb就喊 要食奶,我開頭 覺得無可能ga, 食人奶易吸收 就要兩個鐘食一次, 食奶粉 都係 兩個幾三個鐘?

跟住我同c6講, 我估bb可能5安唔夠,不如試下6安la, 我c6 死都話 5安夠, 仲 話bb得個兩個幾月人仔, 邊駛食咁多, 小食多餐好過一次食咁多...後尾我頂唔順, 自已開6安比bb食, 佢食哂之餘, 仲乖乖地 自已訓四個幾鐘..近排涼涼地, 佢有時一覺訓 5個鐘tim...

首頁

尾頁

跳至