跳至

首頁

尾頁

大宅

有時早上我會吃"桂格即吃麥片", 阿紫見到又要吃, 我有比佢吃少少. 其實佢吃唔吃得架呢??

複式洋房

其實食麥皮仲好過食飯呀,我上次聽o左個講座有關營養o既,
個營養師話而家D米已經冇哂營養o架喇!!!所以麥皮,同十穀米而家好多人食o架,因為好有營養呀嘛!!!!
而家我每日都會俾我個仔食一次麥皮o架!!!腸胃都好D啦!!!

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

早餐有給囝囝食少少,他很喜歡,追住食!

男爵府

又分享下先~

俾BB食麥皮係非常好, 我大仔由1歲幾開始每朝都食一碗麥皮, 不過我地係買桂格"快熟"嗰款, 因為煮一煮會lum一d, 對BB腸胃會比較好. 用番自己飲開嘅奶煮, 好方便, 幾分鐘....

我都諗住過多幾個禮拜就俾細佬harry試下食麥皮

大宅

咁細個都可以食桂格 ?
咁我可以唔駛四圍去搵healthy times嬰兒mixed grains oatmeal啦.又貴又成日無得買.

原文章由 pwypaulina 於 08-11-12 22:14 發表
又分享下先~

俾BB食麥皮係非常好, 我大仔由1歲幾開始每朝都食一碗麥皮, 不過我地係買桂格"快熟"嗰款, 因為煮一煮會lum一d, 對BB腸胃會比較好. 用番自己飲開嘅奶煮, 好方便, 幾分鐘....

我都諗住過多幾個禮拜就俾細 ...

複式洋房

我想問下如果早上食麥片,咁食幾多餐粥 & 幾多餐奶?

SCHEUDLE 會唔會係咁?

早上:奶.
早上:麥片
下午:粥
晚上:粥/爛飯
睡前:奶

洋房

原文章由 pwypaulina 於 08-11-12 22:14 發表
又分享下先~

我都諗住過多幾個禮拜就俾細 ...

請問用平時飲開個隻奶點煮麥片呀 ?

大宅

我喂人奶架, 平時都係用練奶開d麥片吃, 又得唔得呢?? 定用返熱開水開就算呢?? 但用水開無味, 驚佢又唔吃喎!

複式洋房

我自己早餐食開桂格麥片,用Horlicks開,阿仔次次見到都流曬口水。他過左11個月大我就開始沖稀D,撈上面稀D的部分比他食,他食得好開心,大大啖,一次食100ml以上。我知道Horlicks話唔適合1歲以下幼兒,不過開始試左少少無事,就基本日日都比他食啦!因爲他早上7點半飲200ml奶,到中午12點半先吃粥,我通常9點到比他食麥片

別墅

我都有比桂格果隻快熟麥片比個仔呀
煮一煮就食得..好可便..佢又鐘意食

大宅

我想問桂格快熟麥片係咪就係紅色包裝嗰隻呀? 定係籃色包裝呀?

男爵府

原文章由 lenny1130 於 08-11-13 23:40 發表
我想問桂格快熟麥片係咪就係紅色包裝嗰隻呀? 定係籃色包裝呀?

藍色嗰款

男爵府

原文章由 michelle13 於 08-11-12 23:26 發表

請問用平時飲開個隻奶點煮麥片呀 ?

我見工人先用奶樽開定平時飲嘅奶, 然後用水煮麥皮, 一路煮一路攪, 喺熄火之前倒埋奶入去, 一齊攪一陣就熄火, 等一陣就食得

前後都係5-6分鐘嘅事

至於落幾多羹麥皮, 水同埋奶, 就要視乎BB鍾意食杰/稀, 同埋想食幾大碗....

男爵府

原文章由 zoe98chan 於 08-11-12 23:28 發表
我喂人奶架, 平時都係用練奶開d麥片吃, 又得唔得呢?? 定用返熱開水開就算呢?? 但用水開無味, 驚佢又唔吃喎!

幫你問下我朋友 (係飲食專家,又係餵人奶) 可以點做....用水齋煮麥皮又真係冇味喎......

洋房

唔該晒妳 !
原文章由 pwypaulina 於 08-11-14 00:28 發表

我見工人先用奶樽開定平時飲嘅奶, 然後用水煮麥皮, 一路煮一路攪, 喺熄火之前倒埋奶入去, 一齊攪一陣就熄火, 等一陣就食得

前後都係5-6分鐘嘅事

至於落幾多羹麥皮, 水同埋奶, 就要視乎BB鍾意食杰/稀, 同埋想食幾 ...

洋房

唔知 bb 幾時可以用我地飲開個 d 鮮奶黎煮麥片 ?

洋房

係呢 ? 妳用幾多水1加幾多麥片黎煮咖 ?
原文章由 michelle13 於 08-11-17 00:20 發表
唔該晒妳 !

洋房

係呢 ? 妳用幾多水1加幾多麥片黎煮咖 ?
原文章由 pwypaulina 於 08-11-14 00:28 發表

前後都係5-6分鐘嘅事

至於落幾多羹麥皮, 水同埋奶, 就要視乎BB鍾意食杰/稀, 同埋想食幾 ...

大宅

請問下各位食麥片BB,咁係咪轉左3餐固體+2餐奶?

咁應該咩時間比BB食麥片呢?做早餐定下午茶好

複式洋房

我昨日去健康院打針, 姑娘同醫生話如一日食5餐, 就要轉3餐固體, 兩餐奶, 佢地話齋食奶, 唔夠營養! 同埋可食麥皮!

首頁

尾頁

跳至