親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

6日5夜開心親子遊 , 玩到我個女話唔捨得首爾 , 今次我哋住0左 3 間酒店 , 分別係南山酒店, ORIENS HOTEL & HOLIDAY INN EXPRESS , 都係响明洞周邊 , 都算方便 .

DAY 1 - 落機 - LUNCH @ 不知明 BAR 食炸雞 - TEA @ ZOO COFFEE - 明洞行街 - DINNER @ 安東燉雞 - 掃街@明洞

我哋中午 12 點先落機 , 即搭機場鐵路去會賢站, 是但入 0左一間 BAR 食炸雞 .

原先諗住放低行李休息一陣上南山塔, 但係落雨, 唯有第 2 日去 , 為0左避雨, 我哋就係附近揾間 CAFE 飲下食下, 間 CAFE 叫 "ZOO COFFEE" , 佢0啲窩夫好好味 .

食完歎完休息完就去明洞 & 新世界百貨行街街 , 跟住去0左 "安東燉雞" 食個海鮮燉雞 , 呢個好味 , 尤其佢啲汁 , 最後掃街仲食0左個雞蛋糕

男爵府

DAY 2 - 景福官 - LUNCH @ 正直的金先生 - 清溪川 - 江南 SAMSUNG 館 - 南山塔 - DINNER 部隊鍋 - 掃街@ 明洞

第二日食完早餐後就出發去景福宮 , 好彩天氣唔錯 , 無落雨

行完就去0左 "正直的金先生" 食餃子&紫菜包飯 , 我個女好鍾意食呢間0既餃子 , 食完一盒要再添食 .

食飽飽就行去清溪川 , 影下相 , 玩下水 , 不過去呢度要照顧好小朋友 , 因為溪邊比較跣 , 我哋坐响度個時 , 都見到有個韓國小朋友跣親 , 趺0左落水 , 好彩淺水.

之後去0左江南 SAMSUNG 館 , 呢個館好好玩 , 而且免費 , 我個女玩到唔捨得走 .

跟住返酒店休息一陣就出發去南山塔 , 都好多遊客 , 來回都要排隊搭纜車.

晚餐就响明洞是但揾一間食部隊鍋 , 跟住掃街食0左個 32CM 雪糕&一串炸薯片

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

謝謝分享,等樓主繼續update

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

多謝分享

男爵府

DAY 3 - 首爾樂園 - DINNER@陳玉華一隻雞 - 東大門行街

第 3 日就去首爾樂園 , 我係遊記網買票 , HK$106 / 位 , 可以玩晒大部份機動遊戲.

可以坐吊車或大象列車入園 , 我哋就揀0左坐吊車入園 , 出園就坐大象列車.
如果畏高 , 坐呢個吊車都幾驚, 而我最驚就係跌鞋落下面個網執唔返

入到園唔係太多人 , 可能唔係假期 , 大部份機動遊戲都0岩小朋友玩.

玩到下午 4 點幾 , 我哋就拾車去東大門食一隻雞 , 我哋連湯都飲埋 , 跟住行東大門 & DDP , 我哋仲响 DDP 商場飲0左個自選果汁 , 由於夜晚落雨 , 行0左一陣就搭車返酒店

男爵府

DAY 4 - ONEMOUNT 冰雪樂園 + 水上樂園 - DINNER @ 元堂土豆脊骨湯

第 4 日就去0左注葉站 ONEMOUNT 冰雪 + 水上樂園 , 我响東瀛遊買套票 , HK$270 / 位 , 我哋一去到先玩冰雪樂園 , 之後食完 LUNCH 就去玩水上樂園 ,
這個樂園很好玩 , 有室內亦有室外 , 有人造浪 , 有滑梯, 有温泉 , 不過室外 5 點就關門 , 我哋玩到夜晚 7 點幾先捨得走 .

之後返到酒店休息一陣 , 就出去食元堂土豆脊骨湯 , 我哋叫中份 , 但都有好多豬骨 , 呢間店 24 小時營業.

原先諗住食完嘢行一陣明洞 , 但實在太攰 , 而且食完都已經 10 點幾, 所以都係返酒店休息

男爵府

DAY 5 - 愛來魔 4D 館 + 智勇迷宮 - LUNCH @ 正直的金先生 - 弘大/新村/梨大行街 + 梨花女子大學影相 - DINNER @ 往十里站貝殼倉庫 - 明洞 SHOPPING

第 5 日就去愛來魔 4D 館 + 智勇迷宮 , 我係 KKDAY 買套票 , HK$ 87 / 位 ,
智勇迷宮好好玩 , 總共有 14 關 , 完成過程需時約 25 分鐘 . 玩完智勇迷宮 , 就去隔離 4D 館影相 , 我哋係呢度玩0左一個早上.

因為我哋太懷念0的餃子味, 所以去咗弘大0既 "正直的金先生" 再食餃子&紫菜包飯 , 之後就行街同去梨大影相.

晚餐就去往十里0既貝殼倉庫食燒海鮮 , 基本上成個場大部份都係香港人 .

食飽飽就返明洞 SHOPPING 買手信 , 再食多轉 32CM 雪糕 (原先宵夜想食 TWO TWO 炸雞, 但晚餐實在食得太飽 , 所以放棄)

男爵府

DAY 6 (最後一天) - 因為中午機 , 食完早餐就去首爾站坐機場鐵路去機場了 ,
所以無安排任何行程

男爵府

因為係個女0既爸爸負責影相 , 暫時未有相可以俾大家睇 ~~

wcpcelia    發表於 16-8-30 12:02

男爵府

因為自己去過一次首爾 , 而我個女同佢爸爸未去過 , 故要自己編行程都幾有難度, 但好彩大部份行程 , 坐地鐵都不需要轉線 , 不會太辛苦 , 而且同小朋友去 , 儘量安排有得玩0既景點 , 所以我個女今個旅行玩得好開心.

男爵府

回覆樓主:

請問首爾樂園是指首爾大公園嗎?

男爵府

引用:請問首爾樂園是指首爾大公園嗎?

原帖由 sariabb 於 16-08-29 發表
請問首爾樂園是指首爾大公園嗎?
首爾大公園分為 “首爾樂園” & “動物園”兩邊,我買嘅套票只係可以去首爾樂園,動物園要另外買票

複式洋房

funfun8 發表於 16-8-29 17:46
因為自己去過一次首爾 , 而我個女同佢爸爸未去過 , 故要自己編行程都幾有難度, 但好彩大部份行程 , 坐地鐵 ...

整個行程要$?

男爵府

引用:Quote:funfun8 發表於 16-8-29 17:46 因為

原帖由 WULEEMIMI 於 16-08-29 發表
整個行程要$?
約 $15000 - $16000

複式洋房

funfun8 發表於 16-8-29 19:21
約 $15000 - $16000

Thanks

男爵府

funfun8 發表於 16-8-29 19:08
首爾大公園分為 “首爾樂園” & “動物園”兩邊,我買嘅套票只係可以去首爾樂園,動物園要另外買票

...

哦,原來如此!謝謝回復!

伯爵府

funfun8 發表於 16-8-29 16:00
DAY 2 - 景福官 - LUNCH @ 正直的金先生 - 清溪川 - 江南 SAMSUNG 館 - 南山塔 - DINNER 部隊鍋 - 掃街@ 明 ...
樓主,多謝你的分享。想知道多一些關於江南Samsung館。請問有什麼玩的呢?適合8歲男孩嗎?大約要用多少時間呢?謝謝你!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 funfun8 的帖子

十里0既貝殼倉庫食燒海鮮, 食咗大約幾錢呢?

子爵府

hellohelloruby 發表於 16-8-30 11:37
回覆 funfun8 的帖子

十里0既貝殼倉庫食燒海鮮, 食咗大約幾錢呢?

25000/ 每人,普通料子

男爵府

aidan08 發表於 16-8-30 11:32
樓主,多謝你的分享。想知道多一些關於江南Samsung館。請問有什麼玩的呢?適合8歲男孩嗎?大約要用多少時間 ...

玩約 1 小時左右 , 你可以上網揾 SAMSUNG D'LIGHT , 我個女都係 8 歲 , 佢都啱玩 , 可以順便行埋江南地下街

首頁

尾頁

跳至