自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

將巴西龜, 淡水魚倒入海, 唔係放生呀, 係謀殺呀! 唔係積福, 係作孽呀

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20160901/55584110

繼上周日﹝28日﹞愛護動物協會在荃灣釣魚灣泳灘一帶,救起被放生的245隻巴西龜後﹝http://bit.ly/2bU4plw﹞,仍然有市民在附近汀九近水灣放生祈福,將一桶桶的龜和魚倒入大海。愛協接報後又再到海邊救魚救龜,可惜只撈起少量,恐怕大部份已經葬身大海。

早上10時許,一隻中式遊艇被發現駛離岸邊,其間有人將兩桶魚和龜,沿船邊的滑梯倒落海,並有人在船上合十,相信是進行放生儀式。遊艇其後駛往汀九橋對開,繼續放生,稍後往荃灣駛去,不知所終。
愛協接報後報警求助,但有關人員到場,未能找到該艘遊艇。有救生員則在泳灘對開海面,撈起10多條盲鰽及1隻巴西龜,部份奄奄一息

珍珠宮

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

angelacch    發表於 16-9-1 14:39

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

angelacch 發表於 16-9-1 14:37
將巴西龜, 淡水魚倒入海, 唔係放生呀, 係謀殺呀! 唔係積福, 係作孽呀

http://hk.apple.nextmedia.co ...
令女

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

KWHeidi 發表於 16-9-1 14:39
令女
令女DIDI

琥珀宮

angelacch 發表於 16-9-1 14:42
令女DIDI
LONG TIME NO SEE

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

果D人真係一D常識都無
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

禁止訪問

貓狗褓姆 畀面勳章

子爵府

wbrenda 發表於 16-9-1 14:44
我個日先 鬧完,假人假義

同意!不知所謂!放生變殺生!

伯爵府

合十意思係咪祈求啲魚同龜早日歸西,早登極樂? 想積福? 造惡業咋,無知有時都係罪黎架! 真係好嬲成日有啲咁嘅事發生囉

水晶宮

juniormiu 發表於 16-9-1 15:04
合十意思係咪祈求啲魚同龜早日歸西,早登極樂? 想積福? 造惡業咋,無知有時都係罪黎架! 真係好嬲成 ...
今年都唔知第幾單啦, 報紙都已經成日講, 點解啲人仲要做

侯爵府

回覆樓主:

無腦

angelacch    發表於 16-9-1 15:24

子爵府

回覆樓主:

見過d人放锦鯉落海

伯爵府

回覆樓主:

淡水生物放入咸水度,真係冇腦!

水晶宮

moonmoonbabies 發表於 16-9-1 15:26
見過d人放锦鯉落海
唔係掛

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

盲鰽雖然係咸水魚
但系得市面上買嘅
通常都係養魚
等如一個平時飯來張口的
完全不懂保護自己和無求生技能
一下子叫佢出嚟社會食自己
你話結果會係點?
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

侯爵府

BK Milk勳章

都唔知D人有冇常識..!!!
有褲著啦~~~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

無野講

男爵府

熱血勳章 爸B勳章

有某D人根本就係借做善事....謀利....

一路放一路殺生.....真係想放生不如食素.

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

angelacch 發表於 16-9-1 14:37

http://hk.apple.nextmedia.co ...

咪係!作孽!

首頁

尾頁

跳至