2017年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

超聲波+ oscar 4次見醫生聽心跳(正苦) 2次

大宅

MommyPanel勳章

我私家每個月一次... 政府的預約, 我每次都去

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

carol_1288 發表於 16-9-9 12:00
我私家每個月一次... 政府的預約, 我每次都去

c 火啦, 唔知會唔會照得太多

第一次未有閃是, 所以兩星期後照左

之後又照多一次, 平均都係3次, 但埋正苦oscar, 就有4次

大宅

回覆 rosmama 的帖子

wah...... 你真係照左好多次, 你可以問下醫生有無需要照咁多次, 同埋之前照咁多次會唔會有影響?

子爵府

carol_1288 發表於 16-9-10 23:07
回覆 rosmama 的帖子

wah...... 你真係照左好多次, 你可以問下醫生有無需要照咁多次, 同埋之前照咁多次會 ...

醫生叫照, 因為第一次照唔到閃嘛

別墅

rosmama 發表於 16-9-12 10:42
醫生叫照, 因為第一次照唔到閃嘛
我產檢左好多次呀,wk4(抽血)、wk6(照閃閃)、wk8、wk11都有照呀,之後就wk12抽血做nifty都順便照一照

rosmama    發表於 16-9-12 15:53

子爵府

sandy2014 發表於 16-9-12 13:47
我產檢左好多次呀,wk4(抽血)、wk6(照閃閃)、wk8、wk11都有照呀,之後就wk12抽血做nifty都順便照一照 ...

點解照咁多?

別墅

rosmama 發表於 16-9-12 15:53
點解照咁多?

因為身體唔好囉,流產過兩次,有血栓要長期食藥,心臟又有事,所以一驗到有左,醫生就好緊張叫我第二日要來檢查啦,之後都要不停check呀check,驚bb隨時突然唔長呀,醫生話過左wk12就好d,之後可以check少d啦,真係破財又花時間,但每次check左無事都感動到喊,好大壓力呀。

大宅

回覆 sandy2014 的帖子

醫生叫得你去照, 就無問題, 你要加油, 努力!

子爵府

sandy2014 發表於 16-9-12 17:33
因為身體唔好囉,流產過兩次,有血栓要長期食藥,心臟又有事,所以一驗到有左,醫生就好緊張叫我第二日要 ...

我個e生都無咩點講野, 第一次照唔清, 以為係血塊
第二次照好清楚係2個
正苦話oscar 得70%準, 就算nifty 都係得90%
而家等照結構

工作又壓力大, 屋企又係壓力大

而家唯有, 唔諗野

別墅

carol_1288 發表於 16-9-13 00:03
回覆 sandy2014 的帖子

醫生叫得你去照, 就無問題, 你要加油, 努力!
多謝支持,我今天又去政府檢查過了,做埋OSCAR和抽血,看到阿B好活潑,不停動,重成個反轉左,搞到姑娘度唔到,好搞笑,過左12週,依家安心好多啦。

別墅

rosmama 發表於 16-9-13 10:28
我個e生都無咩點講野, 第一次照唔清, 以為係血塊
第二次照好清楚係2個
正苦話oscar 得70%準, 就算nifty ...
兩個係有D麻煩,無咁準,咁你有無做NIFTY?不過保持RELAX真係好緊要,研究話STRESS HORMONE會影響到個BB喎~~ 試下做D自己鐘意既野開心下,我打算報下孕婦YOGA RELAX下自己身心。
我都係屋企好煩呀,剛剛賣左樓先驗到有左,本來打算快D買番,點知身體又唔好,一陣見紅,一陣又頭暈差D暈在街,一陣又心悸,結果搞到無時間再買,趕住租樓又選唔到合適的,下個月交樓啦,依家重未有著落,又要搞搬屋,老公份工有D唔妥在屋企日俄夜俄。如果唔係工司對我好,任我請假,我都好慘。所以我今日買番條六合彩,看看會不會物極必反,中個頭獎

子爵府

sandy2014 發表於 16-9-13 20:44
兩個係有D麻煩,無咁準,咁你有無做NIFTY?不過保持RELAX真係好緊要,研究話STRESS HORMONE會影響到個BB喎~~ ...

我都想中頭獎, 可以解決好多問題 XD

別墅

rosmama 發表於 16-9-14 09:24
我都想中頭獎, 可以解決好多問題 XD
結果一蚊都無中,唯有繼續努力。

子爵府

sandy2014 發表於 16-9-15 08:29
結果一蚊都無中,唯有繼續努力。

我買左好多次, 都係一樣, 所以要繼續返工

複式洋房

請問咩係NIFTY?

複式洋房

我岩岩第12週, 照左兩次咋, 仲未照oscar, oscar係咪即係結構性?

別墅

ahfer619 發表於 16-9-15 10:48
請問咩係NIFTY?
nifty係一種只係需要抽媽媽的血,就可以分析出bb DNA的方法,可以無入侵性咁知道BB有無染色体出錯/相關的病,例如唐氏,而且聲稱有99.X%準確WK10就已經CHECK到,你可以看看個網頁了解下。http://www.niftytest.com/zh-hant/

子爵府

ahfer619 發表於 16-9-15 10:48
請問咩係NIFTY?

用母血驗唐氏

子爵府

ahfer619 發表於 16-9-15 10:49
我岩岩第12週, 照左兩次咋, 仲未照oscar, oscar係咪即係結構性? ...

量頸皮, 有好d既睇埋鼻骨

首頁

尾頁

跳至