跳至

首頁

尾頁

洋房

奶奶成日話我唔落鹽煲粥, bb 會冇力 (因為我個女最近上個月先開始學行), 你地開始落鹽整野比bb食未?

伯爵府

原文章由 WY521 於 08-11-11 01:59 PM 發表
奶奶成日話我唔落鹽煲粥, bb 會冇力 (因為我個女最近上個月先開始學行), 你地開始落鹽整野比bb食未?

有, 不過好少好少...只係調少少味比佢...
因為佢家都14個月大, 真係好難話完全比d無味野佢食, 有時我地食野, 佢都會想食, 就會比d佢試...所以佢d飯仔我都會落dd鹽調味~

民房

可以落小小,因為老人家話如果冇鹽落肚真係會無力!

大宅

小b平時正餐食嘅粥我係一d調味料都唔會落,因為食物材料都已經好夠味啦...
不過我都會比大人食嘅食物俾佢食,但係唔會係正餐囉,而且盡量小油小鹽&份量好小...

子爵府

好媽媽勳章

me too~

我呀b平日都係食返自己o野, 冇特登落鹽, 唔覺得冇力, 都係周圍行周圍琴...
星期六日出街有跟我o地食少少o野, 咁應該有鹽, 又唔覺得特別充滿力量喎...

原文章由 angel_cheng 於 08-11-12 00:43 發表
小b平時正餐食嘅粥我係一d調味料都唔會落,因為食物材料都已經好夠味啦...
不過我都會比大人食嘅食物俾佢食,但係唔會係正餐囉,而且盡量小油小鹽&份量好小... ...
我想要9999呀...

洋房

咪係囉, 上網睇d資料都話食物入面本身都有鹽份, 而且都開始比小大人食物bb試, 點會冇力喎, 多謝各位媽媽意見

別墅

my bb d 粥都係唔落鹽, 有時佢見我地食飯, 佢又要食, 我都係比少少同小油小鹽佢食, 其實bb d 粥有瘦肉 or 魚肉 or 雞肉已經有味, 唔洗去落鹽, 我諗住到 bb 真係唔食時先考慮落少少鹽, 因為 so far bb 都肯食佢自己d 粥!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 karenkkl 於 08-11-14 01:32 PM 發表
my bb d 粥都係唔落鹽, 有時佢見我地食飯, 佢又要食, 我都係比少少同小油小鹽佢食, 其實bb d 粥有瘦肉 or 魚肉 or 雞肉已經有味, 唔洗去落鹽, 我諗住到 bb 真係唔食時先考慮落少少鹽, 因為 so far bb 都肯食佢自己d ...

I agree with you!
And do the same thing with you!

大宅

禽日返健康院時順便問左姑娘幾時可以落鹽,佢話大部份bb起一歲後個腎臟已經發育完成,基本上係可以落少少鹽煲粥,不過佢話如果bb一直都肯食淡味粥就由得佢食,唔洗刻意話加鹽比佢,佢話始終少油少鹽健康d。

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個女返果間育嬰園個老師話兩歲前佢哋嘅餐單都係無鹽嘅

大宅

唉,我個仔由一開始食粥就已經要落鹽,62話D肉唔落鹽唔好,老人家既說話又一定要聽(一齊住冇法),唯有落少D,12個月時阿仔番健康院打針時仲畀姑娘話

複式洋房

我BB都有食鹽架,而且食鹽同有冇力冇關係吧,我BB依家14個月,都仲未肯行,而且健康院D姑娘都話BB一歲半前識行都係正常架,而且BB到左一歲已經可以食大人野啦..不過就要健康一D囉同新鮮的食物,依家我個仔晚餐會同我地一齊食飯架...依家佢咬野好叻架,而且如果D野有骨佢會自己吐番D骨出黎,健康院D姑娘都話比佢咬下野,第時口部肌肉好D,講野會叻D喔..

珍珠宮

原文章由 yip_yuki 於 08-11-11 14:28 發表
可以落小小,因為老人家話如果冇鹽落肚真係會無力!

是嗎?
我冇落鹽喎,但係個仔都已經好大力,如果落咗鹽,未會變大力士?

首頁

尾頁

跳至