懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

可能天氣乾燥....個肚己擦了所有可以擦得嘅oil ,cream ....都好癢呀?點算?? 好辛苦呀 so stressed !!!

別墅

原文章由 eidye 於 08-11-11 21:00 發表
可能天氣乾燥....個肚己擦了所有可以擦得嘅oil ,cream ....都好癢呀?點算?? 好辛苦呀 so stressed !!!

我呢兩日個肚都突然紅左有粒粒咁, 都好癢呀, 我第一胎都無咁, 個時我有搽肚紋膏, 今次因為買唔番上次個隻肚紋膏而未搽, 唔知係唔係咁所以可能天氣乾燥就好癢.

別墅

回覆 #2 eidye 的文章

孕婦容易風、濕、熱留於肌膚,所以有濕疹皮膚毛病,再加上天氣乾燥,皮膚容易痕痕,因為在肚上所以要小心D,我見議用羅漢果一個4碗水煲為1碗水,用棉花抹在肚上,乾了再塗橄欖油。未用完羅漢果汁放在雪柜留用。一天2ㄧ3次。希望幫到妳地吖。

別墅

原文章由 Netma 於 08-11-12 13:16 發表
孕婦容易風、濕、熱留於肌膚,所以有濕疹皮膚毛病,再加上天氣乾燥,皮膚容易痕痕,因為在肚上所以要小心D,我見議用羅漢果一個4碗水煲為1碗水,用棉花抹在肚上,乾了再塗橄欖油。未用完羅漢果汁放在雪柜留用。一天2ㄧ3次。 ...

Thank you! 橄欖油係咩色? 會唔會好"油"?

大宅

thanks so much ... I will try !!

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

我陀bb時個肚都好痕出紅粒, 轉用Oilatum bath oil 沖涼 & 唔好用太熱的水 + 搽橄欖油, 千祈唔好著咁緊的褲"cool"住個肚, 好快好番.

大宅

沖完涼 搽bb油

別墅

原文章由 siu-mi 於 08-11-12 14:48 發表

係黃色的, 去藥房買, 唔係煮餸那d呀。 我多數沖涼之後濕身就塗, 塗完按摩下就用毛巾印乾, 這樣就唔太油。

I bought it yesterday and tried. Seems better. Thank you!

別墅

原文章由 Ksnoopy 於 08-11-12 14:57 發表
我陀bb時個肚都好痕出紅粒, 轉用Oilatum bath oil 沖涼 & 唔好用太熱的水 + 搽橄欖油, 千祈唔好著咁緊的褲"cool"住個肚, 好快好番.

我個女都有用Oilatum bath oil 沖涼, 所以我昨天都有用Oilatum沖涼 and then 搽橄欖油. 啲粒粒好似無咁紅, 希望啲粒粒快啲退啦!

Thank you!

首頁

尾頁

跳至