夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

愈來愈覺得c6好多嘢唔順眼。我都好想小鳥依人,好想乜都唔理,但無論家居大小事,由買樓,裝修,到做家務,乜都係我獨個兒去處理,去同外面啲人傾。如果結果唔理想,c6只懂發脾氣,不懂想方法處理。可唔可以成熟啲? 究竟邊個先係男人? 我好累呀....

大宅

啦啦隊 發表於 16-9-3 12:35
愈來愈覺得c6好多嘢唔順眼。我都好想小鳥依人,好想乜都唔理,但無論家居大小事,由買樓,裝修,到做家務, ...

做咩佢唔幫手呀?

大宅

babychuc 發表於 16-9-3 12:57
做咩佢唔幫手呀?

一來懶,唔想用腦; 二來,由於成日唔用腦,分析能力和記憶力都好差,搞唔掂。

LadiosSopp    發表於 16-9-7 00:30

男爵府

問題係,你唔逐少放手俾佢"學"點處理,佢只會越來越唔識,你亦只會越來越攰

wcpcelia    發表於 16-9-4 16:04

大宅

vondelle 發表於 16-9-3 13:06
問題係,你唔逐少放手俾佢"學"點處理,佢只會越來越唔識,你亦只會越來越攰 ...

我都係咁諗,所以積極啲咁做,我都慢慢比佢做啲容易嘅嘢。只係忍唔住呻,如果c6本身已經係好獨立嘅人,就我唔駛咁累!

大宅

啦啦隊 發表於 16-9-3 13:03
一來懶,唔想用腦; 二來,由於成日唔用腦,分析能力和記憶力都好差,搞唔掂。
...

你d簡單嘢佢做啦!

你不是萬能,也需要休息。

你是佢老婆,唔好令自己咩都同佢做。你會好攰架。

大宅

babychuc 發表於 16-9-3 13:09
你d簡單嘢佢做啦!

你不是萬能,也需要休息。

真的,我差點忘了,我係老婆,唔係奴隸。

大宅

啦啦隊 發表於 16-9-3 14:34
真的,我差點忘了,我係老婆,唔係奴隸。

係,你係佢老婆,不是佢工人。

你是父母們的最愛

大宅

babychuc 發表於 16-9-3 14:44
係,你係佢老婆,不是佢工人。

你是父母們的最愛

你的留言讓我很想哭,我很想念和爸媽一起生活的日子。 還有,我正在陀bb, 覺得好累。。。

大宅

啦啦隊 發表於 16-9-3 14:48
你的留言讓我很想哭,我很想念和爸媽一起生活的日子。 還有,我正在陀bb, 覺得好累。。。
...

不好意思,我無心的。

只是我都是做人女兒,感覺到。

加上有有BB更不要亂想,BB會感覺到的。

大宅

babychuc 發表於 16-9-3 14:50
不好意思,我無心的。

只是我都是做人女兒,感覺到。

不打緊,我只是一時感觸。多謝你鼓勵就真。我都驚bb知道我唔開心,所以我同自己講要開心啲,唔好諗咁多!

大宅

回覆:愛你,若只如初見

你一向係佢心目中好強? 當然佢會比哂你做,唔洗煩,佢一句,老婆搞点哂。我以前都係,咩都要出聲,咩都要自己搞,但自從我學精咗後,我唔傻了,我咩都唔識,只識清潔,車,樓,屋企整野我咩都唔識,比哂佢搞。一係你忍心啲搞錯一次大大鑊,咁佢下次應會自己搞。

大宅

啦啦隊 發表於 16-9-3 14:55
不打緊,我只是一時感觸。多謝你鼓勵就真。我都驚bb知道我唔開心,所以我同自己講要開心啲,唔好諗咁多!
...

係呀!

雖然你一腳踢(希望你唔好介意),但有大家支持你。雖然佢咩都唔理,但佢仍對你好或愛會好好多。

我情況唔好,希望你會開心快樂。BB應該會感覺到你唔開心架。要開心呀!

伯爵府

啦啦隊 發表於 16-9-3 12:35
愈來愈覺得c6好多嘢唔順眼。我都好想小鳥依人,好想乜都唔理,但無論家居大小事,由買樓,裝修,到做家務, ...

好明白你的感受, 你結婚的時間都唔係好耐啫, 我廿年了, 我老公的性格一向都係咁, 唔係我强, 係佢依賴, 有好有唔好囉, 正如我早前有病入院, 我唸如果我有事, 佢真係唔知點過, 平時大小事都由我管(我其實真係好累)問佢又話你話啦, 是但啦, 無所謂呀, 小至去邊食飯, 大至買樓裝修買傢俬我都一脚踢, 唔好以為佢唔鐘意間屋, 整好晒就坐享其成,日日話間屋舒適。我有時太攰(特別m到時)都發火架, 鬧完佢一大餐就好些囉。
換個角度睇, 佢信任你, 乜都比你負責。

子爵府

歌莉亞 發表於 16-9-3 17:08
好明白你的感受, 你結婚的時間都唔係好耐啫, 我廿年了, 我老公的性格一向都係咁, 唔係我强, 係佢依賴, 有 ...

咁呢樣唔使擔心
我識人都係咁
女的take care 一切,成日覺得自己有事另一半點算
點知有一日發現男的有小三
分開左,個男咪一樣咁生活
呢個世界無話邊個無左邊個唔得
只不過係日常生活,邊個縱邊個
未經本人同意,請勿轉載內容!

大宅

回覆樓主:

唔係得樓主係咁,我由結婚開始,已經自由一腳踢,以前覺得無問題,因為我做到做得快,換來結婚當晚,我老公對住所有人感謝我,當時我覺得會識感恩,兩個人無為計較。到陀住bb, 屋企所有大小事都依舊係我做,直至有次鬧交,佢數我,我先知道,原來佢唔想屋企困住自由,佢返黎訓已經好好。 生完小朋友,情況一樣,佢未做過阿爸,我又何嘗做過阿媽? 佢工作依舊忙,而我依舊獨立,返工湊女24小時唔停,我會為佢幾點返,有無主動做家務而火拼,結果係激死自己,而佢感謝我既心完全無表達過,直到鬧到我叫佢走,我根本可以養女供樓自己生活,佢話我咁樣即係攞走佢所有野,當刻我個人停頓左,原來係自己太執著,原來大家從無離開過大家,要怪係佢父母養到個仔覺得,男人分擔家事係有問題,點解呢d事要男人去處理,佢返工有自由出去玩,係無問題。呢個係問題根源,所以大家去改變思維,學習欣賞大家,覺習體諒。老實講,bb出世後仲困身,多數困個媽咪3年,bb長大才要少d媽咪,有心理準備佢換片沖涼都驚,驚而唔敢做,你又覺得佢做唔到而唔駛佢做。 唔想循環自己受番,要搵解決方法,唔好困死自己,令自己唔開心

伯爵府

fuekic1234 發表於 16-9-4 02:54
唔係得樓主係咁,我由結婚開始,已經自由一腳踢,以前覺得無問題,因為我做到做得快,換來結婚當晚,我老公 ...

就係我地太好, 唔去計較, 佢唔做咪自己做埋佢, 縱到佢好依賴。 我個有潔癖, 佢肯做家務的, 但生活上其他野就唔理, 我成日同奶奶講我幫你揍仔好辛苦, 好彩我奶奶好(因我對她好好架), 話明白呀, 佢個仔係好激死人, 不過都廿年了, 生活又安穩, 衝突相對小了, 小朋友細時最激氣, 好似唔關佢事嘅, 唔係佢生嘅咁, 唔理架! 火併得多好傷感情, 你只係望仔女快D大, 專心揍呢件大仔就會好好多。

複式洋房

回覆樓主:

所有男人都係怕煩㗎啦

大宅

lu-ka 發表於 16-9-3 15:00
你一向係佢心目中好強? 當然佢會比哂你做,唔洗煩,佢一句,老婆搞点哂。我以前都係,咩都要出聲,咩都要自 ...

我就係唔忍心啲嘢搞到一獲泡。而且, c6係個好易放棄的人,小小困難就發脾氣。有時,我真係心諗,究竟99係點
樣教佢? 點解個仔可以咁冇耐性?

大宅

歌莉亞 發表於 16-9-3 17:08
好明白你的感受, 你結婚的時間都唔係好耐啫, 我廿年了, 我老公的性格一向都係咁, 唔係我强, 係佢依賴, 有 ...

謝謝你的鼓勵! 你哋令我覺得有人明白自己!

首頁

尾頁

跳至