自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有位識左幾十年的朋友近日帶我參加了一個聚會,向我推銷一個旅遊平台叫
WORLDVENTURES
,標榜以超抵價錢買旅遊package去參加佢啲DREAM TRIPS!跟著又叫好幾人出來講用這平台來 set up自己的 business,講到好吸引,話可以靠這平台贃錢唔使做,好快可退休。他們叫我入會先俾US$299.99 (一次性)+ US$99.99 (每月俾) ,然後再自己揾四個friend入會,我之後就可以吾使再俾月費,他們又有獎金俾返我,而我個四個 friend又各自揾四個 friend入會,我又可分得獎金,如此類推,如我介紹入會的人數越多我就越多獎金,我就可以吾使做都有獎金收,他們叫這些做 passive income。聽到依度,我開始有些懷疑及抗拒,咁似我N年前聽過的層壓式推銷?不過佢唔同的是有 product (旅遊 package) 賣,而吾系只 sale概念。我朋友好以被洗腦,話好多人靠這間公司贃過百萬,人生只是到處去旅遊 (當然又是買個間公司的旅遊package) ,唔使做,好後生已可過退休生活歎世界!

我朋友仲用佢辛苦贃取的獎金去參加佢地啲培訓,學習營銷手法,参加個啲大形講座 (幾千人出席、洗腦式) ,又去星加坡參觀個個間公司亞洲總部。我知我夠定力,佢一定叫唔到我入會,但我怕我那個識左幾十年的朋友,被人騙,好似被人洗左腦咁,我吾想遲d連朋友都冇得做

大宅

回覆樓主:

萬能的JM有冇人入過會或識人入左會,俾d意見啦

男爵府

畀面勳章

回覆 bkmum2005 的帖子

你將呢個主題放係自由講場可能會多D JM回應

珊瑚宮

bkmum2005 發表於 16-8-29 11:55
我有位識左幾十年的朋友近日帶我參加了一個聚會,向我推銷一個旅遊平台叫
WORLDVENTURES,標榜以超抵價錢買 ...

有朋友入佐不停係fb影相又私人飛機又舒服講到無敵但最後我見剄佢冇做又不願多題所以有人成功有人受傷你問我是否傳銷我個人覺得係

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我有個舊同事-東莞人有參加,上個月有party 喺機博tim,好大型,不過詳細我無問,因為我唔會信大陸野,勸你都唔好參加啦!

禁止訪問

醒目開學勳章

回覆樓主:

大宅

一一一 發表於 16-8-30 09:50
係未影相攞住you should be here?
係啊,我見我明友在facebook啲相,去親旅行都攞住個藍色 banner "You Should Be Here"!

珊瑚宮

一一一 發表於 16-8-30 09:50
係未影相攞住you should be here?

yes

大宅

台灣有新聞
http://m.appledaily.com.tw/appledaily/article/headline/20140721/35971788/

大宅

係層壓式,佢地自己唔認啫
你上網search 下,好多人都話佢係 scam
我都比親戚sell 過,老老實實,而家去旅行門檻咁低,咁多格價網同資訊,仲洗咩靠呢種「團購」方法,記住! 佢地係唔包機票的!只係租度假村地方加少少活動咁啫。
你大概要sell 左8個人先有機會換到一次短程假期。
比人sell 時個的名人/明星相你信嗎?
人地有需要join cheap cheap 團坐係度比街坊撞嗎?我見到佢地拎名人endorse 的相出來時不禁嘆一聲 傻的嗎?

大宅

講左人地咁多衰野講返樣好架啦-
就係呢,咁有樣selling 手法叫ABC ,a同b 就已係會員,a同c 係朋友/有關係,b同c 就完全唔識的,而 c 係比人sell個個人啦。
咁當A 約你(即係C) 出來聚舊「順便」介紹呢個前無古人後無來者的生意理念時,無端端就會有個外人B 坐係度,由佢負責講解既。

講咁耐,好處係咩呢?

傳說中,咁樣傳消法係較容易接受,一來有外人你會唔好意思推,二來呢,登登登登 佢地的心理學家話,會唔影響AC 的關係架!天真天真

大宅

我之前都出過 WV夢幻之旅(WORLDVENTURES)問過有冇人知係什麼公司,因為朋友情況跟你朋友差不多,好以被洗腦,好想一次講座,睇下係點。希望樓主可同各位jm分享多d,等我可以了解一下。謝謝

大宅

回覆樓主:

我唔敢再去佢啲講座啦,我一定吾會join, 尤其是睇完網上資訊之後,我系怕我朋友好似被洗腦一樣,我知她近年生活得不太如意,經濟出左問題,好想揾快錢,正正是這樣,好容是受人蒙敝,但同她講負面評價,我驚連朋友都冇得做

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

呢個真係未聽過, 咁又唔算比太多錢, 但我自己一定唔會玩啦

大宅

bkmum2005 發表於 16-8-30 17:04
我唔敢再去佢啲講座啦,我一定吾會join, 尤其是睇完網上資訊之後,我系怕我朋友好似被洗腦一樣,我知她近年 ...

我都好擔心佢,但又唔知可以點做!

複式洋房

真有筍嘢需要大龍鳳氹人落搭嗎
筍嘢上BK一post, 已經傳遍港九, 還需要路人甲乙丙丁去演這場戲嗎⋯⋯

大宅

Hellodaddy 發表於 16-8-30 20:14
真有筍嘢需要大龍鳳氹人落搭嗎
筍嘢上BK一post, 已經傳遍港九, 還需要路人甲乙丙丁去演這場戲嗎⋯⋯ ...

大宅

不要上當,細心想,D錢那裡來,好簡單,想一想,
那裡有不用做,錢會來,最終害到自己親人和朋友

大宅

wendylai108 發表於 16-8-31 10:37
不要上當,細心想,D錢那裡來,好簡單,想一想,
那裡有不用做,錢會來,最終害到自己親人和朋友
...

我都是這樣想,錢從哪裡來?咪又係自己親人或朋友,半年先可以去一次越南,下個月先去㗎,巳經講到又平又抵玩,仲要高調侮辱人要日日返工咁慘,佢就可以日日吃喝玩樂,其實咪又係呃緊親友d入會費去玩,身邊d朋友個個笑緊佢怕咗佢,見到佢咁好慘

別墅

WV梦幻之旅——
鼎鼎大名的WV,就不用解释了吧?朋友圈传的最火的就是他了!玩商!一边玩,一边赚钱,天大的好事呀!
通过交入会费丶拉人头丶层层分红等金字塔营销模式发展会员。2015年4月24日,《长江商报》报道,“WV梦幻之旅”在中国没有固定的营业场所,没有营业设施,更没有符合规定的注册资本,涉嫌传销。早前,江西省旅游质量监督管理所就发布了特别警示称: “WV梦幻之旅”未取得我国旅游经营许可,通过入会费丶拉人头丶层层分红等金字塔营销模式发展会员,涉嫌网络传销诈骗,给社会稳定带来不利影响。
WV最为狡猾的是经常让一些华人靓女和一些不明真相的老外合影,其实很多老外非常简单,看到华人女郎主动合影会拒绝吗?挂一个”you should be here”,暗示这个WV是一个世界性的组织,实际上美国人基本不参加这个传销俱乐部!大家看到的真正事实是全是些想发财的慌的华人在参与。WV创始人设立这个传销俱乐部就是为中国人量身打造的。

首頁

尾頁

跳至